Ce facem cu băieţeii?

Ieri, Alin Dincă a postat pe wallul lui nişte print screens ale unei conversaţii cu un gigel. Gigelul avea o atitudine nespus de toxică faţă de femei. Mare fan al violului, al luării femeii cu japca, şi aşa mai departe. Postarea a generat sute de comentarii oripilate.

Puţină lume a băgat în seamă mesajul final:

Pe final o recunoaşte şi gigelul, plusa din top. Probabil, era singurul mod în care obţinea şi el atenţie şi conversaţie de la cineva celebru. Glumă, glumă, daaaar “tu chiar le ajuţi fără să ceri nimic în schimb, nu pui mâna pe ele”?

Sentimentul că, într-un fel sau altul, femeile acelea datorează sex oricui catadicseşte să le bage în seamă dăinuieşte dincolo de glumă.

Iar ăsta e UN gigel. UN oarecare. Drama nu e că el gândeşte aşa. Drama e că exact ca el gândesc sute de mii. Sute de mii de băieţei, influenţaţi de taţi toxici, răi şi proşti, de găşti toxice, rele şi proaste şi de forumuri de internet, care adună alţi gigel răi şi proşti.

Şi toţi aceşti gigei răi şi proşti se încurajează activ unul pe altul că femeia e doar o bucată de carne, şi scopul ei primordial e să-ţi bagi tu virguliţa pleoştită în ea.

Unii probabil că au înţeles deja că treaba nu merge aşa. Daaar glumele porcoase de genul sunt aducătoare de atenţie. Atenţie negativă de la fete şi femei (singurul mod în care femeile îi bagă vreodată în seamă). Şi atenţie entuziastă de la alţi gigei la fel de reduşi.

Ne e clar tuturor că reeducarea societăţii trebuie să pună accent ŞI pe educarea / reeeducarea băieţeilor.

E incredibil cum, într-o lume plină de opţiuni, unde poţi învăţa tot ce vrei tu, unde te poţi angaja remote în diverse locuri, unde izvoarele creativităţii şi căile de a evolua sunt mai accesibile decât oricând, nişte gigei se rezumă tot la a sâcâi femei. Respectiv, la a învinui femei pe care nu le cunosc, şi cărora nu au nici un motiv obiectiv să le pretindă nimic, de tot ce merge prost în vieţile lor. Ale gigeilor.

De parcă toată bunăstarea de altădată a gigelului, succesul bărbatului patriarhal, ar fi depins de servitudinea şi exploatarea gratuită a muncii unei femei sau a mai multora, şi fără asta, nu se descurcă să facă nimic de unii singuri.

Ah, dar stai. Chiar a depins, lol. Că munca domestică nu se vede și nu se simte, atunci când e bine făcută. Se simte doar când trebuie s-o faci tu, și te mai și chinuie sentimentul că cineva îți datora s-o facă.

Degeaba facem empowerment feminin, degeaba le învăţăm pe femei să nu mai tolereze abuz sau comportament bădărănesc, să iasă din relaţii degradante şi să refuze interacţiuni intruzive şi invazive, dacă nu căutăm să reeducăm şi băieţeii.

Să îi învăţăm că nu, corpul feminin nu ţi se cuvine, dacă nu vrea şi femeia.

Că nu, femeia nu e obligată să vrea, doar pentru că vrei tu.

Că femeia e om de sine stătător, cu priorităţi şi treburi care poate că nu coincid cu ale tale, dar sunt la fel de importante pentru ea, cum sunt ale tale pentru tine.

Că e perfect normal şi ok să nu fii dorit de persoana X, şi trecem toţi prin asta.

Că hărțuirea femeilor nu e un scop în viaţă, nu aduce nimic valoros, şi nu te face nici mai bărbat, nici mai special, nici mai cool. Că te poţi concentra pe ceea ce vrei să realizezi cu viaţa ta, şi când vei deveni cu adevărat relevant, te vor căuta ele.

În încheiere, haideţi să vă povestesc cum m-am împrietenit cu un fost bully al unei foste amice. Ăla postase public diverse filmuleţe personale ale ei, și ducea o campanie intensă de shaming. La reexaminare prin prisma experienței mele ulterioare, tipa era un caracter îndoielnic și duplicitar, dar nu shamingul e soluția. Pur și simplu, rupi relația și îți vezi de ale tale.

Pe atunci, însă, eram quite close, și mă durea s-o văd târâtă la modul ăsta.

Drept care, l-am abordat privat.

Întâi, mi-am băgat p în toată familia lui, până la maimuţă.

După ce s-a convins că nu pot fi intimidată şi că sunt tare pe poziţie, l-am întrebat: Băi, băiatule. Asta e tot ce vrei tu să faci cu viaţa ta?

Adică??

Adică, la 80 de ani, vrei să te uiţi înapoi peste viaţa ta, singura ta şansă la fericire, singura ta şansă la împlinire, şi să nu te poţi lăuda decât cu faptul că ai hărţuit o femeie? E ceea ce vrei să te reprezinte ca om?

Ăăăă, nu.

Păi, măi, băiatule, în loc să te macine grija că nu te iubeşte cutăriţa, nu mai bine investeşti efort şi energie în tine, să devii cu adevărat bun în domeniile la care eşti bun deja? Iar dacă nu eşti bun la nimic, iată şi motivul pentru care nu te iubeşte cutăriţa.

Ăăăă, da.

L-am şi sunat pe Facebook call, am avut o discuţie ca de la tată la fiu. Exact cum bănuiam, un copil debusolat, căruia nu i-a spus nimeni niciodată că poate face şi altceva în viaţă.

La final, mi-a mulţumit.

Acum e bine, face o facultate, are o grămadă de preocupări interesante şi roiesc gagicile în jurul lui. Pentru că emană pozitivitate şi încredere în forţele proprii. Şi la scandalurile de pe net, intră periodic să mă apere.

Eu nu am câte două ore de alocat fiecărui băieţel debusolat din social media care hărţuieşte femei pentru că nu i-a spus nimeni că poate face ceva mai valoros cu viaţa lui.

Dar îmi e clar că, dacă vrem să evoluăm ca societate, trebuie să insuflăm forţă şi scop băieţeilor. Să le canalizăm energia spre ceva important. Dacă-i lăsăm de capul lor, o să continue să facă lucruri toxice fără miză, doar pentru atenție. Cum ar fi: să trimită alte 56 de mesaje private scandalizante, că poate-poate storc nişte atenţie.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Valentin says:

  Eu am pe prietenul uneia care mă tot sună. Om cu facultate. Cică vrea să mă fac să plâng “ca o p*zdă”. Să nu încerc să vorbesc cu prietena lui să i-o “fur”? Eu spun că i-ar fi mai bine ei…

 2. Radu says:

  E o ceva reprimat acolo, pe principiul duru’ duru’, cea mai buna p*zda-i c*ru’.

 3. Lorena Lupu says:

  Ţi-am mai explicat că ea decide cum îi e bine, nu tu. Şi că dacă voia să fie cu tine, era cu tine. Nu înţeleg de ce insişti să te minţi.

 4. Valentin says:

  Păi, s-o conving să decidă. O mai și înșeală. Ca să nu mai zic că e cercetat penal. Ea nu știe.

 5. Valentin says:

  Și nu se minte nimeni. Asta-i realitatea. Dacă era îndrăgostită de mine, era cu mine. Trebuie schimbat ceva, asta-i clar…

 6. Morbo says:

  in final, pandemia m-a invatat ca femeile nu merita. nici un om nu merita. nu “se” merita la modul ala, ca sa intelegeti exact ce vreau sa spun 🙂 nu au nimic special. nu sunt vreun adept mgtow ci pur si simplu mi se pare hilar sa-ti pese.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: