Eu beu

Există alcoolici. Există oameni cărora pur şi simplu le place la nebunie să se abandoneze magnificei beatitudini a alcoolului. Şi există graniţa infinitezimal de subţire dintre.

Când dansezi pe linia nespus de fină şi subţire dintre beţiv ordinar şi iubitor dezinteresat, constaţi la tine însuţi (însăţi?) următoarele simptome.

1. Nu suporţi să n-ai o formă oarecare de alcool în casă.

Dacă ai deadline de onorat, eşti acasă şi scrii, pe la 21.30 începe să te macine un viermişor că la zece se închide supermarketul de la colţ iar tu n-ai de-ale pilelii. Şi nu mai scrii un cuvânt până nu te duci şi nu-ţi faci refillul. Să ai. Poate n-o să-ţi fie foarte sete, dar trei beri negre şi două sticle de vin roşu sec îţi aduc pacea sufletească. Prin simplul fapt că există. Just in case.
Poate nu bei decât o bere. Poate bei tot. Dar e bine să fie. O noapte fără licorile magice e o noapte tristă.

Dacă eşti în oraş, îţi faci notiţă mentală să treci pe la Carfuru nonstop de la Unirii cu taxiul, înainte s-o iei spre casă. Că seceta dăunează grav fericirii.

2. Dintr-o noapte de băut şi una de sex, o preferi pe cea de băut.

Bine, nu dacă te îndrăgosteşti proaspăt. Dar dacă nu-ţi pasă, pe bune. Alcoolul are răbdare cu tine. Îţi face preludiu cât vrei tu. Te ameţeşte. Te învăluie. Te dă pe spate. Nu atentează la alt orificiu decât cel pe care i-l oferi natural. Te înveseleşte. Te alină. Te căptuşeşte cu iubire.
Sexul e overrated. Mai bine bem.

3. Nu te poţi opri

Dacă te apuci, să zicem, de o sticlă de vin, nu există “ok, un pahar pentru hipotensiune şi atât”. Există “un pahar pentru hipotensiune, un pahar pentru deficitul de fier, unul pentru că la mulţi ani, mamă, unul în sănătatea ăluia de la etaj care tocmai a pus Enya şi unul pentru că aşa vrea pula ta. Pe scurt, o sticlă. Când o termini, eşti exact în punctul de relaxare divină în care nu apare încă beţia cu strigături, dar încăperea se unduieşte lin cu tine.
E exact condiţia fătului în lichidul lin şi cald din uterul mamei. Lin şi cald. Cred că mama a avut vin roşu sec în uter cât m-a gestat pe mine.

4. În public, nu e la fel

Pentru mine, alcoolul, ca şi sexul, sunt plăceri intime. În mulţime, tind să-mi controlez impulsurile necurate, că nu-mi place să mă dau cu roţile-n sus. Urăsc ideea de a-mi pierde controlul în faţa străinilor. Adevăratul meu dezmăţ e cel de după uşi închise.

5. Te bucuri de fiecare înghiţitură

Îmi place s-o plimb în gură şi să mă îmbăt în primul rând de aromă şi parfum. Îmi place să detectez fiecare acumulare subtilă a ameţelii plăcute. Îmi place senzaţia lentă de plutire. Îmi place râsul necontrolat. Îmi plac glumele care-mi ţâşnesc ca nişte izvoare termale. Îmi place felul în care ţi se întrepătrund tentant şi agonizant alcoolul din sânge şi sângele din alcool.

6. Nu îţi mai e foame

Nu există foame pe care să n-o reduci la supunere cu o înghiţitură lungă de bere brună sau vin roşu sec.

7. Asculţi muzici pe care nu le asculţi în mod normal.

Când eşti beat, îţi aminteşti de rahaturi pe care nu le-ai auzit de mult. Şi eventual le-ai urât la vremea lor. Dar acum descoperi armonia interioară şi magia care le face irezistibile. Cum ar fi Ricky Martin.

Pe scurt, ca să citez din înţelepciunea strămoşească: nu citi, mai bine bea. Se vede pe tine mai repede.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. GEORGE says:

  eu il degust cu xanax. sper ca nu m-aude nimeni. :))

 2. LadyR says:

  Sunt la birou. E o sticla plina de Campari in frigiderul firmei. De 2 ani. O sticla virgina de vodka in sertarul unei colege. De un an jumate. Si inca o sticla pretioasa de visinata licoroasa si dulce printr-un dulap, de asta vara, de la o aniversare.
  Pacat de ele…
  Dar las` ca ajung acasa la sticla de vin roze, sec
  Sa-ncepem bine weekend-ul 🙂

 3. boemul says:

  şi eu beu, şi tot p-acasă în general – bine, începutul îl fac în oraş. numai că de obicei nu ţin alcool în casă, cumpăr strict când consum, în weekend mai ales. am însă norocul – în cazul ăsta – că sunt leneş, şi de cele mai multe ori când termin ce-am cumpărat lenea câştigă în faţa chefului de băutură. deşi non-stopul e la maxim 150 de metri de blocul meu 🙂

  e mişto să-ţi poţi pune defectele să lucreze unul împotriva altuia 🙂

 4. GEORGE says:

  ce e tata? tie nu ti-a priit licoarea? :))

 5. Rrduk says:

  Frecventa si unitatea de alcool fac diferenta intre placere si dependenta. Aprox 600 ml bere, 175 vin sau 50 g de 40% tărie zilnic, însă cu anumite pauze de 5, 6 zile pe luna se pare ca nu te fac alcoolic. Evident ca din cand in cand, adică o dată la 3 luni trebuie sa treacă cel puțin 10 zile in care sa nu bei deloc. În caz că fumai, e bine sa lasi si fumatul. Asta e demonstrație ca inca te mai înțelegi cu tine si fara, ca se poate si altfel. Evident, vor fi seri care pare ca durează 6 ore, cand simti ca ai mai putea avea un job. Sunt zilele de confirmare ca nu esti. Cand se intampla iti dai perfect seama ca se poate foarte frumos si fara si ca, uite cata energie am. Simti ca nu e un sevraj. Te gândesti sa continui si depășești limita. Acum te transformi in sfânt. Bei apa când ieși în oraș. Nu mai chemi taxiuri. Vezi traficul de 10 in bucurești și ti se pare alt oras de la volan Repari chestii la care te gândeai de 6 luni, renovezi, redecorezi, apare un colt de ceai. Luciditatea ti se pare starea perfectă. Te bucura sa vezi ca poti râde si treaz, conversconversațiile sunt mai aprinse si atente. Si cand ti se pare ca ai răbdat suficient si ca n o sa patesti nimic iti faci intr o seara o placere si iti iei cu incredere 100 de Lagavulin la o petrecere corporatista unde nu trebuie sa dai tu 120 de lei pt 2 linguri. Stii la ce sa te astepti si totusi băutura nu se duce in sus ci coboară în picioare și ti provoacă o stare ca de tremur. N ai mai băut de mult si posirca ta de jack plus 2 beri nu tine de antrenament daca antrenamentul e o dată incertă in memorie. Esti bine. Tu esti cel mai calm. Se petrece în tine asa o schimbare care iti închide gura. Doar privești, si bineinteles la alta viteza decât viteza lor, care sunt gălăgioși și grăbiți, sa spuna, sa rada, sa bifeze. Tu esti suficient si linistea face mai bine. Asta e. S a intamplat.

 6. Nici says:

  Perfect! Soooo meeee!!!
  Ti-as trimite o poza cu “roşul sec”, dar sunt in cada, iar spuma incepe sa se “piardă”. 🙂
  Have fun! <3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger