Copiii insuportabili ai oamenilor cu bani

Ziua mea de ieri a fost complet demolată de acest articol publicat de Casa Jurnalistului. Povestea unui fiu de sinecuriști sus-puși, care a hărțuit timp de doi ani o fată, transformându-i viața în iad, doar pentru că n-o putuse manevra după pofta inimii.

Nu, nu m-a surprins faptul că îl apucase un spirit acerb de răzbunare. Sunt nenumărați bărbați la fel de nemernici, axați strict pe ce vor ei să mulgă din relație, și dacă lucrurile nu merg conform scenariului din mintea lor, te șicanează până când regreți momentul când le-ai dat răspuns la primul salut.

Unii oameni sunt pur și simplu feroce de egoiști și nu ai ce să le faci. Poți căuta să le explici rațional că nu pot abuza de viața, timpul și resursele altora, iar dacă nu pricep, să iei distanță, pur și simplu.

Dar m-a surprins partea în care toată poliția participa la mușamalizarea cazului, la umilirea victimei, la desființarea dosarului, la descurajarea acuzațiilor.

M-a surprins opțiunea acelor părinți de a nu căuta, nici după ce au venit primele semne de abuz, să inducă o formă oarecare de responsabilitate și de compasiune umană în fiul lor, care tocmai distrugea complet viața unei tinere de 19 ani, organizând o campanie de linșaj online în toată regula.

Faptul că abuzurile respective nu le-au inoculat o formă oarecare de jenă și de rușine.

Faptul că n-au încercat decât, în primă fază, să ducă povestea în insignifiant, iar în a doua, să mituiască victima.

*

Dar, dacă ne amintim, acum câțiva ani, șapte tipi dintr-un sat vasluian au dus o fată în pădure și au violat-o. Ce aveau în comun tipii ăia cu tipul ăsta? Faptul că părinții lor erau bogătașii satului.

Și reacția părinților n-a fost nici în acel caz să urecheze și să responsabilizeze odraslele. Ci, dimpotrivă, să justifice cumva violul, prin zvonistică scabroasă, că tânăra era de moravuri ușoare, și că “şi-a cerut-o”.

C***a satului să fi fost, şi tot nu se justifica violul, aşa cum nu s-ar justifica să-l înhăţăm şapte pe dentistul cartierului şi să-l obligăm să ne plombeze cariile gratuit. Deci mizeriile pe care le lansaseră părinţii celor şapte erau doar o traumă suplimentară pentru victima brutalităţii şi lipsei de omenie a avortonilor lor.

*

Acum, mai mulţi ani – şi asta o ştiu doar din poveşti offline – a existat la Târgu Mureş o gaşcă, formată tot din vreo şase fii de oficialităţi locale, care au hărţuit, abuzat şi agresat o grămadă de fete.  Pe unele le luau pur şi simplu de pe stradă, sau din faţa liceului. Nimeni nu avea curajul să spună nimic. Pentru că părinţii respectivi îşi scoteau feciorii nevinovaţi, cu orice preţ. Fără să investească măcar o clipă în a medita la chinul şi umilinţa pe care aceştia le provocau unor fiinţe lipsite de apărare.

*

Şi îmi aduc aminte şi alte cazuri, mai puţin grave. Beizadeaua exmatriculată de la un liceu mai mare şi adusă cu pile în clasa noastră, care m-a tot şicanat în ultimii doi ani de liceu. Şi părinţii lui, care nu credeau că fiul lor e un gunoi uman, îi găseau justificare pentru orice mizerie, şi pretindeau că n-am eu simţul umorului.

O cunoştinţă, tot fată de oameni bogaţi, care minţea cum respira şi urzea nişte intrigi de stătea mâţa în coadă, doar să obţină ce credea ea că i se cuvine. Ei i se cuvenea perpetuu tot timpul tău şi tot ce aveai tu de oferit, dar reciproca nu era niciodată valabilă.

Şi în ultimă instanţă, propriul meu tată, tot beizadea, care, când a găsit pe una mai bună decât mama, a divorţat şi automat şi-a dat demisia să nu i se reţină pensia alimentară pentru noi din salariu. Părinţii l-au aprobat şi s-au oferit să-l ţină acasă, că nu îl face pe el unguroaica (maică-mea) de bani.

Oricum, nu fusese cine ştie ce darnic nici în calitate de tată full-time, pentru că beizadelele sunt generoase doar când vine vorba de propriile lor mofturi. Prima oară când m-a dus la cofetărie a fost la şase ani, când m-a anunţat că divorţează de mama, că a întâlnit adevărata iubire.

Deci, absenţa lui ca contribuabil la bugetul familiei nu a devenit foarte relevantă după divorţ. Dimpotrivă, pensia alimentară ar fi fost un exces de generozitate comparativ cu cât oferise ca părinte. Şi ştiu, sună oribil s-o povestesc aşa, dar e realitatea.

Bunicii mei bogaţi nu şi-au pus nici o secundă problema că mărunţişul pe care îl economiseşte el refuzându-ne pensia alimentară ar fi fost un sprijin material acordat propriilor nepoţi. Nu. Ideea de bază a fost: Nu te face pe tine unguroaica, stai la noi şi nu plăteşti nimic.

*

Şi mă întreb: de ce oamenii bogaţi din România cresc copii ticăloşi?

De ce educaţia lor părintească constă doar în a le inocula acestor mici monştri lipsa oricărei urme vagi de înţelegere şi omenie faţă de alţii?

Şi mai presus de toate: de ce le creează această bulă falsă, unde nici o faptă, oricât de îngrozitoare, nu are vreo consecinţă?

Hrăneşti şarpele la sân, îl înveţi cum să devină din ce în ce mai crud şi mai neprincipial, şi va urma exact ce anticipezi că o să urmeze. La un moment dat te muşcă şi pe tine.

Şi chiar dacă nu te muşcă. Oricâţi bani şi oricâtă influenţă ai avea, nu poţi să cumperi la infinit pe toată lumea. Nu poţi să muşamalizezi fără oprire măgărie după măgărie.

Şi, mai trist, buna credinţă, onoarea, conştiinţa sunt lucruri care, întocmai ca primele lecturi, se induc la vârsta adecvată, sau nu se pot compensa niciodată. Un copil pe care l-ai crescut fără să-l pui vreodată să privească o situaţie şi din perspectiva altora, fără să-i ceri să înţeleagă şi priorităţile altora, fără să-l educi să respecte nevoile, personalitatea, libertatea altora, va rămâne un nemernic toată viaţa.

“Lasă, să aibă el tot ce n-am avut eu”.

Să aibă, boss. Material, să aibă tot ce-şi doreşte. Dar, prin ploaia de cadouri, caută să-i induci ideea că oamenii nu sunt simple obiecte pe care le foloseşti cum vrei tu, sau dai de pământ cu ele. Pentru că la un moment dat, aceste obiecte însufleţite se vor răzbuna şi ele. Şi nu va fi revenge porn, ca în cazul Marei, protagonista din articolul publicat de Casa Jurnalistului. Va fi karma porn.

***

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

9 Responses

 1. Lotusisrael says:

  Tocmai, pentru că părinții nu îi iubesc sau nu le arată iubire, ci numai orgoliu de poziție socio-economică, beizadelele doar acest lucru știu. Mândria, orgoliul, este principiul de bază, omul nu are valoare. De cele mai multe ori, cei cu averi sunt oameni lipsiți de scrupule, căci altfel nu prea ar avea cum să ajungă în acea poziție. Beizadelele sunt mai degrabă amorale, decât imorale.

 2. Romeo Matei says:

  Bine scris, doamnă.

 3. Ratacind pe net says:

  @Lotusisrael – Respect, ca bine le zici!
  Cu riscul de a-mi lua injuraturi, Romania are mari probleme de orgoliu. Tara de mandri si mandre (ca doar asa e in folclor) lipsiti de cea mai elementara forma de respect fata de cei din jur. Capre raioase cu coada sus (si cu ura fata de capra vecinului).
  Da, da, stiu, nu toti, dar pana cand cei cu pricina nu o sa-si vada problemele – si pentru asta cineva trebuie sa-i infrunte (Respect Mara), tara asta va ramane in acelasi jeg moral cu beizadele psihopate.

 4. Laura says:

  Hmmm, aici răspunsurile ar trebui sa vina de la un om de profesie, pentru ca genul de părinte care își divinizeaza odrasla nu este specific românesc sau cauzat de un anumit nivel ierarhic in societate. Oamenii aceștia se comporta la fel si in alte compartimente ale vietii lor, se întâlnesc si in alte paturi sociale (poate nu cu efecte atât de devastatoare pentru viețile altora) si tine de psihologie clinica analiza comportamentelor lor.
  Ceea ce găsesc profund românesc, si unul din motivele pentru care eu nu ma mai întorc in România, este cârdășia in a încalcă legea. Legile exista in România dar nu sunt aplicate din cauza sistemului de casta, tribal de “o mâna spală pe alta”, de “cunoștințe pile si relații”, de “știu pe cineva care ne rezolva, nu cere mult”.
  Exista abuz peste tot in lume, dar in țara in care aleg sa trăiesc, abuzul, ca cel menționat, este pedepsit de lege si nici un sistem de trib nu te poate salva.
  He, poate generațiile viitoare vor schimba ceva, dar pentru mine e prea târziu. Ramân unde sunt.

 5. Vasile says:

  Aici sunt clar alte probleme la mijloc. Baiatul acesta (si multi altii, in special in Romania + suficiente femei) sufera de ceva e psycopath sau sociopath sau cine stie ce. Astea sunt probleme care trebuie identificate si tratate, mai ales cand e vorba de integrarea acestor persoane in societate. Din pacate, ca de multe alte ori, in romanika, nu putem vedea mai departe de buzunarul vecinului. Pacat.

 6. Roxana Negut says:

  Foarte bine punctat! Din pacate bunul simt, generozitatea, respectul si bunatatea nu sunt de vanzare. Si nu se gasesc nici de cumparat. Felicitari pentru articol!

 7. c@c.ro says:

  Cred ca problema nu e de la bani ci ca jigodiile astea au fost crescuti fara sentimente, cu rautate, fara scrupule. Astia sunt securistii de astazi: fara scrupule. Astia sunt cei ce fac afaceri cu statul – fara scrupule. Astia fura cum pot si mint pe unde pot. Sunt stranepotii argatilor de alta data dar si a hotilor.
  Copiii lor la fel.

  Nu, nu doar tatal tau a fost o jogodie. Mama a avut o atractie pt jigodii: a divortat de unu (bogatasul satului) doar pt ca el isi gasise pe altul dar si-a atras in viatza ei pe fostul tortionar, abuzator sexual, ce mie, copila din prima casatorie, imi repeta ca daca nu ma culc cu el ma arunca de pe geam si spune la toti ca m-am sinucis ca sunt victima perfecta.

 8. Griguta Octavian says:

  @c@c.ro: nu stii tu povestile pentru copii cu alba ca zapada?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: