Timișoara, manelele și open air cooking

Ieri, timișorenii din lista mea își declarau la unison bucuria. Primăria Timișoara emisese un act prin care interzicea pe domeniul public manelele și orice formă de gătit în aer liber producătoare de mirosuri de bucătărie de intensități deranjante”.

Par niște  idei extrem de nobile şi de salutare, reieşea din aplauzele unanime ale comentatorilor. (Deşi, între noi fie vorba, aştept cu emoţie Târgul ăla de Crăciun fără chestii calde sfârâind pe varii forme de foc. Când tot ce o să găseşti la târg va fi sandviș la ţiplă, de genul celui pe care-l iei la automat şi are miros specific de stătut, la o intensitate nonderanjantă.

Problema, stimaţii mei cititori, e în acțiunea de a interzice. Un gen muzical. O activitate publică de celebrare. E un precedent care poate deveni periculos, dacă le dă idei şi altor primari.

Eu nu ascult niciodată manele din proprie iniţiativă. Nu sunt my particular cup of tea, am alţi artişti preferaţi. Dar le-am ascultat în cantităţi industriale pe la petreceri şi, recunosc, am rupt mai multe tocuri stiletto pe ele decât pe paso doble, de exemplu. Pentru că nici un român n-o să pună un paso doble la un chef, şi chiar dacă l-ar pune, nici un invitat nu o să se încumete să-l danseze, fără să arate ca un sac de cartofi cuprins brusc de avânt. Pentru paso doble, îţi trebuie şcoală. Pentru manea, e suficient să ai un popou şi suficientă băutură la bord încât să dai din el stânga – dreapta sau cu rotaţii.

Mă întreb dacă oamenii care se isterizează atât de tare la manele se duc vreodată la petreceri – şi nu mă refer la gale, reuniuni şi alte nume generice pentru evenimente la care mori pe interior lent şi chinuit. Mă refer la petreceri reale, unde accentul nu cade pe a-i urmări ironic pe alţii din colţul ochiului şi a comenta răutăcios tot ce mişcă în jur, ci pe a te bucura real de moment. Şi cum se distrează ei, atunci când pretind că se distrează.

Şi așa cum tu te înfoi ca un curcan agitat la manele şi devii o masă amorfă isterică, alţii se produc similar la alte genuri muzicale, care poate că sunt mai aproape de inima ta. De exemplu, rockul. După tragedia de la Colectiv, au apărut 469 de petiţii agramate semnate de români “verji” tradiţionali şi sarmalişti, cum că interziceți rockul, că e muzica lui Scaraoțchi şi ptiu ucigă-l toaca.

Acum, o vedem şi pe Firea care, pe măsură ce îmbătrâneşte, devine mai bisericoasă decât vecină-ta de 80 de ani, ascultătoare împătimită de Radio Trinitas, care îţi transmite slujba Domnului prin pereţi în fiecare duminică, că a venit frigul şi răceşte la ovare când merge personal la biserică, plus că o dor genunchii de la îngenuncheat.

Dacă i se pune şi ei (lui Firea zic, nu babei de la şapte) pata că rockul e ientărteinmăntu Satanei şi pune poprire pe concertele rock în aer liber? Că dacă Robu a putut, ea de ce să nu poată? Ce, ea nu e tot primăriţă atotputernică şi face ce vrea sârma ei?

La pariu că şi acest paragraf o să atragă vreo 57890 de comentarii cretine de la alţi români verji, cum că dadada, să le interzică, ce bineee?

Ţi-e ok să te identifici cu ăștia?

Dacă altui idiot îi vine ideea să interzică teatrul independent de crâşme, că e gălăgios şi pe alocuri vulgar?

Unde o să-şi manifeste talentul 3567890 de absolvenţi ai facultăților de teatru, care nu au conexiuni să le asigure un contract de muncă la un teatru de stat? Şi cine ar vrea un contract de muncă la un teatru de stat, in the first place?

Dacă altui idiot îi vine ideea să interzică festivalurile open air, că produc gălăgie la intensităţi deranjante?

Şi aici, prevăd că o sară o grămadă de bigoţi cu dadada, să le interzică, ce atâta muzică, vrem o lume liniştită, gri şi fadă ca viaţa noastră de roboţei setaţi pe traseul casă – muncă – supermarket.

Ceauşescu ar fi mândru de voi.

***

Să interzici e simplu. Să educi oamenii să nu-şi lase gunoiul după ei e mai greu. (Probabil că asta e justificarea dindărătul interzicerii grătarului).

Numai că prostul căruia i-ai interzis să facă grătar o să consume sandvișul la ţiplă, şi apoi, ce face el cu plasticul? Uimire: îl aruncă tot pe jos.

Poţi să interzici asta cu 256890 de legi, şi tot o va face.

Dar poţi să-l amendezi la fiecare abatere. Nu mult, 30 de lei pe gunoi aruncat. Azi 30, mâine 30, poimâine se face suta, deja se gândeşte de două ori dacă nu e mai bine să arunce totuși la coş.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Morbo says:

    E ca și cum ai interzice hip hop-ul în public în America. Bine, cel mai important e ca a făcut pe dictatorul, cu note interne ca litera de lege, indiferent ce a interzis.
    Sper sa câștige ala de la usr în Timișoara, mai ales dacă e tot neamțul ala de care se vorbea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: