Ştiţi că toxicitatea nu e obligatorie?

“Nu te mai enerva atât de tare, măi, Loreno, pe ăia care te jignesc. Aşa trăiesc ei şi nu ştiu că se poate şi altfel. Nu toată lumea are, ca tine, puterea de a elimina otrava din vieţile lor”.

Cuvintele unei prietene.

Ba da, toată lumea are puterea de a elimina otrava din viețile lor.

Către oricine e acolo, afară, şi citeşte aceste rânduri: Nu, mindsetul distructiv şi relaţiile oribile din viaţa ta, care te fac să fii atât de scârbos sau scârboasă pe net NU SUNT OBLIGATORII.

Mulți încercați să transferați pe net modul în care diverse persoane agresive vă vorbesc în viața reală. Și țipați la străini așa cum țipă părinții, șefii, partenerii neiubitori, whoever else la voi, în încercarea de a defula. Ceea ce e incorect față de persoana care nu ți-a făcut nimic.

Mai bine ia exemplul meu şi, aşa cum eu retez rapid piuitul oricui când observ rea intenţie, lipsă de respect, apucături de bully, transpune chestia asta în viaţa ta. Şi nu mai permite nimănui să-ţi vorbească pe tonul cu care încerci tu să-mi vorbeşti mie.

În mod miraculos, se poate. După ce scoţi din viaţa ta toate influenţele negative şi renegociezi calitatea interacţiunii cu oamenii care “nu şi-au dat seama” (mai sunt şi din ăştia, care se poartă nasol în virtutea unei inerţii a agresivităţii), creezi spaţiu liber şi poţi atrage persoane cu care ai comunicare pozitivă şi armonioasă.

Dar nota bene: ca să existe comunicare pozitivă şi armonioasă, trebuie să contribui şi tu cu energie pozitivă, armonie şi bună dispoziţie. Trebuie să îţi pese de persoanele cu care stai de vorbă, să vrei să afli ce e cu ele, să asculţi real şi cu atenţie ce au de spus, să le vrei sincer binele, şi nu doar să te gândeşti cum ai putea profita de pe urma lor şi, prin afecţiunea pe care o primeşti de la oamenii cu care ai relaţii pozitive, să te reconstruieşti pe tine însuţi, sau însăţi, ca pe un om liber, echilibrat, capabil să vadă partea bună a lucrurilor, capabil să descopere oportunităţi şi să le exploreze, capabil să crească şi să realizeze mult mai multe în viaţă decât hate-ul fără sens în rubrica de comentarii a altuia.

Pe măsură ce evoluezi ca om, îţi dai seama de un lucru simplu. Că singura valoare durabilă din viaţa unui om constă în ceea ce poate ridica, nu în ce poate dărâma.

Să loveşti e simplu. Dacă ştii exact unde să loveşti, nici măcar nu ai nevoie de cine ştie ce forţă. Dar nu funcţionează ca în jocuri, unde, dacă ucizi adversarul, îi iei vieţile, armele şi punctele.

În viaţa reală, nu te poţi baza decât pe propriile arme şi pe propriile vieţi, iar acestea se formează abia lucrând la tine însuţi şi perfecţionându-ţi calităţile. Ura e un drum înfundat.

Ai o singură viaţă. Dacă tac-tu şi mă-ta au ţipat la tine de când te ştii, profesorii te-au ignorat, angajatorii s-au şters pe bocanci cu tine şi fetele s-au combinat cu unii care nu inspirau ură şi furie de cum intrau într-o încăpere, nu înseamnă că e o obligaţie să mergi mai departe pe drumul toxicităţii şi să înjuri pe oricine îţi aminteşte vag de femeia care nu te-a iubit.

Poţi să spui stop şi să faci un inventar al propriei vieţi, să-ţi cureţi rănile de puroi şi infecţii şi s-o iei de la zero.
Numai să vrei.
Eu în mod cert nu-ţi voi permite să mă abuzezi verbal, indiferent câte conturi fake ţi-ai face. Pentru că ştiu cum arată toxicitatea şi ştiu că nu vreau să mă mai întâlnesc cu ea niciodată.

Dar ce e important pentru tine în economia propriei vieţi?
Să latri în continuare ca prostul la străini care nu-ţi datorează nimic? Sau să reexaminezi rahatul ăla pe care-l numeşti viaţă şi aă te redefineşti pe coordonate mai sănătoase?

Că dacă fanteziile tale arată aşa, în mod cert nu eu sunt problema ta. Ci toate deciziile tale de până acum.

***

Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Traian says:

    I must be dead inside. Încă nu m-a afectat nimic citit pe internet atât de tare încât să pun mâna să comentez cu pasiune pe (lângă) subiect. Cel mai pasional am fost când am pus nişte poze cu pâinea şi pizza făcute de soţia mea pe un blog culinar…
    Chiar nu înţeleg ce îi mână pe oameni să împrăştie hate gratuit.

  2. Lorena Lupu says:

    My kind of people. Şi tu. şi soţia ta. Mulţumesc că existaţi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger