Voi aţi văzut coşul de alimente gândit de guvern anul trecut?

Făceam eu noapte albă, as one does, cu gaşca mea de game of thronişti, aşteptând ora 4, pentru că bitches gotta get their fix (staţi zen, scriem despre episod abia după pe miercuri – joi, să apucaţi să-l vedeţi şi ăia cu joburi).

Şi din vorbă în vorbă, cineva dă link la coşul ăsta de alimente estimat de guvern drept necesarul minim pentru o familie.

Desigur, linkul e de anul trecut, dar citindu-l, mi-au venit vibes ceauşiste. Când mâncam pâine cu pâine peste încă puţină pâine, când orice mâncare se “sporea” cu rântaş de făină, să fie mai multă şi mai lungă, când o ciorbă dura patru zile, de ţi se lua definitiv şi irevocabil, iar actul de a mânca era o plictiseală de nedescris.

Alimentul cel mai popular al coşului gândit de guvern este pâinea, 31 şi ceva de kilograme pe lună. Asta mi-a amintit de un banc nouăzecist: Bulă, fugit din ţară pe vremea lui Ceauşescu, revine după revoluţie să-şi viziteze cel mai bun prieten, pe Ştrulă. Şi-i aduce un whisky, doamnei un parfum, iar copilului un mănunchi de banane.

Ştrulă junior, nefamiliarizat cu această delicatesă, muşcă dintr-un capăt, cu coaja intactă. Bulă, vag jenat, îi atrage atenţia prietenului său:

-Uite cum mănâncă ăla mic banana.

La care Ştrulă îi administrează o palmă răsunătoare juniorului.

-Mănâncă, mă, cu pâine.

*

Râdem, glumim, dar alimentaţia construită de guvern dovedeşte o ignoranţă totală faţă de nutriţie şi o mentalitate faţă de masa familiei ca pe vremea lui Ceauşescu. Pe lângă 31 de kg de pâine, avem 3 kg de făină, aproape 6 kg mălai – mămăligă la fiecare masă, eventual cu pâine – şi 0,7 kg paste făinoase.

Bine, eu mănânc 0.0000 kg paste făinoase, dar, dat fiind că acest coş e pe familie de trei persoane – 0.7 kg paste făinoase ar fi O MASĂ DE TREI.

UNA. Pe lună.

Orez, cam un kilogram şi jumătate. Sigur, ăsta e un aliment de cursă lungă, îmi amintesc cum în studenţie luam o pungă de orez şi îl preparam cu diverse artificii şi mă ţinea cam două săptămâni punga, dar hei. Studenţia nu ar trebui să fie reperul la care ne ducem când analizăm viaţa unei familii. Dacă n-ai decât de 1 kg şi jumătate de orez pe lună, nu faci copii, în morţii mă-tii. Că ţie îţi convine să duci un trai de mizerie neagră e una, dar ei ce vină au?

Fasole, 2 kg, cartofi 13 kg. Cartofi prăjiţi cu ouă ochiuri până îţi vine rău. Dar stai, ouăle sunt doar 42 pe lună, ceea ce, la 3 persoane, echivalează cu 14 ouă pe lună, aka 3 şi jumătate pe săptămână. Zi să mori tu, Veoriko. Zi să mori tu că mănânci doar trei ouă şi jumătate pe săptămână, vaco.

Morcovi, pătrunjel, păstârnac 1,682 kg – lol. Cred că bag mai multe verdeţuri de genul în supe sau salate pe săptămână. Și apropo de salate: unde sunt restul legumelor, fă? Roșii, castraveți, ardei, dovlecei, vinete, salată verde, ridichi, etc?

Mere, 3 kg pe lună, citrice jumătate de kilogram.

Jumătate de kilogram pe zi, poate? Vacă funestă ce eşti. În lunile de iarnă, aşa previn răcelile. Mănânc o pungă de un kil de portocale la două zile. Eu, singură. Nu trei.

Carne de bovine, 701 kg. Adică, o masă pe lună. Carne de porcine 2,5 kg, hai, o masă pe săptămână. Carne de pasăre, 2.8 kg, aşijderea. În restul zilelor, ciorba e de post.

Carne de oaie 0.4 kg, adică fragment într-un fel de mâncare cu urme vagi de oaie.

Peşte: 0.8 kg pe lună. La trei persoane, fă, neghioaba pământului? Atâta mănânc eu pe săptămână, şi atenţie, mie nu-mi place peştele. Îl mănânc strict pentru beneficiile de sănătate.

Mezeluri: 2.5 kg pe lună. Pe astea să ţi le bagi în c*r, că-s îngrozitor de toxice. Mai bine puneai încă 2.5 kg din ce carne ţi se scula.

Lapte proaspăt: 14 litri pe lună. La trei persoane, bre? Hai, eu cam atâta consum, că nu beau sucuri şi laptele e my drink of choice. Dar trei persoane?

Marş, fă.

Lapte bătut, iaurt, 0.7 litri pe lună. Adică două Danone mari, sau patru Danone mici. Un Danone mic pe săptămână. Looool. Poate pe zi, beibi.

Urmează brânzeturile, în cantităţi atât de nerealiste, încât deja m-am enervat şi am închis linkul.

Concluzia: nemernicii ăştia, dacă-s găsiţi vinovaţi prin procese, nici nu necesită altă pedeapsă decât să se descurce, cu tot cu familii, din propriul lor coş.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: