Despre criza forţei de muncă pe litoral

Citesc zilele astea diverse articole care vorbesc despre tragica şi cumplita dramă a patronilor de pe litoral şi cum nu găsesc ei personal, nici măcar pe salarii considerate ca ok, dacă le raportezi la un program de opt ore.

Recunosc, nu mi se face câtuşi de puţin milă de bieţii suferinzi. Dimpotrivă.

Să ne gîndim ce înseamnă să fii staff pe litoral în sezonul estival.

Înseamnă să alergi de dimineaţa şi până seara, să munceşti într-un ritm infernal, şi asta în timpul verii, când restul lumii se distrează şi se relaxează.

Dacă nici treaba asta nu merită plătită ca lumea, atunci nu ştiu ce merită.

Şi asta în contextul în care, ani în şir, cât timp consumatorul român era insuficient informat, neumblat prin străinătate şi nefamiliar cu ofertele all-inclusive din Antalya şi din Zakynthos, bietele făpturi pline de lacrimi, muci şi alte excreţii, adică patronaşii suferinzi, au deţinut un monopol de care au abuzat porcin, fără ezitare. Au închiriat camere de 2 stele la preţ de 5, au servit mâncare din ingrediente expirate şi cântărite cu ocaua mică la preţ de gourmet şi au jupuit consumatorul român de şapte piei, în timp ce îşi băteau joc de timpul şi munca angajaţilor cu nişte salarii de mizerie, cu nişte cazări absolut lamentabile şi cu nişte condiţii absolut abominabile, pe principiul: Dacă nu-ţi convine, plâng alţii o mie la uşă. Ca să nu spun că salariaţii cu atitudine erau îndepărtaţi şi nu-şi luau nici banii, dacă, aşa cum se întâmpla pe atunci, contractul era la negru sau inexistent.

Orice abuz se plăteşte, prieteni.

Acum, jecmăneala fără scrupule a clientului şi a salariatului român se plăteşte prin dubla criză a turismului pe litoral: turistul pleacă în Bulgaria la zacuşti, iar angajatul, oriunde în altă parte.

Orice bănuţ furat se răzbună în timp şi vine din urmă să te bântuie.

Gândiţi-vă bine la acest lucru, data viitoare când puneţi mâna pe banii cuiva pentru că vi se pare că nu vor exista consecinţe.

Nimic nu e mai iluzoriu şi mai pasager decât aparenţa puterii. Iar dacă piaţa muncii a decis să nu se complice cu jigodiile de pe litoral, după ani de ţepe şi de măgării, degeaba promit patronii în acest moment marea cu sarea. Rămân numai cu sarea.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Bubu says:

    In Ro, e sezon 3 luni. Ce vor? Salariu decent 3 luni si pe urma? Ori acopera venitul 1 an de viata, ori isi fac un alt bisnit pe langa, unde sa dea de lucru extra-sezon, ori si-o iau la…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: