Angajăm juniori cu experiență

Azi, drag internet, o să admirăm împreună următorul anunț.

De ce am ales să-i fac vedete pe ăștia? Ei, iată, pentru că acest banal anunț de angajare reflectă tot ce e greșit pe piața din muncă în România.

În primul rând, contrastul izbitor dintre “vrem juniori” şi acei minimum 2 ani de experienţă în domeniu solicitați. Really, Billy? Doi ani de muncă în orice domeniu şi ajungi să fii un profesionist decent, care nu are de ce să accepte să fie tratat ca un junior.

Şi aici avem una dintre cele mai scabroase perversiuni din sistemul românesc. Şi anume: de cele mai multe ori, “junior” nu înseamnă să angajezi un om lipsit complet de experienţă şi să îl creşti tu. De aceea, absolvenţii de la facultăţi merg la un interviu de job după altul şi sunt respinşi pentru că nu au suficientă experienţă să fie juniori, sau intră în cercul vicios al internshipului neplătit, în care muncesc chiar program full time pe banii părinţilor.

“Junior” înseamnă, în nenumărate cazuri, să angajezi un tânăr profesionist cu experienţă, să-l munceşti ca pe hoţii de cai (da, în toate echipele în care am fost, juniorul era ăla care muncea de dimineaţă până seara, şi făcea mare parte din munca seniorilor), şi să-i dai un salariu mic comparativ cu domeniul, pentru că poziţia e de junior.

De câte ori vedeţi în rubrica de anunţuri că unii angajează “junior”, singurul lucru junior din ce se cere şi ce se dă la schimb e salariul potenţialului angajat junior.

În rest, lista de atribuții e mai lungă decât o săptămână întreagă de post și acoperă vreo patru joburi diferite. Situație clasică de junior care face munca tuturor superiorilor săi, în timp ce ăia postează selfies din team buildingul de 4 zile de la Roma pe teme de dezvoltare personală plătit de firmă. Încă bine că nu i-au dat și să swgă pwla cui se nimerea nesatisfăcut prin echipă.

Iar acest lucru reflectă o altă mentalitate extrem de distructivă și de detestabilă a angajatorului român. Care nu vede raportul de muncă drept un schimb echitabil de servicii versus remunerație. Ci vede potențialul angajat ca pe o vacă de muls, fără ezitare sau milă, de toată forța de muncă, de toată creativitatea, de ultimul strop de energie și de tot cheful de viață, să-și justifice salariul ăla de junior, ce naibaaaa.

Apoi, tot ei: Tineretul din ziua de azi nu dorește să munkește. Pe când noi pe vremea lor, ăhăhăăăă…

Ei pe vremea lor și-au aranjat un job de formă prin pile.

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. vezi ca nu ai dreptate aici
    in IT si in alte domenii esti junior primii 3 ani pana esti medior
    iar multi in acesti 3 ani nu invata asa multe
    asa ca daca e o firma care ofera un pachet bun salarial va veni si cu niste cerinte normale
    de aia ca sa filtreze candidatii ii ia pe cei cu experienta care in ciudat experientei nu au invatat asa multe sau care au invatat cat era normal pt aia 2-3 ani

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: