Bocitoarele de Internet

Ieri, o babă s-a aruncat de pe bloc. A murit fiică-sa de cancer, baba n-a mai vrut să trăiască, s-a urcat pe un bloc, au venit instant autorităţi, echipe de comunicare, rude, prieteni, au tras de ea ca de cal mort, baba nimic. S-a aruncat, după 40 de ore de coşmar, atât pentru ea (care voia să se termine balamucul) cât şi pentru ăia care încercau s-o oprească (“e bolnav ăla mic, la naiba, trebuie să-şi ia nevasta liber de la lucru că eu am de stat la infinit, să mă rog de baba asta să nu se arunce.”)

Dimineaţa, m-am trezit că toţi idioţii cu spume la gură, toţi proştii făcuţi grămadă, toată cretinătatea de pe Facebook îi porcăia pe bieţii oameni că n-au salvat baba. Asta în condiţiile în care în România au loc zilnic zeci de sinucideri, ba la metrou, ba pe  autostradă, ba cu spânzurare, ba cu medicamente şi de data asta, simpla existenţă a acelor 40 de ore de chin pentru salvatori mi se pare o dovadă de sacrificiu şi de eroism.

Şi scriu asta.

Şi unde nu se năpustesc pe mine bocitoarele cu pricina, că pula mea cum îmi permit eu să privesc cu zâmbetul pe buze o moarte de om, şi cum de nu îi porcăiesc pe oamenii ăia cot la cot cu ele, că ar fi trebuit ca ăia să ghicească în stele un cod secret pe care, dacă l-ar fi auzit, baba nu s-ar fi aruncat.

Sunt mulţi oameni bolnavi psihic în România. O parte se sinucid. O parte dau să se sinucidă. O parte doar simulează şi după ce-şi fac plinul de atenţie se dau jos de pe bloc.

Cert e că sunt imprevizibili. Şi e megamăgărie să acuzi un om nevinovat că n-a ghicit ce se petrecea în mintea babei.

Nici un bolnav psihic nu poate fi mântuit dacă nu vrea el în primul rând. Dacă nu alege deliberat să se trateze. Şi să fie disciplinat în a se trata. Să acuzi statul că nu l-a ţinut de mână să se dea jos de pe bloc e ca şi cum ai fi tu gras şi ai acuza statul că nu te aleargă destul să slăbeşti.

Sunt chestiuni care ţin de responsabilitate individuală.

Nu, faptul că tu plângi baba cu o gură cât o şură nu te face un om mai bun, pentru că n-ai făcut nimic pentru ea, exact cum n-am făcut eu. Amărâţii ăia de pe bloc s-au chinuit cu ea. 40 de ore în şir. O zi şi două treimi din a doua.

Mă întreb câte bocitoare de internet au petrecut nu 40, ci măcar 4 ore fără pauză încercând să raţioneze cu un om bolnav psihic. Sau măcar având grijă de un om bolnav fizic. Şi le doresc sincer să ajungă acolo. Că poate data viitoare când cotcodăcesc despre incompetenţa unor oameni care au făcut tot ce au putut, li se produce un declic în varza murată pe care o ţin pe post de creier.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

32 Responses

 1. Ratacind pe net says:

  Corect! Dupa razboi multi viteji se arata…sau bocitoare dupa caz. Dar in timp ce traia ala cu depresie, nimeni nu facea nimic, nu il/o ajutau in nici un fel…eventual il/o priveau cu scarba si ziceau “esti nebun(a) dom’le”. Dupa ce o comite, toti plang de mila.
  Singurul subiect corect dezbatut pe aceasta tema este ca pompierilor le-au luat 35 de ore sa gaseasca o perna gonflabila – au adus-o din alt judet, ca aia din Bucuresti nu au. Ceea ce imi spune ca in caz de cutremur sau incendiu, urgente d-astea, suntem cam fututi.

 2. cristi says:

  Intotdeauna autoritatile sunt de vina! Ca n-au adus saltea ( o Dormeo ceva), ca n-au interactinat destul cu baba, ca n-au prevazut faptul, ca n-au incuiat usa de la terasa, ca au facut blocuri cu etaj… Si-acu’ l-au luat la pula pe Arafat. Ca de ce nu s-a gandit, in serile in care savura si el un vizichi, in fata televizorului ca, undeva, un om, bolnav sau nu, se gandeste sa faca un dublu dimak cu echer taman in vazul tuturor! Dar, stati linistiti! Odata cu acest caz, s-a mai rezolvat o problema: de audienta!

 3. Flori says:

  In cazul ei, sa fie salvata ar fi insemnat sa fie ajutata sa faca fata emotional motivelor care au impins-o la sinucidere. Orice alt tip de “salvare” ar fi fost doar o amanare.

 4. carmen says:

  Ma-ntreb cu ce “epitet”m-ai gratula pe mine,Lorena,la 62 ani,daca saraca femeie era baba la 53 ani…
  Oare te crezi in tinerete vesnica?

 5. Andreea says:

  A baut si 14 pahare de apa si a mancat si o portocala, apoi se arunca!!!

 6. daniel says:

  Fara nicio ofensa, sper s.o vad pe ma.ta intr.o zi, aruncandu.se.n gol dupa ce tu vei fi murit de cancer.

 7. Chestia asta cu băgatul bocancului în viața omului nu o înțeleg. Unu vrea să se îngroape fără popi, sare o jumătate de Românie pro și contra fără să respecte alegerea omului. Acu o femeie se aruncă de pe bloc, au vrut să o convingă, hotărârea ei fu mai puternică. De ce să-i iei omului libertatea să facă ce vrea cu viața lui? Oricum, tind să cred că oricare ar fi fost deznodământul, tot ieșea o bălăcăreală tipic românească.

 8. ella says:

  1.E corecta si afirmatia ca aia care s-au ocupat de caz nu aveau saltea. Da’ sa nu ne isterizam atata, ca femeia aia nu sarea pe saltea decat daca voia sa supravietuiasca, eventual cu sechele si traumatisme
  2.Nu aveau ce sa faca mai mult, daca femeia aia se arunca in timp ce era atinsa de un salvator, binevoitorul risca parnaie.
  3. Nu toti cei care se sinucid sunt debili mintal, ca doar nu e o mare bucurie sa traiesti intr-o lume de kkt, astfel incat sa fie o nebunie sa vrei sa o parasesti.
  4.Salvarea ei nu facea decat sa amane sinuciderea, de 2 ani de zile de la moartea fiicei, a avut tot timpul sa se gandeasca si daca a ajuns la concluzia ca nu poate trai fara ea, ca viata nu mai are rost, sa ii respectam decizia.
  5. restul bocitoarelor sunt genul care simt nevoia sa acuze, sa vocifereze, sa… saa… si in genreal sa nu inteleaga foarte bine realitatea. au pretentia sa se mobilizeze o armata pentru fiecare caz mediatizat, negandindu-se ca sunt multe cazuri similare la care “uita” sa mai pretinda aceeasi desfasurare de forte, pentru ca sunt cazuri anonime si bocitoarea nu isi poate arata empatia. nu stiu daca “makes sense” ce spun. dah.

 9. Iuliana Toth says:

  Femeia era moarta demult…Faptul ca scrii despre ea si bocitoarele de serviciu, felul direct si fara infloriturile “cerute in asemenea cazuri” ma face sa te admir. Putine scrieri imi atrag atentia: aceasta este una dintre ele!

 10. Kosta Vianu says:

  Absolut pertinente observatiile autoarei textului. Nu poti sa insanatosesti pe cineva, daca nu esti medic si mai ales daca el nu vrea sa se insanatoseasca. Iar mila acelora care doar stau si compatimesc, fara sa actioneze, e suspecta ca dracu.

 11. krantz says:

  Îmi vine aşa în cap un exerciţiu de imaginaţie: personajul poveştii sare, nimereşte pe salteaua gonflabilă (funcţională şi adusă la timp de autorităţi), lumea aplaudă ca la filmele americane, toţi cei de faţă sau din faţa televizoarelor de acasă se îmbrăţişează fericiţi, femeia se duce acasă şi a doua zi apare la Antena 3, unde concluzia finală va fi “Jos Băsescu”. Oare ar fi fost mai bine?

 12. Prea tare!:) La un post tv, dimineata, se spunea ca asta s-a intamplat din cauza liprei pernelor gonflabile care ar putea salva victimele in caz de incenidu sau …inundatii

 13. Joker says:

  Apropos de chestii gonflabile: eu as da putere ISU ca, in situatii dinastea, sa poata rechizitiona toate gonflabilele de prin sexshop-uri – feminine, masculine si chiar si ovine. Sa le umfle cu pompa in fata camerelor de filmat, apoi sa le stivuiasca in gramezi enorme, fixate intre ele cu catuse cu blanita roz, la baza blocului in cauza. Atunci sa vezi show media..

 14. Lorena Lupu says:

  Ah, pentru următorii idioţi care încearcă să-şi susţină punctul de vedere cu înjurat: NU SE PUBLICĂ, NU VĂ OBOSIŢI. NU VOI TOLERA TRATAMENT ŢĂRĂNESC CĂ NU-S SCLAVA VOASTRĂ. Dacă criticaţi idei, treceţi rampa. Dacă nu, delete şi spam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: