Catastiful de false probleme: Generation gap

Articolul meu de alaltăieri, cel legat de lookul şi de vârsta Mihaelei, a deschis o discuţie lungă şi complexă despre cum percepem înaintarea în vârstă. O discuţie care, cred eu, este extrem de utilă şi necesară, pentru că modul în care se umilesc oamenii unii pe alţii din cauza vârstei nu aduce nimic bun niciodată.

O comunitate separată pe enclave, strict pe baza palierelor de vârstă, este o comunitate în care ideile noi, energia pozitivă şi prospeţimea tinereţii, pe de o parte, şi experienţa de viaţă, tehnica specifică acumulată cu practicarea concretă a diverselor meserii şi aptitudinea de a zice “fuck you” când e cazul, pe de alta, rămân netransmise şi fiecare rămâne singur cu demonii lui.

Oamenii au de beneficiat din interacţiunea profesională şi personală cu vârste diferite de a lor. Ai de învăţat de la alţii lucruri pe care experienţa ta de viaţă de până acum nu le include. Şi spun asta, desigur, şi pentru omul matur. Societatea e în continuă schimbare. Tocmai de aceea, sunt ipostaze care erau radical diferite acum 30 de ani, şi un om de 60 care trăieşte azi trebuie să aibă mintea deschisă la nou, aproape ca un adolescent, altfel înnebuneşte.

Şi ce ţine oamenii la distanţă unii de alţii este aşa-numitul “generation gap”.

Generation gap mi s-a părut întotdeauna o imensă prostie. Un mod al unor idioţi de a-i face pe alţi oameni să se simtă prost strict pe baza vârstei. “Taci din gură, mucosule!” / “Moşule, bea-ţi laptele şi culcă-te”. Am avut parte din plin de prima atitudine, chiar şi la 30 de ani, pentru că-s genul care nu-şi arată vârsta, şi prevăd că voi avea parte din plin şi de a doua, la bătrâneţe.

Generation gap mi s-a părut un mod al unor proşti însetaţi de autoritate cu orice preţ de a impune temenele formale altor persoane. Şi pentru că prostul însetat de autoritate nu avea un merit concret, a invocat vârsta.

Dar cum ziceam, “generation gap” e o falsă problemă. Şi o putem demonta într-un exerciţiu simplu de tip speed dating. Ia să zicem 20 de oameni: zece de 20 – 30 de ani şi zece de 50 – 60. Singura indicaţie dată ambilor participanţi este să nu se considere cu nimic superiori pe bază de vârstă şi să pornească discuţia de la premisa de egalitate şi de schimb de idei. Îi pui pe cei de 50 – 60 la mese numerotate 1 – 10, cinci minute de discuţie, apoi sufli din fluier şi interlocutorul de 20 – 30 schimbă masa. Pariez că va fi, cu mici excepţii statistice (în douăzeci de oameni, n-ai cum să nu nimereşti un idiot), o interacţiune agreabilă şi deschizătoare de minţi pentru toate părţile implicate. Şi că “generation gap” nu va fi resimţit decât la masa idiotului, şi nu din cauza vârstei, ci din cauza prostiei. Cu alte cuvinte, va fi “stupidity gap”.

Şi partea bună cu un astfel de exerciţiu este că oamenii chiar au mai multă nevoie unii de alţii decât recunosc. Fiecare vârstă are calităţile ei, şi prin interacţiune, dialog, cooperare, te poţi molipsi de ce e mai bun la vârsta aceea.

În plus, mintea liberă, inteligenţa, bucuria de a învăţa şi simţul umorului NU îmbătrânesc. Dimpotrivă. M-am simţit soră în spirit cu multe persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, de 70 şi ceva de ani. Aşa cum, prin acuitatea observaţiilor cu care descoperă lumea, m-am simţit soră cu mulţi adolescenţi.

Nu mai trataţi urât oameni doar pentru că sunt de altă vârstă decât a voastră. Ştiu, acest lucru vine. în cazul multora, din frică. Frica de a nu fi acceptaţi şi înţeleşi duce la agresivitate, care pe de altă parte, e garanţia 100% că NU vom fi acceptaţi şi înţeleşi.

Realitatea e că, orice vârstă am avea, avem cam aceleaşi nevoi: ne place o supă caldă pe frigul ăsta care nu se mai termină (plm, iarno, e 6 martie. Nu fi musafirul nepoftit care nu se prinde de aluzii decât după ce-l alungi cu mătura), ne place să ştim că munca noastră e utilă şi apreciată şi ne place să fim iubiţi.

Dacă ai în vedere aceste trei criterii, poţi fraterniza relativ simplu cu oricine. Mai puţin idiotul de la masa 7, citat mai sus.

Foto: pixabay.com

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Nautilus says:

  ”M-am simţit soră în spirit cu multe persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, de 70 şi ceva de ani. Aşa cum, prin acuitatea observaţiilor cu care descoperă lumea, m-am simţit soră cu mulţi adolescenţi” – tocmai din pricina asta nimeni nu o să vrea să se întîmple așa ceva în practică, și povestea cu egalitatea în fața legii rămâne o gogoașă. (Întâmplător, numai românii și chinezii, oamenii trecuți pe sub pumnul lui Ceașcă sau al lui Deng, se agață în mod stupid de orice drept legal. Cum ar fi să îi ceară polițistului aviz metrologic pentru radar. Occidentalii știu că drepturile legale sunt un mare rahat. Dacă unul vrea să te împuște, sau să îți radă casa cu buldozerul, o face, și n-ai decât să te judeci cu el. Mai ales când NU ai bani pentru avocați.)

 2. Nautilus says:

  Asta nu e o noutate. Nici restul românilor n-au înțeles. De asta cer mereu avizul metrologic gaborului cu radarul, deși treaba e fumată de prin 2006.

  Fiindcă suntem un popor cu IQ mediu de 94 și înțelegem greu, ne mirăm de ce proprietarii de apartamente închiriază unuia mai bătrân. Și întreabă: are familie? are copii? De ce șefii îi promovează în primul rând pe unii mai spre vârsta a doua sau a treia, preferabil familiști. De ce judecătorii dau acelorași categorii de vârstă pedepse nesimțit de mici, și tinerilor unele disproporționat de mari.

  După cum zicea Kathy, se întâlniseră un director olandez de companie și un subordonat român. Să discute posibilitatea promovării.

  Olandezul: – Aveți copii?
  Românul: – Da, o fată, studentă la Cluj, De ce?
  Olandezul: – Ehhh, nimic important… oricum, pentru postul ăsta era preferabil unul căsătorit și cu copii.

  De, când IQ mediu românesc e de 94, trebuiești bătut un pic la cap de occidentali, să pricepi cum e cu împărțirea claselor sociale. După vârstă, familie…

 3. Lorena Lupu says:

  Nu te umfla în pene. Problema nu e la mine. Problema e că, de prea multă încercare să pari interesant, în primul comentariu ai reuşit performanţa de a fi perfect incoerent.
  Abia în al doilea ai reuşit să transmiţi ce încercai să spui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: