Covid şi Fan Courier

Spre deosebire de Urgent Cargus, oamenii de la Fan Courier au fost mereu drăguţi cu mine. Dacă primeam mesaj cu intervalul orar 9 – 17 (înaintea erei noastre, adică a perioadei de izolare – zilele astea am fost acasă oricum, şi la 9, şi la 17, şi at all times inbetween), puteam suna omul şi să-i cer o oră aproximativă de livrare, sau să negociez una. Dacă nu eram acasă, puteam aranja amical ca livrarea să fie reprogramată pe a doua zi. Spre deosebire de jegurile de la Urgent Cargus şi modul lor de a trata clienţii.

OK. Drept care, după ce a început pandemia în România,  sora voastră s-a încuiat în casă şi n-a mai ieşit decât după mâncare, Claritine şi paracetamol. În rest, tot ce-i trebuia a fost livrat. De orice alt curierat decât Urgent Cargus. Îi urăsc atât de tare, încât, dacă sunt pe site-ul tău, vreau să cumpăr ceva şi văd că livrarea se efectuează de către Urgent Cargus, mă reorientez spre primul concurent.

Mbun.

În aceste luni, serviciul Fan Courier a fost amabil, prietenos şi de înţeles, ca de obicei. Măsurile de protecţie, însă…

Pe vremea stării de urgenţă, curierul îmi lăsa pachetul în faţa uşii şi lua o distanţă, deşi avea mască pe faţă şi tot echipamentul. Eu, dacă plăteam cash (mai ales firmelor care se lasă pe tânjeală când se văd cu banul în buzunar. De exemplu, o să plătesc întotdeauna cu cardul la Farmec, care livrează a doua zi, şi întotdeauna ramburs la Emag), întindeam banii de la distanţă şi ei îi încasau din vârful degetelor.

Apoi, a venit starea de alertă. Cred sincer că autorităţile au transferat puterea deciziei la gigei din două motive: 1) să mai facă boala o parte din mâncătorii de rahat turcesc şi conspiraţioniştii de internet, să simtă pe pielea lor cum e să fii ventilat şi să tacă în morţii lor o dată şi 2) măsurile din perioada prevenţiei controlate de stat au fost prea eficiente şi au creat această narativă, cum că boala nici nu există şi fac ei miliţie să se afle în treabă.

Ceva în genul “Ia, hai, responsabilitatea la voi, tu-vă muma-n cur de părerişti compulsivi.”

Rezultatul?

Toată lumea pe stradă, bot în bot, luându-se în braţe. Şi în ultimele câteva livrări de la Fan Courier, omul NU purta mască.

“Nu vă supăraţi”, zic eu. “Nu vă întreb cu răutate sau să vă reclam, ci cu grijă pentru dumneavoastră, că intraţi în contact cu sute de oameni zilnic. Unde vă e masca?”

“Doamnă, n-o mai suport”.

Îl cred. Abia pot să respir cu masca până la colţ după nesuri, drept care, singurele colaborări pe care le accept în aceste luni sunt cele remote. Îl înţeleg. Şi totuşi. Alergi prin diverse case 8 ore pe zi.

Am ales să las omul în pace, că nu-s nevastă-sa, să-l cicălesc. Pariez că aia îi pune masca cu sila, să-l ţină sănătos, iar el o dă jos după prima intersecţie, ca bărbatul independent şi plin de bani.

Vorbesc cu o prietenă la telefon, îi zic faza cu angajatul Fan Courier care nu poartă mască. Ea stă în alt sector, se intersectează cu cei care livrează în sectorul ei. Îmi zice:

“Măcar ţie ţi-a răspuns politicos, al nostru m-a luat cu “Întâi moare firma, doamnă, şi apoi fac eu Covid”.

La două zile după, iese ştirea cu 24 de angajaţi bolnavi de Covid.

Honestly, who’s surprised?

Eu una, nu.

Dacă din trecerea la starea de alertă ai înţeles că s-a terminat tot, am o veste pentru tine: o să faci Covid.

Bonus points: şi l-au şi plimbat perioada de două săptămâni de la infecţie şi până la primele simptome, prin tot Bucureştiul.

Sincer, îmi pare rău pentru Fan Courier. Au curieri foarte amabili şi atenţi cu clientul în sectorul 3. Dar dacă nu înţelege fiecare român în parte că relaxarea de la stat nu înseamnă că pericolul a dispărut, o să tot avem ştiri cu Covid.

Şi apreciez faptul că au făcut lucrul corect şi transparent. Au dat un comunicat de presă în care au informat pe toată lumea că li s-a îmbolnăvit personalul. Pariez că nişte nemernici ca ăăă, Ur… mă rog… ar fi mers pe burtă. “Cine? Nu, noi, bosultane, să moară mama dacă te mint, mânca-ţi-aş”.

Anyway. Ce voiam să zic. Virusul dispare dacă suntem responsabili. Purtaţi mască, plătiţi cu cardul, spălaţi-vă pe mâini după ce vă săpuniţi 20 de secunde, staţi la doi metri de alţii, oferiţi-vă să faceţi cumpărăturile bătrânilor, nu mâncaţi zăpadă galbenă şi aşa mai departe.

Doar pentru că nu stă poliţia cu pulanul pe tine, nu înseamnă că a dispărut covid. Pulanul e la tine, foloseşte-l responsabil.

***

Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.;

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: