De ce e important să votăm

Acest text este inspirat de un status al unui domn pe nume Teodor Dobrinescu din lista mea de prieteni. Care spune așa:

“Voi ce faceți pe 26 mai?
Eu pornesc pe 25 din Bastia (Corsica). Fac 180 de km, adică trei ore de drum cu mașina, ajung la Bonifacio, o oră de așteptare în port (obligatorie), mă dau cu ferryboat-ul o oră, apoi încă o oră de drum până în localitatea unde se găsește secția de votare. Înnoptez acolo, iar pe 26 dimineața mă prezint la vot.
Apoi refac drumul în sens invers. Estimez că voi ajunge acasă pe 26 seara, pe la ora 23.00. Vorbim de 12 ore de drum dus întors. Și asta pentru că niște băieți deștepți nu s-au gândit că românii din Corsica ar merita o secție de votare.
Ce ziceți, dacă eu pun la bătaie 34 de ore pentru acest vot, voi cei care sunteți la 5-10 minute de secția de votare puteți s-o faceți?
Hai să le arătăm că fiecare vot contează.” 

Eu ies din casă, parcurg două străduţe şi votez. Mai stau la o bere pe terasă, să mă bucur de vremea încă suportabilă, şi toată acţiunea va dura mai puţin de o oră.

Dar indiferent dacă stai unde şi-a înţărcat mutu’ iapa sau buză-n buză cu secţia de votare, de te duci în papuci de casă şi halat, e important să votezi şi iată de ce.

A) Tu, prin munca ta, generezi bani din care le plăteşti aleşilor tăi salariile, nu invers. 

O bună parte din politicienii români tind să trateze bugetul de stat ca pe această vacă de muls proprietate personală, crescută din fânul lor, iar realitatea e exact invers. Ei se îngraşă şi îşi dau pensii aberante din fânul tău.

Votul poate fi un gest de slugărnicie josnică, care le va confirma doar că eşti idiotul lor util, sau un gest de penalizare al rezultatelor proaste de management.

Votul tău e modalitatea ta de a taxa.

B) Şi apropo de taxat: deciziile proaste duc la hăuri în bugetul de stat, adevăratul motiv al recalculărilor de impozite pe 2013 – 2016 cu care ne distrăm toţi în ultima vreme. 

Vrei un guvern care să simplifice birocraţii şi să creeze un regim de taxe clar şi coerent. Dacă ai plătit o dată taxa X, să dormi liniştit că taxa X e plătită, nu să apară din puţul gândirii alte sute de lei supte din peniţă, datorate incompetenţei care trebuie plombate cu ceva.

C) Aceleaşi decizii proaste şi hăuri din buget cresc datoria externă pe care, ghici ce, tot tu o plăteşti. 

Vine un guvern, îţi f***te companiile private până le falimentează, drept care ele dispar ca plătitori de impozit, drept care deficitul de buget se plombează din împrumuturi externe.

Nu e ca şi cum portăreii internaţionali o s-o fugărească pe persoana a cărei incompetenţă şi incapacitate de a vedea lucrurile pe termen lung a adus datoria.

No, sir. Portăreii te vor fugări pe tine, popor. Incompetenţa o vei plăti tu. Şi e firesc. Tu i-ai ales, tu ai girat pentru ei.

D) E mai uşor să fii un votant educat azi, decât oricând până acum. 

Ai atâta informaţie la dispoziţie. Liderii politici vorbesc, slujbaşii lor vorbesc, faptele lor vorbesc şi ele. Tot ce ai de făcut e să te uiţi şi să citeşti. Toate deciziile lor sunt publice. Toate gesturile lor sunt publice. Informează-te şi evaluează just situaţii. Vezi cine ce propune, şi cine onorează ceea ce spune că va face.

E) E vorba de viitorul tău. 

Şi aici mă adresez în special votanţilor de până-n 25 de ani.

Vă înţeleg. La vârsta aceea, nu mă interesau decât muzica, teatrul şi glumele. Eram artistă boemă, mă durea în basca mea pitorească de muzicant de stradă parizian cine e prim ministru şi ce doctrină are.

DAR peste cinci ani, când veţi gestiona bugete şi veţi încerca să faceţi lucruri serioase, o să vă daţi cu capul de perete pentru lipsa implicării voastre. Pentru că aţi lăsat imbecili să ajungă la putere şi imbecilii au dat legi imbecile cu care vă imbecilizează şi vouă viaţa, în fiecare zi.

F) Fiecare vot contează. 

Cu o floare nu se face primăvară, dar cu o ploaie torenţială de flori, da. De aceea, domnul pe care l-am citat la început face 36 de ore de drum să îşi exprime opţiunea electorală.

Ia-ţi înapoi puterea de decident în cetate. Mergi la vot.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: