DRAGOŞ BUCURENCI, TE VREM!

TE VREM …SCRIITOR!!

Dragi cititori de Real-K,

Nu sunteţi de părere că am aşteptat prea mult???? Pe Real K-ul meu scrie 2004. Suntem în 2008 şi Dragoş Bucurenci nu ne-a mai făcut plăcerea de a ne oferi şi altceva de lecturat. Cred că absenţa lui de pe piaţa literară actuală nu poate decât să oftice un public din ce în ce mai lipsit de tineri scriitori dotaţi atât cu talent narativ, cât şi cu viziune(nu suntem chiar hopeless: avem un Ionuţ Chiva, o Ana-Maria Sandu, etc. PS: vorbesc despre PROZA in aceasta postare, ca la poezie stăm ceva mai bine. PS: prin tineri, I really mean TINERI).
în urma unei dezbateri virtuale cu bunul meu prieten Bogdan Suceavă în legătură cu starea literaturii actuale şi în legătură cu diferenţa între un narator bun şi un scriitor bun (părerea mea fiind că un narator bun nu este automat, doar prin asta, un scriitor bun, dacă nu are un UNIVERS unic ), l-am dat exemplu pozitiv (lol, ce didactic sună asta, but whatever) pe Bucurenci.
DE CE? Pentru că a trecut un an de când am citit cartea şi încă am senzaţii fizice amintindu-mi anumite pasaje. Veţi spune că literatura nu are a face cu senzaţiile, dar eu cred că mai degrabă are a face cu senzaţiile decât cu (doar) capacitatea de a pune dialogul şi naraţiunea unde şi cum trebuie.
Pentru că ştie să se joace. Pentru că ştie să fie ironic şi autoironic, ştie să fie de asemenea depresiv, dar un depresiv vesel, dacă îmi permiteţi oximoronul şi care, spre deosebire de unii penibili din literatura noastră, nu-şi plânge încontinuu ratarea şi nici nu face pe micul geniu neînţeles (nu, nu mă refer la Dan Sociu, Dan Sociu ne place ). Pentru că personajul din Real K stie că e în deep shit, dar nu se simte superior pentru asta şi nici nu se încăpăţânează să rămână acolo. Adorabilă tonalitate pentru un scriitor care e văzut, poate chiar de colegi de breaslă, drept un “snob”.
Desigur, DB mai are de lucrat. Şi el o ştie. Poate de aia ne întârzie şi bucuria de a ne mai oferi o plăcere textuală (nup, blogurile alea nu sunt de ajuns ). Dar, dacă îmi amintesc eu bine, parcă DB este cel care a zis chiar pe siteul lui că încă nu se consideră scriitor, dar vrea să devină. Da, da, chiar băiatul ăla fiţos şi înţolit se pare că îşi ştie limitele mai bine decât alţi tineri scriitori care…hai că nu vreau să îmi stric iar ziua amintindu-mi de ioana băeţica :D.
Nici mie nu îmi plac reminiscenţele de revoltă gratuită (încă mă seacă faza cu ironiile la adresa adventiştilor- stiu si eu prea bine genul ăla de creştini de orice fel, ipocriţi şi pedanţi,dar ştiu şi alţii, buni şi sinceri, aşadar generalizările nu stau bine unui om care luptă anti-discriminare, dar oamenii se mai schimbă şi cartea a apărut demult, sper că nu mai gândeşte aşa) şi poate pe alocuri se mai poate curăţa limbajul de unele cuvinte care spun prea mult acolo unde doar sugestia ar pica mai bine. DAR EU SUNT CONVINSĂ CĂ DRAGOŞ BUCURENCI, DACĂ VA CONTINUA, VA AJUNGE ACOLO! VA FI UN SCRIITOR, ŞI CHIAR BUN, MAI BUN DECÂT ALŢII CARE…şi mă opresc aici :P.
În ceea ce-l priveşte pe el personal, I have no clue, nu mă interesează dacă e fiţos, snob, de stânga, de dreapta sau de centru şi nici că şi-a abandonat facultatea (ba, după un an de chinuri pe la UB ,eu mai degrabă l-aş felicita pentru curaj). Eu ştiu că are un potenţial enorm şi mai ştiu că nu e corect să ne încânte cu o carte şi apoi să ne lase să aşteptăm atâta . Poate că această perioadă nu face decât să îl maturizeze şi mai profund şi poate ne va oferi o surpriză. Viitorul critic din mine încă speră .
Mă rog, dincolo de glumiţe, e decizia lui ce face, oricum şi ce face acum, face bine (vorba ceea: mai avem nevoie şi de iarbă :)) )
Şi totuşi…pentru binele literaturii tinere, îl convinge cineva să ne mai dea un roman? 🙂

PS: stiu ca erati obisnuiti sa scriu ceva mai elaborat despre carti…dar intre timp m-am facut mai lenesa 🙁

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

  1. blogideologic says:

    @ “le loup”
    De ce spui că nu dau dovadă de “bun simţ” pe blogosfera românească ? Te avertizez, în total fair play, că voi folosi răspunsul împotriva ta, Lorena Lupu. Tu nu ai dovedit vreodată spiritul de fair play pe blogosfera de Limba Română.

  2. Lorena Lupu says:

    Nu dai dovadă de bun-simţ pentru că ATRIBUI OAMENILOR FRAZE PE CARE NU LE SPUN.
    Ce e mai grav, e că ţi se pare normal să faci lucrul ăsta.

    Şi cum o să o foloseşti împotriva mea? Mai scrii o postare total aberantă pe blogul tău fără comentarii? Îmi mai atribui şaptezeci de lucruri pe care nu le-am spus? Fă-o! Arată lumii tot jegul moral de care eşti în stare.

    Iar afirmaţia că nu aş fi dat dovadă de fair-play e o minciună penibilă. Ba am fost omul cu cel mai mare fair-play posibil: corectă cu cei corecţi, severă cu cei care băteau câmpii. Şi aşa voi rămâne în continuare.

    Bun! Acum du-te la tine pe blog şi scrie un şir luuuuung de aberaţii şi minciuni despre mine. Succese!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading