Cum a ratat Vaticanul o uriașă oportunitate de reformă

A ieșit săptămâna trecută un documentar care, printre altele, îl înfățișa pe Papa Francisc exprimând o poziție favorabilă la adresa uniunilor între persoane de același sex și internetul a înnebunit. Pe de o parte, grupurile de drepturile omului au fost în extaz, o, da, în sfârșit. Pe de alta, grupurile de creștini habotnici au început să formeze spume verzui pe la botic. Ei foloseau de atâta timp religia ca pe o armă de impunere a propriei superiorități morale percepute asupra altora, etichetați tot de ei drept mai puțin buni, sau chiar păcătoși incorigibili, și acum vine Papa Francis, liderul aripii de vest a Bisericii Creștine, să exprime înțelegere și respect la adresa oamenilor diferiți? Pfff.

Și nici măcar nu mă refer la români. Dacă Preafe Dănuț se trezea că se duce la Parada Gay și vorbește despre cum trebuie să înțelegem că, exceptând preferința pentru un anumit organ față de celălalt, oricum suntem toți oameni și copiii lui Dumnezeu, probabil că se activau toți dacopații retarzi, de la Dan Puric și până la contul fake Gerula Viezure de pe Facebook să abereze a indignare absolută.

Sincer, față de dreptul la uniune consfințită și protejată de legi și de binecuvântare religioasă a doi oameni, indiferent de ce le flutură între picioare, mi se pare că există o singură poziție care nu te trădează drept un gunoi uman ticălos, odios și abject, cu o necesitate de a călca în picioare pe alții să te ridici tu. Iar această poziție este: dacă eu pot s-o cer pe Maricica de nevastă și să fac tot posibilul să fim fericiți împreună, de ce să nu poată și alții să-și unească destinul cu persoana pe care o iubesc? 

Pretenția că decizi tu dreptul la căsătorie al altora e intruzivă, invazivă, și nu, cât timp Dumnezeu nu ți s-a arătat în zacuscă să-ți spună: Știi, frate Pafnutie, no homo!, nu ai nici căderea, nici autoritatea să spui ce să facă alții, cu cine și cum.

Toate religiile tradiționale au aceleași clișee expirate, androcentrice (bărbatul e miezul și cununa creației, femeia să se rezume la ciorbă, fătat și să zică mersi că o ține unul, fără un mulțumesc pentru timpul și efortul ei) și heterocentrice (bărbatul trebuie să se căsătorească obligatoriu cu o femeie, sau chiar mai multe). Practic, singurul beneficiar al tuturor religiilor tradiționale e bărbatul straight, și restul lumii trebuie să se nege, să se autoanuleze și să joace cum fluieră bărbatul straight.

Dacă Biserica Catolică ar fi făcut acest imens pas inițiat de Papa Francis, ar fi îmbrățișat o importantă reformă. Ar fi spart supremația bărbatului straight și ar fi oferit refugiu spiritual restului de grupuri pe care restul religiilor îi supun la minimalizare sistematică.

O religie care să spună că femeile sunt oameni liberi și merită să-și decidă singure viața ar atrage de mâine 52% din populația Terrei. Și o religie care să spună că fiecare om e liber să se însoare / mărite cu persoana iubită, indiferent de sexul acesteia, ar deveni o religie cu adevărat practicantă a iubirii față de aproape, cum e ea predată de Isus. Care, by the way, era prieten cu prostituate și dormea cu 12 alți bărbați.

Din păcate, Vaticanul a intervenit prompt să explice că Francisc a vorbit în numele lui personal, nu în al Bisericii, că nu, no way, fără same sex unions la noi în biserică. Că homofobia multor înalte fețe bisericești trebuie înțeleasă și respectată.

Ămnu, b**ch. Da, poți respecta faptul că un om nu vrea LGBT în cercul lui apropiat de prieteni. Your friends, your choice. Eu, una, pot oarecum respecta și decizia unei cofetării de a nu face tort nupțial pentru două lesbiene. Chit că scopul unui business e să facă bani, nu morală, și din punctul de vedere al acestui blog, singurii clienți care trebuie ținuți deoparte sunt neserioșii, cei violenți verbal și mocangiii. Dar na. Your business, your choice.

Dar de aici și până a crea interdicții generice pe viețile altora e cale ca de la cer la pământ. Iar Vaticanul a avut zilele astea prilejul să atingă cerul. S-a rezumat însă la pământ.

 

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: