De ce să eviți appurile de dating

Foto: picjumbo.com

“De ceeee nu îmi găsesc un iubit”, boceşte câte o domnişoară cu ochi înceţoşaţi. “Am cont pe toate appurile de dating inventate vreodată. De ceee matchul meu de pe Tinder nu e sufletul meu pereche, cu care să mă mut într-o casă cu garduri albe şi să fac trei copii, bruhuhu?”

Adevărul e că mentalitatea tradiţională, aia cu femeia care “trebuie luată” creează destulă toxicitate şi nenumărate experienţe nasoale chiar şi aşa. Dar când se adaugă scutul fabulos al ecranului de telefon, nivelul de toxicitate creşte până într-un punct în care te întrebi: De ce să mă pedepsesc eu pe mine singur cu asta?

Poza online a cuiva ar putea să nu fie reală. 

Şi aici nu mă refer la poză ca fotografie, ci la poză ca substantivul verbului “a poza”, adică a juca un rol care, crezi tu, te face să pari interesant.

E dreptul oricui să mimeze ce vrea online. Şi dacă e o reţea ca TikTok şi Instagram, al căror rol e să creeze entertainment pur, libertatea e absolută. Dar dacă e o reţea unde se presupune că-ţi creezi conexiuni, şi în mod ideal acestea se bazează pe o tentativă de autenticitate, personajele pe care şi le construiesc unii şi alţii sunt garanţia faptului că n-ai cu cine.

Pentru că un astfel de personaj e greu de adus şi de menţinut în offline. Mai ales în intimitate.

Mulţi folosesc dating appul doar pentru ego 

Am avut 46 de matchuri azi. Wow, ok. Şi? Şi nimic, doar mă lăudam cu succesul meu la sexul opus.

Mi se pare mie că, dacă ai nevoie de genul ăsta de validare să te simţi bine, mai degrabă ai de lucrat la respectul tău faţă de propria persoană.

Dating appul te va face să nu mai poţi lua în serios sexul opus (sau acelaşi, dacă aşa ţi-ai setat preferinţele)

Şi în offline, oamenii cei mai agasanţi, cei mai insistenţi, cei de care nu poţi respira sunt proştii gălăgioşi. Valabil şi la bărbaţi, şi la femei. Aşa şi pe dating apps. Cei care te f**t necruţător la icre şi te scot magistral din sărite sunt ăia cărora le atârnă bala în colţul gurii de proşti. Şi, chit că tu ştii raţional că nu toată lumea e aşa, emoţional nu îţi poţi controla un nivel de cringe de cum primeşti un mesaj cu “bună”. “ba mă-ta!”

Dating appul te expune tuturor obsesiilor diverşilor nef***

Apoi, sunt psihopaţii greţoşi erotomani. Bine, ăştia sunt pe toate reţelele, în schimb, pe aplicaţiile de dating au o libertate mult mai mare de acţiune. Şi unde nu încep să te pistoneze cu aluzii, cu insinuări, cu tot bagajul de scârboşenii.

Nu, merci. Dacă voiam să aud şi să primesc de-astea, îmi alegeam o meserie din zona de sex work şi măcar eram plătită la minut.

Şi ce e mai grav, armonia online nu garantează chimie offline

Începi să conversezi cu cineva. Nu e prost, nu e greţos, are spirit, are decenţă omenească, are pasiuni comune cu ale tale. Totul pare să fie frumos. Apoi, decideţi să vă vedeţi în viaţa reală. Şi, cumva, nu se leagă nimic. Pentru că nu apare atracţie reciprocă.

Atât bărbaţii, cât şi femeile se mint intens că există “trucuri de a genera atracţie”. Ambele sexe plimbă diverse manuale de seducţie, la numai 200 de dolari superoferta.

Realitatea este că nu poţi induce prin trucuri atracţie cuiva, aşa cum Maricica din Cocârlaţi nu te poate convinge prin trucuri că e Antonia. Trucurile pot doar să sperie şi să smulgă submisivitate pasivă şi înfricoşată de la oamenii complexaţi, sau să irite şi să scârbească oamenii siguri de ei înşişi.

***

Internetul e un loc minunat pentru multe. E un excelent loc pentru a te documenta, pentru a te distra şi pentru a face bani. Dar când vine vorba de ale amorului, oh well: ţine-te offline.

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. E.O. says:

    Eu zic si sa nu iesim din casa. Sa fim siguri ca nu suntem dezamagiti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: