Eşti poet de dai în gropi

 

Aflu azi de pe site-ul Evenimentului Zilei un eveniment al nopţii: cică un crater de pe Mercur a primit numele neperechelui nostru Eminescu. Mai mult, Evenimentul Zilei comentează măreţul eveniment cu o frază de care am râs până am făcut febră musculară: “Mihai Eminescu, îndrăgostit de Veronica Micle, i-a scris acesteia poemul de dragoste “Luceafărul”, iar acum el are locul său pe Mercur, fiind Luceafărul Nopţii.” Are locul său pe Mercur, sub formă de groapă. O adevărată soartă de Luceafăr, ce spuneţi?

“Vezi tu, Veronico, steaua aia atât de sclipitoare? Să ştii că are o gaură care într-o bună zi o să poarte numele-mi!”

Apoi, în drum spre casă, mi-am dat seama că de fapt drumurile capitalei noastre dragi sunt foarte ofertante. Pot găzdui cu drag întreaga literatură europeană. Indiferent de gen, epocă sau stil.

LATER EDIT:

Doamnelor şi domnilor, iată-l pe Eminescu!

eminescu

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Beatrix says:

  Doamnă Săscoiu,

  V-aţi gândit vreodată, în munca Dumneavoastră de profesor, că poate tocmai îndârjirea profesorilor de a-i reduce pe toţi la dimensiunile părerilor lor ne fac să tratăm cu mai mult umor şi cu mai puţină încrâncenare “numele sacre” ale literaturii române? Şi în plus, să fim serioşi, chiar oamenii de geniu au suficient umor încât să se şi auto-parodieze.
  Cât despre tinerii care citesc Şi literatură contemporană, am senzaţia că vorbiţi ca şi cum ar fi un fel de analfabeţi…
  Mă scuzaşi că v-o spun, dar comentariile Dumneavoastră sună a miliţian cultural, nicidecum ca ale unui educator al naţiunii…M-am săturat de snobismul universitar şi de limitele acestui mediu!

  Cu stimă,
  Beatrice

 2. prof.univ. Rodica Sascoiu says:

  Domnişoară,

  Eşti deja la limita neobrăzării. Eu am să vorbesc cu profesorii tăi de literatura să le spun, poate asta te va mai disciplina în atitudinea mahalagista vis-a-vis de cultura noastră. Presupun că profesor îţi e domnul Anghelescu, pe care eu îl cunosc şi care sper ca în sesiune să te trateze cum meriţi.

 3. Lorena Lupu says:

  Propun să nu transformăm un simplu dialog pe blog într-un circ de stat.

 4. Beatrix says:

  Cum merit să mă tratateze? Nu ştiu cât de proastă vă par, dar vă aduc la cunoştinţă faptul că la literatură chiar mă pregătesc, pentru că în orizontul meu încap la fel de armonios şi paşoptiştii şi fracturiştii.
  Şi eu sunt convinsă că domnul Anghelescu mă va trata cum merit- am încredere în obiectivitatea şi judecata Domniei Sale.
  Paşte fericit şi relaxat vă doresc!

  PS: De altfel, nu cred că e etic ca un profesor să îşi motiveze o notă prin faptul că studentul scrie pe BLOGUL SAU cum vrea…

 5. Beatrix says:

  Apropo, “vis-a-vis” nu este tocmai o exprimare fericită pentru cineva care se vrea apărător îndârjit al culturii…

 6. Lorena Lupu says:

  Beatrix, cu siguranţă că doamna glumeşte. nu cred că e cazul să dăm unei discuţii banale pe blog aşa o notă tragică. 🙂

 7. prof.univ. Rodica Sascoiu says:

  Mă tem că nu glumesc deloc. Păcat ca o literatura aşa de minunată a ajuns pe mâinile unui tineret care habar nu are de valoare…

 8. Am găsit modalitatea de a lupta pentru cultura făcându-mi un blog.
  Imi pare rau ca nu am reusit sa gasesc o adresa mai profunda, dar fiica mea s-a ocupat de toate si a spus ca nu a putut gasi altceva…
  Invit iubitorii de cultura la mine pe blog. Va astept cu drag,
  Rodica Sascoiu

 9. Lorena Lupu says:

  Îmi place că m-aţi alăturat lui Dragoş Bucurenci. 🙂 Într-o vreme, iubeam aceeaşi persoană. 😉

 10. Prof. univ. Rodica Sascoiu este tot un fel de Patrick Hillsburry ?

 11. Lorena Lupu says:

  O fi, dar de data asta nu unul(a) iniţiat(ă) de mine. cred că a preluat cineva ideea.

 12. Beatrix says:

  Dumnezeule, mai bine nu faceam faza cu farsa…am dat idei la toti nebunii. si mie mi se pare cam dubioasa toata treaba, dar ma rog…

 13. Eu nu exist?
  Frumos din partea voastra, dupa ce ca nu stiti sa apreciati prezenta unui prof. univ. la dvs. pe blog, acum spuneti ca nici nu exist…
  dar faptele mele si principiile mele dovedesc existenta mea nobila intru literatura

 14. Lorena Lupu says:

  ba apreciem din toată inima. mai ales că n-am văzut ip-ul până acum. o fi tot florin, dar de la internet cafe. 🙂

 15. Care Florin, dragilor? Inculti sunteti voi daca numele meu va e necunoscut pana acum…sau voi nu prea calcati prin librarii? Ca daca ati face-o, ati gasi acolo studiile mele despre Eminescu si multi altii.
  Ce nu am spus este ca eu predau lit. rom. la studentii din Patangwe care au ales limba romana, de aceea va poate parea dubioasa existenta mea…dar puteti veni oricand aici sa ma ascultati vorbind…

 16. Lorena Lupu says:

  Păi atunci studiile dvs. se găsesc mai mult ca sigur la Biblioteca Universitară din Patangwe, nu? 🙂

 17. Patangwe este capitala Republicii Calutilor de Bataie ?

 18. Lorena Lupu says:

  😛 Tot ce se poate. Sau a Boţvanei. 😉 Sau poate nu e capitală, poate e orăşel universitar, ca Uppsala. O aşteptăm pe dna. prof. să ne înveţe niscaiva geografie.

  P. S. Pe mine m-ai omorât, dar cu Chiva ce-ai avut?

 19. Claudiu says:

  da.. devine dubios la voi.. 🙁

 20. Lorena Lupu says:

  claudiu, nu sunt eu de vină pentru ce le fată creierul unora sau altora. îi blochez pe cei care încep “fă, bagaboant-o etc.” dar există forme fascinante de duşi cu sorcova, pe care nu mă pot abţine să nu le explorez.

 21. Razvan says:

  Okey, am sa incerc sa raspund pe rand. In mod normal nu as sta sa ma explic si oricum nu e ca si cum as fi gresit ceva, dar o fac pentru ca nu-mi place sa fiu inteles si catalogat gresit. Oricum, nu stiu de ce s-a ajuns aici, pentru ca eu am spus in comentariul lasat ca am observat si eu nuantele comice aduse de articolul din EVZ. Si eu am fost inteles gresit in comentariul cu limba engleza. Acolo am facut pur si simplu o constatare, a carei “intentie” a fost gresit inteleasa de tine si catalogata ca sarcasm. It’s the same thing. Probabil ca prin ce comentez acum incerc sa dau de inteles ca nu sunt genul de om care n-are nimic mai bun de facut decat sa scrie comentarii fara sens sau sa se dea mare fata de oameni pe care nu-i cunoaste. Please read on…

  “Şi atunci cum se face că unii oameni au înţeles că e o postare scrisă în glumă, şi au tratat-o ca atare? dacă textul scris nu ar fi purtător de tonalităţi şi nuanţe, literatura nu ar fi o artă” – Si eu am inteles intentia ta originala. Raspunsul meu insa a fost axat mai mult pe partea serioasa, din cauza urmatorilor doi factori: atitudinea mea fata de anumite reactii intalnite pe internet si felul meu de a fi. Unii au inteles pentru ca deja se asteapta la un anumit gen de postari de la tine probabil (ceea ce ziceam cu 2 comentarii in urma), cat si pentru ca interpreteaza in felul lor, iar eu in al meu – evident. Cat despre partea a doua cu literatura, ai dreptate si nici nu am combat asta. Dar una e cand un autor isi construieste atent cadrele, te introduce in atmosfera si te directioneaza spre viziunea lui in cateva zeci(sute) de pagini iar alta e cand un necunoscut scrie 5 randuri out-of-the-blue. Sunt de parere ca mai mult citesti printre randuri in al doilea caz.

  “…dar mă indispun oamenii care nu sesizează INTENŢIA cu care e scris un text…” – am inteles intentia, am notat asta si dupa cum spui si tu nu te poti astepta ca toata lumea sa-ti raspunda la fel. Acela a fost raspunsul meu. Sunt sigur ca nu te-a suparat faptul ca am tinut sa-mi spun parerea (atintita spre cei care comenteaza mult mai mult decat catre tine), mai ales ca nu am aberat, nu am aruncat acuzatii fara argument sau alte cuvinte fara substanta care umplu internetul la ora asta. Oricum, cred ca te-ai intors cu ochi asa critici asupra comentariului meu initial dupa discutiile ulterioare care au un puternic iz off-topic.

  “Apoi a intrat ceea ce eu numesc “urangutan analitic” – adică un prost care face pe deşteptul – şi mi-a lăsat comment: “De ce eşti depresivă?” Altfel spus: “sunt prea bătut în cap să sesizez o intenţie, dar am citit şi io o broşurică despre depresie şi hai să mă dau rotund că am învăţat un cuvânt nou.” ” – nu e nicio problema in a considera ca toti sunt asa, de a pleca de la premiza ca toti sunt cretini pana cand nu demonstreaza contrariul, mai ales in mediul asta poluat de pusti (mai mult decat pustoaice aparent) cu nevoi exacerbate de exprimare. Dar ei nu numai ca nu inteleg intentia, ei se leaga de cu totul altceva si aduc acuzatii fara argumente, una dupa alta. Sunt sigur ca nu am facut asta, iar marturie sta acest comentariu.

  Este singurul blog romanesc al altei persoane pe care comentez. Pe blogul tau mai sunt unele articole unde simt ca probabil as putea ajuta pe cineva facandu-mi cunoscuta parerea, sunt interesat de subiect si imi place sa vorbesc pe marginea sa sau nu ma pot abtine cand vad aberatile scrise de unii. Nu tin sa fiu inteles, sau sa-mi fie intelese intentiile sau interpretate corect, dar fiindca am considerat ca s-a produs o eroare am tinut sa-mi detaliez parerea. That’s all. E ca o conversatie pe care prefer sa nu o abandonez si sa dau de inteles altceva, ci prefer sa o aduc la un nivel egal de intelegere.

 22. Lorena Lupu says:

  stai puţin. nu am spus că plec de la premisa “toţi sunt cretini până nu demonstrează contrariul.” doar că uneori unii au un puternic iz de cretinătate de la primul comentariu. ţi-am dat un exemplu destul de elocvent, cred: ăla cu “depresia”. (şi e totuşi un exemplu de “urangutan analitic” – adică de prost cu pretenţii de filosof, nu unul de “urangutan nearticulat” – al cărui repertoriu constă în înjurături gratuite şi atât.)

  admit şi faptul că am reacţionat exagerat de critic în ceea ce te priveşte, dar, după cum ai remarcat şi tu, ai nimerit într-un context destul de turbulent. din păcate, când sunt trei înjurături şi un comment uşor acid, tinzi să le razi pe toate patru dintr-o lovitură.

  în schimb, îmi place modul în care ţi-ai prezentat punctul de vedere. îmi place că poţi să îţi argumentezi poziţia fără a deveni defensiv, răutăcios, meschin. (prima oară nu ţi-a ieşit, acum însă da.) E o performanţă umană, în primul rând.

 23. Razvan says:

  Pe scurt, aş răspunde : aşa e. da, ai dreptate. mulţumesc, asta am sperat. E un sentiment reconfortant şi pentru mine să aflu că eşti o persoană cu care chiar se poate discuta, care întelege, apreciază şi argumentează corect la rândul ei – lucruri pe care le bănuiam din moment ce am început să scriu comentarii pe blogul tău.

  Până la următorul post interesant, i wish you a pleasant life.

 24. printre picaturi says:

  Te asigur ca nu am avut intentia sa omor pe nimeni, cel putin nu in Saptamana Patimilor, cu atat mai putin pe tine sau pe Dna prof. univ. inhamata la o asa nobila misiune :).

 25. Lorena Lupu says:

  Nu tu. P. S. se referea la dna. prof. univ.

  Propun în cele ce urmează să adoptăm aceste două denumiri: urangutan analitic (UA) şi urangutan nearticulat (UN). Mie mi-e foarte clar că pretinsa doamnă profesoară era fie un UA din naştere, fie un UN care a evoluat spre UA.

  Înţeleg şi faptul că o fi încercat să mă înjure, l-am pus la punct şi i-am dat eject, aşa cum se cuvine unui UN – drept pentru care mă urăşte de moarte. Pentru că un mârlan va urî de moarte oamenii care îi pun în lumină mârlănia.

  Da’ cu Chiva, respectiv Bucurenci, ce are?

 26. Anthea says:

  Vaaaai, Lorena, cum ai putut s-o dai afara pe duamna rodica? Vai, dar nu avea decat intentii bune in ceea ce priveste literatura romana, si tu nimic! Nu vrei sa te lasi re-educata si pace!

  Acum lasand gluma la o parte, impresia pe care mi-a lasat-o este a unui om care a muncit mult sa ajunga unde este (sau unde crede ca este), atat de mult incat n-a mai avut timp/chef de ceea ce alti oameni numesc ‘viata’. Seriozitatea cu care trateaza totul nu mi-e necunoscuta. Si eu trec prin asta, si imi pot gasi scuze pentru lipsa de umor/relaxare de care pot da dovada, de prea multe ori. Dupa parerea mea, insa, literatura nu se inscrie in aceeasi categorie, arta avand radacini puternice in a oferi posibilitatea de a iesi din tiparele rigide ale lui ‘trebuie’ si/sau ‘nu trebuie’ si in a reverbera in fiecare om altfel.
  Respectul pe care il avem pentru Eminescu in pozitia de autor nu are absolut de-a face cu glumele pe care le facem a propos de un crater denumit dupa el si nici atat cu ceea ce spunem despre exprimarile altora cand scriu despre acest subiect.

  Pe de alta parte, cred ca Eminescu in persoana sa fi venit sa comenteze in mod insistent si consistent AIUREA pe blog, si-ar fi luat un ‘ignore’ de la Lorena si poate si o injuratura. Si asta cu tot respectul pentru capacitatile sale creative. Una e sa iti placa opera, alta sa iti placa si omul care a scris-o.

  Si ce importanta are cate studii avem si la ce varsta am ajuns, daca nu suntem in stare sa radem, sa ne amuzam, sa ne simtim bine, intr-un mod care, in fond, nu doar ca nu afecteaza bunastarea nimanui, dar nici macar nu-i atinge reputatia? E rau oare ca ne mai amintim sa radem? Poate asta ni se imputa acum…? Inainte (cand era bunica-mea de varsta mea, de exemplu) se radea de anumite lucruri, pe cand altele ramaneau subiecte tabu. Intre timp lumea a evoluat (sau involuat, dupa unii si din anumite puncte de vedere) si ce era inainte tabu acum e subiect firesc. Mai cred ca in contextul acesta avem nevoie de un anumit grad de flexibilitate daca vrem sa ne putem numi ‘adaptati’.

  Dintr-o alta perspectiva, cu totii suntem oameni, supusi greselii si diferiti intre noi si nu cred ca avem ceva de castigat daca nu ne putem exprima decat dezaprobarea pentru ceea ce este altfel decat noi, sau altfel decat credem noi ca ar trebui sa fie. Asadar as adauga si un anumit grad de toleranta, printre celelalte ingrediente.

  In legatura cu lungul comentariu al lui Razvan, mi-a venit sa rad, citindu-l…ma recunosc in momentele in care simt nevoia sa ma explic pentru a fi cat mai bine inteleasa, si ajung, ca si acum, sa scriu postari interminabile pe care ma mir un pic ca ai rabdare sa le citesti, Lorena 😛 Chiar am sa te rog insa, daca incep sa bat campii, sa mai scoti din ce e in plus, ca sa avem motiv de dezbatere, hihi
  Deocamdata ma opresc singura.

 27. Anthea says:

  Sau hai sa nu ma opresc… am uitat sa mentionez, dar pentru cine nu s-a prins, chiar nu ma intereseaza cine este in spatele Prof Dr Etc, si raspundeam numai apropo de cele scrise 😛

 28. Lorena Lupu says:

  să moară calu’ lu’ iancu şi tanti mama lui gigel, dacă am blocat-o pe dna. prof univ. Eu îi blochez pe cei cu “făh zdreanţ-o, t-e sparg, invidioasa draq!” Iar fiii imaginari ai lui Patrick Hillsburry, care îmi vizitează blogul, sunt marea mea sursă de amuzament.
  Uite, în postarea cu “Vinerea Mare” am un I. P. S. Daniel. Deci, caut-o pe dna. Rodica în varii forme şi versiuni 😉

  vizavi de lungimea commentului lui răzvan: că ale tale tare scurte or fi! Sau alea-s ale tale şi nu se pun?

  Iar asta cu “Eminescu, dacă ar fi venit să comenteze bla-bla-bla şi-ar fi luat un ignore şi o înjurătură” e o mare nedreptate. În primul rând, Eminescu era un om educat. Un om politicos. În al doilea rând, ştia să se adreseze unei doamne. În al treilea rând, cred că e evident că dacă cineva are ceva de spus, urmăresc ce are de spus. Mă enervez doar când văd inadecvare.

  Adică, în pana mea, eu NU AM SCRIS O POSTARE DESPRE VIAŢA ŞI OPERA LUI EMINESCU, CI DESPRE O GROAPĂ DE PE PLANETA MERCUR ŞI O ŞTIRE DIN ZIARUL “EVENIMENTUL ZILEI”. Cât de idiot trebuie să fie cineva să ia această postare drept o cârcoteală la adresa lui Eminescu?

 29. Anthea says:

  Apropos de commentul lui Razvan, din nou: Pai tocmai asta ziceam, ca ma regasesc in ele =))
  Apropos de Eminescu: am zis daca vorbea aiurea, nu daca se comporta civilizat.
  Si bine, gata, tac, sa nu ma bati ca-s iar off-topic 😛

 30. Razvan says:

  Apropos de comentariul lui Razvan: cred ca o sa incep sa lungesc comentariile de acum ca asa vad ca sunt bine inteles 🙂 Propun deasemeni infiintarea Asociatiei de Comentarii Lungi, unde vom tine cursuri de constuire a raspunsurilor lungi si vom educa lumea virtuala catre o comunicare mai…explicita, detaliata; incepand, intr-un mod exemplar, prin acest comentariu scurt 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: