Ce să faci dacă nu îți place cartea despre Nuțu Cămătaru

Aș fi renunțat la subiect, dar încă se umflă tărâța în internautul român când aude de Codin Maticiuc și de Nuțu Cămătaru, așa că de ce să nu mai profităm de situație.

Ba chiar am citit pe un site că eu aș fi zis că “Nuţu Cămătaru a dat lovitura”, ceea ce denotă un nivel de analfabetism funcţional şi de incapacitate de a procesa text scris de care mă disociez ferm. Eu doar am explicat de ce succcesul cărţii se înţelege de la sine. Atât.

Dar să zicem că ţie nu-ţi place deloc nici Nuţu, nici Codin, nici ideea unei cărţi scrise de Codin despre Nuţu, nici faptul că are succes. Iată lucruri pe care poţi să le faci.

1. Contribuie la tirajul cărţilor pe care le consideri valoroase. CUMPĂRÂNDU-LE.

Nu, nu-l agasa pe autorul cărţii bune în mesaje private, cerşind un volum gratis, pentru că aţi băut voi o bere o dată în Vamă. Cumpără cartea. Nu şantaja autorul cărţii bune cu: uite, după ce că te plac, tu vrei şi bani pe munca ta. Mecanismul corect e: tocmai pentru că te plac, dau bani pe munca ta.

De ce maneliştii înoată în bani şi artiştii de jazz îşi mai iau un day job?

Pentru că fanii manelelor cheamă un manelist la o nuntă şi îl pun prioritate de top în bugetul nunţii. Fanii jazzului se milogesc de artist să îi bage moca la concertul organizat de acesta din puţinul lui în Green Hours.

Şi CUMPĂRÂND, şi PLĂTIND, o să ajuţi să crească cultura în care crezi.

2. De ce să glorificăm infractori?

Un alt subpunct pe listă e buhuhu legat de valorile greşite. Şi răspunsul e cam acelaşi pe care vi l-am dat când m-aţi porcăit în grup pentru secretul femeilor independente şi pline de bani.

Studioul de videochat, exact ca infractorul care se doreşte glorificat, întreabă “cât vrei” sau nici nu întreabă, vine direct cu o ofertă de nerefuzat. Compară asta cu mocangeala de tip: Aş vrea să scrii despre aia, aia şi ailaltă”.

Dacă ai buget, finanţează proiecte despre oamenii şi temele pe care le vrei glorificate, nu doar pistona autori să scrie despre. Cooperativa munca în zadar a fost anihilată la revoluţie, taman pentru că nu aducea satisfacţie nimănui.

Să zicem că vrei să fie glorificaţi profesori excepţionali de matematică. Fă un buget realist şi ofertează orice scriitor tânăr pe care îl crezi talentat. Pariez că iese o carte absolut fabuloasă.

Capela Sixtină a existat pentru că papa Sixtus al IV-lea a dat banii. Vestita Pietà a lui Michelangelo a existat pentru că a fost comandată ŞI PLĂTITĂ de ambasadorul Franţei la Roma din acea vreme. Ai cultura, sau anticultura ÎN CARE INVESTEŞTI. Nu investeşti? Pierzi dreptul la smiorc.

3. Fă postări despre cărţile care-ţi plac.

În România, ura creează mai multă notorietate decât respectul şi aprecierea. N-ai scrie nici mort despre ultima carte bună citită, dar când Maticiuc, pe care îl urăşti pentru că are bani de îl enervează, scrie o carte despre un interlop pe care îl urăşti că a fraierit jumătate de Românie, ţipi pe toată social media, vituperezi în subsol şi la vecini dacă ţipă despre asta şi, invariabil, se găsesc unii să zică: Despre ce rahat aberează proastele astea, ia hai să văd şi eu cartea.

Hate-ul e cel mai bun PR în România.

Când lăudăm ceva, sigur avem un interes, sigur ne iese ceva, dar ura e luată mereu drept sinceritate pură şi, prin urmare, foarte eficientă.

Dar poţi schimba asta iniţiind conversaţii despre cărţile valoroase pentru tine. Evident, n-o să participe mulţi pentru că, dacă nu e cu circ şi mu!ală, românul nu e interesat. Dar e un început.

4. Refuză să fii parte din circ şi din mu!ală, acolo unde le vezi

Din punctul anterior, derivăm un alt clişeu românesc care trebuie deconstruit lent şi cu răbdare: foamea de dramă şi tărăboi. Izvorâtă din invidie, în primul rând. Dacă Maticiuc scria o carte despre Nuţu şi o citeau doar mamele respectivilor şi trei vecini, subiectul nu interesa pe nimeni. Şi nu începea nimeni să bată câmpii despre cuhuuultură şi vahaalori.

Problema a început când cartea a făcut vânzări, şi s-au oţărât toţi frustraţii care atârnă după premii la Uniunea Scriitorilor şi nu le cumpără nici naiba cărţile. Frustraţi care nu se întreabă cât talent au ei înşişi, să îşi justifice aroganţele.

***

Până una-alta, nişte oameni şi-au exersat libertatea de expresie şi au propus un produs. Nu îţi place? Propune tu unul mai bun, sau plăteşte să fie creat unul mai bun.

E exact atât de simplu.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: