Am încercat marea cu degetul

E o dimineaţă luminoasă de august, iar noi suntem în drum spre mare. Azi voi avea parte de prima mea lecţie de scuba diving.

Acum trei zile, încă nu ştiam că azi voi merge la mare. Dar între timp, mi-a scris un băiat pe nume Florin Genet. El are un site şi un business numite experimenteaza.ro, pe care le-a iniţiat anul trecut.
“Muncesc în corporaţii mari de când mă ştiu. Am beneficiat de toate simbolurile acestui statut: maşină de la firmă, telefon de la firmă, laptop de la firmă. Mi-am dorit, însă, să redirecţionez toată energia şi creativitatea pe care le pusesem în slujba altora, şi să le investesc în mine însumi”, povesteşte Florin, în timp ce ne oprim la o benzinărie la cafea.


Florin, posesorul experimenteaza.ro

Ce este experimenteaza.ro şi de ce această idee?

“Niciodată nu mi-au plăcut cadourile din corporaţii, unde oamenii nu se prea cunosc şi atunci îşi oferă unii altora cadouri generice, ca de exemplu un voucher la un magazin scump de haine sau un plic cu bani. Din punctul meu de vedere, un cadou trebuie să fie ceva memorabil. Ceva care să-ţi aducă zâmbetul pe buze când îţi aduci aminte.”
Iar experimenteaza.ro grupează aproape 200 de experienţe de neuitat, pe care le poţi face cadou unei persoane iubite, unui prieten apropiat sau – de ce nu? – ţie însuţi. Experienţele sunt grupate în patru mari categorii, “Dare”, “Love”, “Relax” şi “Improve”, în funcţie de personalitatea omului pe care vrei să-l surprinzi. Evident, Dare include aventuri palpitante şi pline de adrenalină, Love presupune momente de romantism suav, “Relax” e, cum îi spune numele, o categorie pentru oameni extenuaţi nervos care vor un pic de linişte şi răsfăţ în vieţile lor şi “Improve” aduce diverse cursuri, activităţi culturale, prilejuri să afli mai multe despre lumea înconjurătoare.

“Aruncă un ochi pe site şi alege ce vrei tu. Te invităm noi să experimentezi”, spusese Florin în urmă cu trei zile. Iar eu oscilasem între un zbor cu balonul şi o scufundare în mare, pentru că, hei, asta e Lorena Lupu, iar adrenalina e a doua mea natură.
După ce Florin a dat telefoane, furnizorul de scufundări, Nemo Diving Center din Eforie Nord, şi-a declarat instant disponibilitatea.
“Sâmbătă e bine?”
Această atitudine merită apreciere, iar noi suntem gata să o oferim unde e cazul.

200 de experienţe presupun un efort imens de prospectare al pieţei de entertainment şi leisure din ţară, dau eu cu presupusul. “Avem pe moment 70 de furnizori şi încă suntem în discuţii cu alţii. Am intervievat mult mai mulţi, dar cu o parte am întrerupt discuţiile, pentru că nu aveam certitudinea că aceşti oameni pot şi vor să ofere ce au mai bun unui potenţial client, iar pentru noi customer satisfaction e totul”. Pe româneşte, a eliminat patronaşii plini de ei, persoanele neserioase şi pe cele cu proaste maniere. “Politeţea e importantă în orice domeniu, dar mai ales în industriile legate de vacanţe, distracţie şi tot ce înseamnă să-i faci pe oameni să se simtă bine, e nonnegociabilă şi crucială”, spune Florin.

“Concret, ce-l opreşte pe client să se ducă direct la furnizorul respectiv?” întreb.
Concret nimic. Dar pentru că Florin primeşte comision de la furnizor, nu de la tine, obţii serviciile la aceleaşi preţuri, şi ai pe cineva care sună pentru tine, face rezervările, îţi trimite voucher-ul aferent experienţei, şi, mai presus de toate, o garanţie că vei fi pe mâini bune. “Să cauţi pe Google firme de care n-ai auzit în viaţa ta, eventual în altă ţară, e riscant şi poate fi costisitor. Nu ai nici o garanţie că promisiunile şi pozele de pe net reflectă realitatea. Noi am testat pe pielea noastră mare parte din aceste experienţe şi ţi le oferim ştiind unde te trimitem şi cu cine vei interacţiona.”

Între timp, părăsim Constanţa şi o luăm spre Eforie Nord, unde se află, evident, centrul de scufundări. După o lungă aventură cu parcarea şi o oarecare întârziere, ajungem în mica clădire care găzduieşte câţiva scafandri cu experienţă şi echipamentul necesar pentru ca neaveniţii ca mine să exploreze fundul mării fără să ajungă hrană pentru diverse creaturi subacvatice.

Mă aşteptam la un instructor între două vârste, cu alură severă de profesor de sport, dar tânărul care ne-a fost repartizat, Sebi, are cel mult 23 de ani şi o figură angelică de copil cuminte. Mi-a dat un costum de neopren, iar restul echipamentului şi al instructajului le puteţi urmări în acest Facebook Live.

(insert)

Fun fact: în timp ce veneam pe autostradă, discutasem despre scuba diving şi un amănunt care mă scosese un pic din sărite a fost: “Începătorii sunt puşi să se ţină de mână, pentru siguranţă”. Femeia puternică şi independentă din mine se burzuluise instant: “Eu nu mă ţin de mână cu absolut nimeni!” “Bine.”

Dar când echipamentul necesar pentru scuba cântăreşte 23 de kilograme, oh, my God, ce bine e să te ţină cineva de mână în timp de cobori nişte scări. Şi după ce intri în apă, şi încerci să te întinzi pe burtă, ca exerciţiu preliminar pentru momentele când vei fi în apă adâncă, şi nu ai opţiunea să scoţi pur şi simplu capul din apă dacă ai o problemă – Sfinte Sisoe, ce bine e să te ţină cineva de mână când vine un val mai puternic şi te răstoarnă ca pe un melc stângaci cu cochilia-n sus.

“E ok”, spune instructorul, Sebi. “Este vorba de echilibrul corpului, iar asta se câştigă în timp, prin exerciţiu.”

Primul şi cel mai important secret în scuba diving e să nu uiţi tehnica corectă de respiraţie. Numai pe gură, din butelia de aer. Dacă uiţi asta, rişti să-ţi mişti puţin masca de pe faţă şi o să-ţi intre apă în ochi şi-n nas. În secunda în care înveţi să respiri cum trebuie, înţelegi că, oricât de puternic ar fi valul care vine să te ia prin surprindere, nu are ce să-ţi facă atâta timp cât tu respiri.

Apoi, urmează aptitudinea de a te relaxa. Mintal şi fizic. De câte ori experimentăm situaţii pe care le percepem ca potenţial letale, corpul nostru răspunde printr-un nivel uriaş de stres, anxietate, “eu n-o să pot face asta niciodată”. Dar dacă iei toate aceste sentimente negative, le dai un nume, să zicem Viorica, şi apoi administrezi un călduros “Marş, băi, Viorico!”, descoperi, dincolo de pragul de frică, un nou univers al plăcerii.

Pe când încă mă freca Viorica la icre, mi se pusese un cârcel în coapsa dreaptă – pentru că încercam să dau din labele de scafandru şi exageram cu amplitudinea mişcării – şi strângeam de capătul din gură al buteliei de oxigen, de mă dureau fălcile. Nu era nimic medical, era doar încordare şi multă frică. După ce m-am decretat boss pe tehnica de respiraţie şi am trimis-o pe Viorica la cratiţă, mi-am relaxat faţa, corpul, mintea – şi am început să plutesc lin, imponderabil, lent, să admir frumuseţea pietrelor de pe fundul mării, şi chiar să văd nişte peştişori mici şi negri.
Sigur, eram foarte aproape de ţărm. Nici un instructor nu riscă propriul brevet şi viaţa unui începător ducându-te în locuri în care ai putea păţi ceva. Prin urmare, nu aveam parte de peisaje submarine spectaculoase din adâncuri, cum vedem pe Discovery. Dar ce vedeam îmi era suficient pentru nivelul meu precar de antrenament şi, repet, senzaţia incredibilă de plutire într-un univers lipsit de orice formă de gravitaţie, senzaţia de uşurinţă absolută şi libertate, sunt absolut inegalabile. OK, egalabile doar dacă ai un dealer cu adevărat bun, iar distracţia e ceva mai scumpă de 130 de lei.


Colegi ai lui Sebi

După o oră, cursul meu introductiv în scuba diving a luat sfârşit. Dar senzaţia incredibilă de descătuşare din propriile limite m-a urmărit toată ziua. Chit că, oficial, experienţa a luat sfârşit, parcă nu ne dădeam duşi de la mare. Dat fiind fluxul mai mic de turişti din acest an, plaja era deosebit de curată, albastrul apei de o frumuseţe care te amuţea, iar saramura de crap proaspăt, de la pescăria lui Matei avea o aromă şi un parfum absolut devastatoare.

Ah, şi dacă vă băgaţi şi voi la scuba: pregătiţi-vă mintal pentru o foame de lup, de cum ieşiţi la mal. E modul organismului de a sărbători supravieţuirea.

“Vezi?” spune Florin, în timp ce ne întoarcem cu maşina spre Bucureşti. “Nu e o astfel de experienţă mai memorabilă şi, între noi fie vorba, mai ieftină decât un parfum scump?”
“Depinde pentru cine”, spun eu. “Pentru mine, care am 30 de parfumuri acasă, categoric. Pentru o fată care şi-ar dori un Chanel 5, dar nu şi-l permite, discutabil.”

Florin Genet şi vasta lui ofertă de cadouri – experienţe sunt de găsit aici. Dincolo de cele patru categorii, siteul are şi o bară de căutare, iar dacă voi vreţi ceva anume, să zicem “masaj” sau “dans”, puteţi căuta exact ce vă pasionează. Veţi remarca şi o varietate de preţuri, pentru bugete mai mari sau mai mici. Trăiţi clipa; şi mai mult de atât – oferiţi-o cadou.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Max says:

  prospectare “al” pieţei de entertainment este, în românește, un dezacord. Însă, în romenglezește, e posibil să works. Bravo, fată, anyway!

  • Lorena Lupu says:

   “EFORT IMENS de prospectare” era ce nu reuşeai tu să citeşti că baţi doar pe rază scurtă.

 2. pol says:

  fain articolul tau. am ajuns la el cautand experiente cadou pe site.ul la care faci referire aici. articolul m.a convins ca scuba e ceva ce merita timpul si efortul. multumim!
  side note: daca ai putea sa stergi, t rog, com ‘maximului’ aluia ai face ‘piticilor’ mei (si nu numai) un serviciu 🙂

  zi faina!#hug

 1. August 23, 2019

  […] trecut, aproximativ pe vremea aceasta, v-am povestit despre plăcerea de a încerca scuba diving, cadou inedit din partea unei companii care vine să redefinească ideea de a dărui: […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: