Un lucru care mă amuză, deși în realitate e tragic, e ideea de alegeri prezidențiale în Rusia. Și articolele lungi, ticsite cu nenumărate argumente, în care jurnaliștii occidentali arată tot ce se întâmplă greșit în cadrul alegerilor din Rusia și toate modurile în care este încălcată democrația.
Pentru noi, românii, trecuți prin experiența comunismului de factură rusească, bazată pe violență și abuz, alegerile din Rusia nu sunt o noutate. Acum 50 de ani, și România avea exact același tip de alegeri. Oamenii se duceau până la secția de votare, să nu i se pună secretarului de partid din zonă pata pe tine, să-ți inventeze infracțiuni imaginare și să înceapă să-ți facă zile fripte, pentru că erai prins într-o capcană a totalitarismului din care nu aveai ieșire, tu știai că ăla îți controlează viața prin toate rahaturile pe care ți le putea face, ăla știa că îți controlează viața prin toate rahaturile pe care ți le putea face, și prin urmare, prezența la urne era apropiată de 100%. Se găseau bețivul și analfabetul orașului, care nu votau, dar mereu vota altcineva și pentru ei, să fie unanimitate. Că unanimitatea dădea bine la catastif.
Și evident, dar evident, ieșea mereu Ceaușescu, așa cum evident, dar evident, în Rusia iese Putin. E simplu să controlezi concurența, când oricine pare să aibă o fărămâ de personalitate și de idei proprii pleacă prompt în Siberia sau experimentează un zbor lin de la un etaj superior. Evident, dar evident, orice urmă de libertate personală a fost extirpată cu grijă, iar omului de rând i s-a inoculat agresiv ideea că se supune sau o să sufere crunt. Cine a putut, a fugit în străinătate, cine nu, tace și îndură.
Și se mai miră câte un jurnalist din vest de ce se țin alegeri în Ucraina ocupată, când soldații ruși se plâng de hrană puțină și echipament insuficient și depășit? Că nu era mai bine să aloci resurse oamenilor, decât să scoți lumea la vot?
Alegerile din Ucraina ocupată nu exprimă ideea că dă Putin doi bani despre ce cred ucrainenii ocupați. Alegerile din Ucraina ocupată sunt tot despre impunerea controlului și a autorității dictatoriale. La modul: Ce, bă, credeai că tu lupți împotriva mea? Uite, acum ești în ghearele mele și o să te forțez să pui ștampila pe numele meu, și o să deriv intensă satisfacție din faptul că tu, fostul revoltat, fostul protestatar, fostul luptător pentru libertate, nu poți decât să mă votezi. Faptul că nu-ți place mă bucură și mai tare.
De aceea urăște Rusiia și de aceea urăsc toți rusofilii vestul. E vorba de imposibilitatea de a exercita control totalitar asupra altora. Când toți ăștia rag ipocrit că nu sunt liberi, deși în vest votezi pe cine vrei, dacă vrei, și votul tău chiar contează, se referă strict la faptul că libertatea lor se oprește în punctul în care afectează libertatea altora.
Iar ei nu vor libertate pentru opțiunile lor individuale, ci control peste viețile altora. Și de aceasta se țin alegeri în țări totalitariste, unde se știe deja cine iese câștigător.
Alegerile în altfel de țări au rolul de a reaminti cetățeanului, din patru în patru ani, că e un sclav umil, fără opțiuni reale, și că rolul lui e să facă ceea ce i se ordonă.
***
Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici. Pentru donații de 50 de euro sau mai mult, îmi poți propune tu un subiect. Pentru donații de 25 de euro sau mai mult, poți propune o poezie pentru cele 365 de zile de poezie.
***
***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.
1 Response
[…] trecute, Lorena Lupu a scris un articol critic pe tema alegerilor din Rusia, pe care ea le consideră o farsă. Și nu numai ea: aproape toată lumea acuză lipsa de opțiune […]