Urmuză-mă!

Henriette este descendenta unei vechi familii de colecţionari de sertare.
De fapt, Henriettei îi place să colecţioneze broaşte. Dar nici sertarele nu strică, pentru că le poate include în vestimentaţia ei de iarnă. Şi dacă e frig, poate să le dea şi foc.
Henriette se poate întâlni prin pieţe, mai ales în aprilie şi în primele zile ale lunii mai. Am un singur dor. Îşi câştigă existenţa vânzând idei creţe, ecologice. Crescute doar cu îngrăşăminte naturale.
Henriette are trei nasuri, dintre care unul în palmă, unul în buric şi unul ceva mai încolo. Le foloseşte alternativ, în funcţie de cum bate vântul. Dacă nu bate vântul, Henriette nu respiră. De obicei, ajunge la urgenţe, unde i se ataşează un al patrulea nas artificial, care respiră în locul ei. Ultima oară însă, ambulanţa s-a blocat în trafic, şi Henriette a suferit un tragic deces.
Moartea nu a schimbat-o foarte mult pe Henriette. Rubedeniile i-au amenajat un acvariu imens dintr-unul din sertarele colecţionate de străbuni, şi acolo, Henriette stă acoperită de alge, înconjurată de broaştele pe care le-a iubit atât de mult în timpul vieţii, şi cărora le e prielnic acest habitat căci iată, s-au înmulţit foarte tare.
Ce-i drept, şi rubedeniile au pus uşi metalice în toată casa, şi când să le arunce pe cele vechi, şi-au amintit de vechea pasiune a Henriettei pentru broaşte, şi le-au vârât pe toate în acvariul Henriettei.
Singura care a avut de suferit a fost sera specială de idei creţe. Murind, Henriette uitase să le lase adresa celor din familie. Aceştia au angajat un sobor de detectivi particulari să afle unde e sera, dar fără succes.
Între timp, ideile creţe, care nu ştiau de decesul Henriettei, s-au supărat foarte tare că nu vine nimeni să le îngraşe ecologic, şi au început să devoreze pereţi. Au descoperit virtuţile hrănitoare ale cimentului. În scurt timp, tot oraşul a fost năpădit de idei creţe gigantice, devoratoare de ciment, şi locuitorii s-au văzut nevoiţi să se mute în corturi, spre râsetele sarcastice ale cetăţenilor din oraşele învecinate.
Apoi a venit un cutremur mare de tot, cei din oraşele învecinate au murit pe capete, numai aici, singura victimă a cutremurului a fost un pui de idee creaţă, peste care căzuse acvariul Henriettei şi al celor o mie cinci sute treizeci şi opt de broaşte. Atâtea se adunaseră între timp.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. cleomf says:

  N-am idee de ce, dar tot citind aveam senzatia ca de fapt urmaresc o piesa la Odeon. [nu in alta parte, iar nu am idee de ce]

  Foarte frumos, pe mine m-a-ncantat tare 😀

 2. Lorena Lupu says:

  poate pentru că directoratul Dorinei Lazăr e o absurditate? ( 😀 )

 3. cleomf says:

  Nu stiu cum e directoratul, insa stiu ca “Urmuză-mă!” nu e o absurditate. Cum nici asta nu-i un pupincurism. 🙂

 4. cleomf says:

  Dee faaapt… bine, e o absuridtate 😆

 5. cleomf says:

  Dar in sensul bun si doar un pic. [Scuze, iar ma cred pe mess. 😆 Dimineata nu ma inteleg deloc cu mine.]

 6. Lorena Lupu says:

  nu ştiu cum e cu sensu’ bun şi sensu’ rău. nu am busolă în absurditate, aşa că mă orientez cu compasul (ca Jack Sparrow în Piraţii din Caraibe 2, unde traducătorul a considerat că ceea ce ţinea Sparrow în mână şi-i zicea “compass” e un compas :D)

 7. cleomf says:

  😆 “compasul”

  Pentru mintea mea sensul bun: contrar gandirii logice, iar sensul rau: aberant. Deeci, sensu bun ruleaza in cazul de fata.

 8. Lorena Lupu says:

  păi eu m-am sprijinit f mult în gândirea mea logică în textul de mai sus. mai mult chiar decât în romane, unde m-am sprijinit în cea emoţională. 😛

 9. cleomf says:

  E rational, dar nu e irational la modul stupid 😀

 10. Lorena Lupu says:

  în general, mă feresc de modul stupid ca dracu de tămâie. 🙂 bine, nu întotdeauna îmi iese.

 11. mihaela says:

  Lorena, sufăr îngrozitor pentru moartea Henriettei. Şi aştept cutremurul 🙂

  “Compasul” :))
  La filmul cu pricina, taică-meu, care nu ştie o boabă englezeşte, a exclamat: “Ce naiba zic ăştia acolo? Ce, ăla e compas, e busolă toata ziua !!” Noi, restul privitorilor cunoscători de engleză deja eram pe burtă, dar la faza asta, chiar am râs cu lacrimi:))

 12. KingSnake says:

  … si ideile crete au trait fericite pana in zilele noastre, doar ca in asa hal s-au ingrasat intre timp incat nu-s in stare sa se mai ridice si deci mananca acum asfalt de autostrada si uite asa broastele sunt de vina pentru tot.

  Mi-a placut povestea asta asa de mult, incat de bucurie mi s-a umezit nasul de pe omoplat.

 13. Felix-Gabriel Lefter says:

  Trebuie sa recunosc ca e fascinant. Ai stilou.

 14. The Unspoken says:

  Bai, de ceva vreme tot incerc sa citesc ce mai scrii, dar nu trec nici de primul rand pentru ca themeu asta de cacat ma sparge la ochi. Foarte naspa.

 15. dadatroll says:

  Corect se scriie amuzama.

 16. Lorena Lupu says:

  mihaela: looool!

  kingsnake: văd că luneci în realism. şi nu asta era ideea. 😀

  felix-gabriel lefter, raluca: mulţumesc mult. 🙂

  the unspoken: nu prea înţeleg ce anume te sparge pe tine la ochi. din câte ştiu eu, e mai odihnitor să citeşti negru pe alb, decât alb pe negru. te rog, verifică dacă nu cumva erai spart la ochi în prealabil. 😛

  dadatroll: am zis eu că vreau să scriu corect?

 17. Dadatroll, cum definesti tu notiunea de ¨corect¨? Eh? 😀

 18. KingSnake says:

  Pai mi-am pus in acvariu propria-mi idee creata si imi propun sa am grija de ea si sa o invat sa manance plastic si astfel va salva planeta. 😀

 19. Lorena Lupu says:

  Raluca Hippie: mie mi se pare că remarca lui dadatroll se încadrează perfect în specificul postării. te rog, nu-l certa, că nu ai de ce.

  Kingsnake: bună idee. înseamnă că e o specie mutantă de idee creaţă? 😀

 20. KingSnake says:

  e o specie mutulica de idee creata si cam stirba, ca n-are dinti pentru beton.

 21. Lorena Lupu says:

  în schimb are stomac upgraded, pentru plastic. 😀

 22. Nu-l certam, doar ma hlizeam si eu (asta e ca in bancul ala: “De cati filosofi e nevoie ca sa schimbi un bec? Defineste schimbarea!”)

 23. Si apropo de corectitudine- conform corectitudinii politice pe bigudiuri, ideile ecologice nu sunt crete, sunt doar foarte ondulate 😛

 24. Lorena Lupu says:

  ideea e că intervenţia lui trollu’ “corect se scriie amuzămă” era o poantă în sine. numai că – nu ştiu de ce – foarte puţină lume se prinde de genul de umor pe care îl are el. şi toţi sar să-l corecteze, în loc să remarce că el nu face decât să persifleze comentariile stas ale urangutanilor (analitici sau ba.)

 25. M-am prins de poanta 😀 de aia ma hlizeam ;;)

 26. suntbou says:

  sug pula pe bani. înghit.

 27. Lorena Lupu says:

  îţi propun s-o sugi pe alte meleaguri, mai prielnice. 😉

 28. wannabegay2 says:

  textul asta m-a cutremurat! si mi-a amintit de urmuz. adica m-a urmuzat. am luat cartea lui urmuz si am recitit-o. m-am urmuzat a doua oara. am zambit si m-am urmuzat a 3-a oara. ti-am recitit textul. no 4. de cate ori se poate?! ma intreb.

 29. Lorena Lupu says:

  de câte ori te ţine. 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: