Ortodoxia nu are nimic de oferit unei femei

Scandalul ăsta din ultimele zile de pe blogul meu m-a făcut să meditez serios la acest subiect. Sigur, n-am fost eu vreo ortodoxă înflăcărată niciodată, şi asta taman pentru că bunicul meu dinspre tată a fost popă ortodox. Şi beţivul satului. 2 în 1, ca Dove cu o pătrime cremă hidratantă. Unde pătrimea era credinţa – sau mă rog, vrăjeala despre – şi restul de trei sferturi, alcoolul.

Şi, pentru că era popă, lumea îi găsea mereu scuze. Deşi, după logica mea, ar fi trebuit să fie invers. TAMAN pentru că era popă, împuternicitul lui Dumnezeu pe pământ, călăuza spirituală, ar fi datorat o conduită impecabilă, şi responsabilitate pentru toate faptele lui.

De ce, în 2019, o femeie ar fi interesată să se investească în ortodoxie, să asculte ce zic oamenii ăia şi să ofere din banii ei acestei biserici?

1. Datorită faptului că eşti femeie, nu vei avea niciodată acces la preoţie. 

Sunt femeile incapabile de studii religioase? Nu. Sunt femeile incapabile să ofere milă şi îngrijire săracilor? Dimpotrivă, majoritatea acţiunilor caritabile sunt iniţiate şi înfăptuite de ele. Sunt femeile incapabile să ţină predici pline de credinţă şi însufleţire?

 

Pe scurt, tot ce poate face un preot bărbat poate face la fel de bine, ba chiar mai bine un preot femeie.

De ce să fii membră a unei biserici care îţi taie accesul la orice funcţie cheie strict pe baza unui amănunt irelevant pentru calităţile tale şi pe care nu-l poţi controla, cum e posesia unui vagin?

2. Datorită faptului că eşti femeie, nu ai acces fizic în altar. 

Se iau doi credincioşi. Unul bărbat, unul femeie. Să zicem că aceştia doi se roagă acelaşi număr de ore, fac acelaşi număr de fapte bune, sunt la fel de umili, generoşi, buni şi plăcuţi lui Dumnezeu. Dar, minune. Bărbatul are privilegiul de a intra în altar. Femeia nu. Şi nu pentru ceea ce face, pentru ceea ce simte sau pentru ceea ce este ea ca om, ci pentru că deţine un vagin. Pe care n-a ales ea să îl aibă.

De ce să fii membră a unei biserici care îţi va oferi mult mai puţin decât echivalentului tău masculin, la aceeaşi investiţie?

3. Datorită faptului că eşti femeie, eşti automat “impură”. 

Atât organismul feminin, cât şi cel masculin excretă substanţe pe care le putem defini drept dezgustătoare. Femeile produc, o dată pe lună, lichidul menstrual, iar bărbaţii, uneori de mai multe ori pe zi, lichidul seminal. Şi totuşi, numai femeile sunt “impure” în “perioada aceea a lunii”. Pe criteriul secreţiei de lichide, bărbaţii ar trebui să fie “impuri” în fiecare zi.

Înainte să sară alt analfabet funcţional să-mi reproşeze că am ceva cu bărbaţii: n-am. Dar biologia ne conferă egalitate în impuritate. Ambele sexe elimină urină, fecale, transpiraţie şi fluide sexuale. Nu are nici un sens ca numai unul dintre ele să fie cel impur.

De ce să fii membră a unei biserici care te discriminează pe baza lichidelor pe care nu te-ai înscris tu personal nicăieri că vrei să le elimini?

4. Datorită faptului că eşti femeie, trebuie să fii automat “supusă”. 

Omul este o fiinţă liberă. A muşcat din mărul cunoaşterii ca să capete discernământ şi să facă diferenţă între bine şi rău, Discernământ pe care îl avem cu toţii, bărbaţi şi femei.

Nu există un motiv real pentru care unul dintre sexe ar trebui să fie cel “stăpân” şi altul, cel “supus”. Strict pe baza organelor genitale din dotare. Există femei cu excelente aptitudini de conducător şi bărbaţi care nu ştiu să-şi calce o cămaşă sau să ajungă din punctul A în punctul B de unii singuri. Există femei care cresc şi educă singure o liotă de copii şi bărbaţi care nu se descurcă să se întreţină şi mor homeleşi în şanţ.

Se ce să fii membră a unei biserici care nu îţi acordă dreptul de a fi stăpânul propriilor opţiuni?

5. Datorită faptului că eşti femeie, eşti automat “ispită”. 

Şi aici e cea mai ridicolă contradicţie ortodoxă. Pe de o parte, trebuie să te supui bărbatului. Tot ce vrea şi cere el e sfânt, pentru că ştie mai bine. Pe de altă parte, dacă el îţi pretinde sex şi tu livrezi, tot tu eşti de vină, că eşti o tentaţie şi o ispită. Dacă el îţi pretinde sex şi tu refuzi, eşti îndărătnică şi nu prestezi supunere cum ţi s-a dictat.

Acum: sau eşti creier luminat şi stăpân pe faptele tale, şi-ţi asumi responsabilitatea de ispititor, sau eşti coruptibil la ispită, slab şi îţi asumi că nu ai forţa interioară să-ţi controlezi apucăturile. Nu prea merge şi pe jos, şi în căruţă.

De ce, ca femeie, să fii membră a unei biserici care te pedepseşte pentru propriile decizii, şi în egală măsură, te învinuieşte tot pe tine dacă cedezi insistenţelor?

6. Fiind “ispită”, dreptul tău la a fi tratată om cu nevoi şi sentimente proprii este egal cu zero. 

N-ai alte nevoi şi alte sentimente decât admiraţia infinită faţă de stăpânul tău bărbat şi renunţarea la orice e plăcut în viaţă, pentru că altfel nu pupi rai după moarte. Pe când bărbatul e bărbat. El face ce vrea, şi nu datorează socoteală nimănui.

De ce să fii membră a unei biserici care te neagă ca fiinţă umană?

7. Toate sfintele ortodoxe sufereau de sindrom Stockholm în diverse grade. 

Şi îşi părăseau avutul lumesc să se ducă în vârf de munte să se roage la Dumnezeu, să îndure umilinţe de la diverşi şi să moară în diverse forme de chin.

Mie mi se par mai degrabă modele de “aşa nu”.

Ca femeie în 2019, să optezi pentru ortodoxie e ca şi cum ai fi un negru şi ai opta pentru sclavie. E contraintuitiv, contraproductiv şi nesănătos la toate nivelurile.

Şi dovada e în următoarea situaţie: O femeie atee nimereşte într-o relaţie cu un nemernic abuziv. Femeia îşi dă seama că e un cerc vicios de toxicitate fără sens, îşi face băgăjelul şi-şi vede de viaţă.

O credincioasă nimereşte într-o relaţie cu un nemernic abuziv. Stă supusă ca o viţică, tremurând de groază: cu ce idioţenie infinită vine paricopitatul la interval în următoarele ore şi cum să facă să-l îmbuneze.

O femeie atee se combină cu unul care cică vrea s-o ia de nevastă, ăla face sex două luni şi pleacă. Femeia trage o criză – două de plâns, apoi se ia cu Netflix, prietene şi job, şi-i trece.

O credincioasă se combină cu unul care cică vrea s-o ia de nevastă, ăla face sex două luni şi pleacă. .Ortodoxa noastră are impresia că a fost “pângărită”, că e obiectul şi subiectul unei drame teribile şi fără sfârşit, şi că e cine ştie ce capăt de ţară. Şi când colo, ăla e atât de prost încât, plecând, i-a făcut cel mai mare serviciu.

Femei, nu aveţi nevoie de ortodoxie. Nici un trend, curent de gândire, religie care vă refuză statutul de om complet nu e demn de atenţie. Alegeţi cu maturitate şi înţelepciune.

 

 

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

51 Responses

 1. Alex says:

  Am fost si sunt ateu (conform definitiei bisericii). Am avut argumente pana acum care sa sustina alegerea mea. De azi am unul in plus. Smarter every day. Multumesc!

 2. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc, Alex.

 3. Alina says:

  The handmaid’s tale. O poveste care mi se pare plauzibila legata de femei si religie

 4. SC ART K SRL K says:

  Mmm, bine spus. Bravo, doamna!

 5. Adela Cacovean says:

  Gândurile mele, întocmai. Mulțumesc, Lorena, că le-ai expus atât de frumos și logic în articol.

 6. hussar says:

  ca in orice firma si Biserica are un regulament de ordine interioara. valabil in toate religile organizate. daca nu il respecti esti liber sa pleci, corect? dar din cate stiu, in Ortodoxie, punctele 3si 7 sunt din categoría “fake”, fara suparare..

 7. Moise says:

  Oare Hristos nu a eliberat lumea de prescripțiile curat-necurat, din VechiulTestament? Da, deși și azi unii le promovează. Oare ești discriminarea ca ești femeie și naști, iar bărbatul, nu? Trebuie să acceptăm niște dat-uri, începând cu propria noastră naștere. Și să L vedem pe Hristos dincolo de lipsurile slujitorilor Lui.

 8. Laur says:

  Ortodoxia privește femeia ca pe o izvorâtoare de viață, o frumusețe și un dar extraordinar dat de Dumnezeu bărbatului: să se iubească, să se ajute și să se sprijine.
  Nicidecum ortodoxia nu vede femeia ca pe o unealtă, o supusă și o inferioară.
  Femeia e făcută să o iubești, iar Biblia întărește afirmația mea. (A se citi Cântarea Cântărilor din Vechiul Testament).
  Citește asta și apoi dă-mi un răspuns fair-play.

 9. Nea Fotologea says:

  Stii engleza fa,cacacioaso? Hai ca stii. Citeste aici fai mizerie ce esti, definitia a ce esti tu ,un sac de cacat care nu o sa intri in viata ta in sltar,spurcaciune.

  ,,The beauty of a woman is only skin-deep. If men could only see what is beneath the flesh and penetrate below the surface with eyes like the Boetian lynx, they would be nauseated just to look at women, for all this feminine charm is nothing but phlegm, blood, humours, gall. Just imagine all that is hidden in nostrils, throat and stomach… We are all repelled to touch vomit and ordure even with our fingertips. How then can we ever want to embrace what is merely a sack of rottenness?”

  Acest briliant citat apartine unui celebru abate francez de foarte de demult ,abatele unei manastirisi nu mai putin celebre

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Odo_of_Cluny

  • Lorena Lupu says:

   Și voi ce aveți sub piele, băi, idiot funest, nu exact aceleași substanțe? Măcar eu am doar flegmă, sânge, umori, bilă, tu mai ai și un ocean de prostie.

 10. catalinaf says:

  Nene Fotologea, citatul ăla briliant e din romanul Numele Trandafirului, de Umberto Eco. Te asigur că e un personaj foarte antipatic, și i se închide râtul cu replica: „În ce privește matera primă, nici tu nu ești mai bun.”
  Cât despre Odo de Cluny, cronicile spun că era „auster, dar un om bun”. În nici un caz n-ar fi zis vreodată asemenea tâmpenie.

  • Lorena Lupu says:

   Şi nici în ce priveşte materia secundă. Genul de om care se foloseşte de anatomia omului – anatomia normală umană – să-i insufle vinovăţie e “a sack of rottenness” la toate nivelurile.

 11. Bea Fotologea says:

  Mars retsrdato. Unde am scris eu sau macar insinuat ca barbatii nu ar avea la fel? Aici e VORBA de a fi atras de a iubi aceasta imputiviune. Deci DIFERENTA este ca eu constientizez si mi-e sila ,SI NU IUBESC aceasta mizerie pe cand tu sau alta femeie nu. Poti iubi sufletul unei persoane,sa iubesti o bucata de carne e absurd. Proasta sinistra. Ce anatomie cunosti tu fa,cand tu compari sangele ala imputit care curge din voi o data pe luna,cu SPERMA mea? Esti incredibil de hsndicapata.

  @putoare nr. 2: asa,si Umberto Eco ala oare de unde s-o fi inspirat? Proasta curului. Da asa e, spun cronicile ,era baiat bun ,era de treaba Odo. Te trageai de sireturi cu el. Nu cumva ai facut si armata cu el tu fa, de il cunosti asa de bine? :)))))) proasta dracu.

  • Lorena Lupu says:

   Băi, imbecilule, am senzația că ți-am desenat-o deja: nu spui “marş” când eşti la altul pe tarla. El e la el acasă, prostul pulii, tu eşti vizitator. Prin urmare, ăla care execută “marş”, “jet” şi “hai dispari” e doar voma odioasă de tine.

   Şi dacă bărbaţii sunt la fel, cum pizda mă-tii îţi permiţi să-mi arunci în faţă ceva ce ai şi tu, imbecilule? Şi unde morţii mă-tii căutam eu să te conving să mă iubeşti pe mine sau pe alta? La ce morţii tăi de idiot răspunde comentariul tău?

   Şi da, cretinule, sperma şi ovulul SUNT EGALE. Că-i convine unui idiot ca tine sau nu. Lichidul menstrual şi ejacularea SUNT EGAL DE SCÂRBOASE. Că-i convine unui muist obsedat de ură ca tine sau nu. E nevoie de o doză imensă de prostie să ai impresia că sperma are ceva în plus sau că e mai specială. Pute şi e dezgustătoare. Ca tine.
   Marş în morţii mă-tii de pe blogul meu.

 12. Nea Fotologea says:

  Sunt un guiţător idiot care îşi arogă monopol pe înjurături şi încă n-am prins-o că, în calitatea mea de vizitator, eu execut “marş” şi “jet”.
  De asemenea sunt un căcat prost cu zero realizări umane, şi unica tâmpenie cu care mă mint e că sperma (lichidul de reproducere masculin) ar fi cu ceva mai presus de lichidul de reproducere feminin, deşi e nevoie de ambele să reiasă un urmaş.

  • Lorena Lupu says:

   Ai revenit, bă, cotarlă obsedată jegoasă? Hai că te recunosc după completa incapacitate de a procesa argumente, după pretinsa superioritate cu care ai impresia că-ţi maschezi nimicnicia şi după insistenţa cu care milogeşti atenţie de la oameni care nu ţi-o datorează.
   Mori, în morţii tăi de scursură ticăloasă şi proastă. Rapăn uman dotat accidental cu buletin.

 13. Nea Fotologea says:

  Sug pula a idiot şi mă prefac că nu comportamentul meu de rapăn jegos e cauza reacţiei tale, ci diverse speculaţii fără legătură.

  • Lorena Lupu says:

   Ba da, căcat cu ochi, comportamentul tău de rapăn jegos E cauza reacţiei mele. Unica şi singura. Restul vieţii mele NU E treaba căcatului sifilitic de tine şi nu te priveşte, iar insinuarea că m-aş murdări vreodată cu o jegoşenie urâtă şi antisex ca Ametcea e ridicolă.

   Comportamentul ăsta de rapăn jegos să-l rezervi pentru borfetul slinos de mă-ta. Dacă se ocupa să te educe, în loc să sugă pulile din cartier, ştiai să te porţi.

 14. catalinaf says:

  Fotologea, mai citește o dată ce am scris. Dar încet, așa, ca să procesezi.
  În romanul lui Umberto Eco, este EXACT acel citat. Exact așa, exact cum apare scris în postarea matale. Nu inspirat din, ci identic, cu punct și cu virgulă. Și da, ideea era că nici dumneavoastră, domnii, nu sunteți mai breji. Cel puțin din punct de vedere biologic.
  Cât despre Odo de Cluny, CRONICILE spun asta, nu eu. Dar eu mă informez și citesc, nu arunc linkuri aiurea ca alții…
  Iar „putoare” să-i spui doamnei mă-ta, care nu te-a educat. Pentru că eu ți-am vorbit frumos, prostul curului.

 15. Nea Fotologea says:

  Sugem o mie de puli, eu cu mama mea târfă proastă, care nu mi-a futut un bocanc peste muie la timp, să scoată o fiinţă civilizată din mine. Şi o să sugem câte puli va fi nevoie, până învăţ să comunic civilizat.

  • Lorena Lupu says:

   Băi, mizeria universului, încă nu te-ai prins că te bag în pizda mă-tii până te exprimi politicos? Putori sunteţi guiţătorul sifilitic de tine şi zdreanţa împuţită de mă-ta. Exprimă-te în morţii mă-tii politicos dacă vrei să-ţi aprob comentariul sau cară-ţi hoitul de la mine de pe site.

 16. simona says:

  Of , Doamne, saraca de tine….Atat ai inteles tu din Ortodoxie ? Imi pare rau , chiar foarte rau ….

 17. Mika says:

  Slava cerului ca nu toate femeile gindesc asa.

 18. Andreea says:

  dar cine nu te lasa sa mergi la biserica in perioada menstruatiei? sta cineva la intrarea in biserica si te cauta sa vada cat de curata esti? tu urasti ortodoxia din niste motive absurde. Macar ai bunul simt si tine-le pentru tine nu le folosi pe post de indrumare catre alte femei…Esti libera sa crezi in ce vrei sau sa nu crezi in nimic, nimeni nu te obliga….Cum de altfel nu te obliga ortodoxia sa stai maritata cu un barbat violent, alcoolic, etc, ba chiar iti permite divortul si chiar a doua casatorie, a treia, a cate vrei tu. Fie ca esti ortodoxa, fie ca esti atee, atat timp cat iti expui anumite parti ale corpului vei fi tratat ca atare. Tu daca vezi un barbat gol pe strada ce faci?zici ca e normal ?

  • Lorena Lupu says:

   reciteşte regulile. nu stă nimeni să te caute, dar se presupune că ştii că eşti impură, că pângăreşti cu prezenţa şi că n-o să vii.

 19. simona says:

  Sper ca intr-o zi sa afli ce inseamna cu adevarat Ortodoxia, draga mea Lorena ! Crede-ma , e mult mai mult decat ti-ai putea imagina si simti . Pana atunci te sfatuesc cu drag sa pastrezi tacerea in ceea ce O priveste pentru ca ai o idee fundamental falsa despre ea .

  E ca si cum ti-ai bate joc de mama ta , pe care sunt sigura ca o iubesti din tot sufletul .

  • Lorena Lupu says:

   simona: clar, o să şi tac pentru că vii tu să-mi spui să tac. Ai simţul umorului deosebit de dezvoltat.

   La ce mentalităţi de sclave aveţi în voi, nici nu e de mirare că violenţa domestică afectează în continuare o femeie din patru, în România.

   • simona says:

    Ai ghicit ! Am un simt al umorului foarte bine dezvoltat , altfel nu-mi explic cum as avea atata rabdare cu agresivitatea ta …Cat despre sclavie , afla ca am divortat la sfatul unui om al bisericii . E clar ca esti foarte suparata pe lumea asta …dar cauza relelor e in noi insine , nicidecum in vreun sistem fie el chiar religios .

    • Lorena Lupu says:

     Care agresivitate? Am venit eu cumva la tine să te reduc la tăcere, pentru că nu-mi convenea mesajul tău?

     “Dar cauza relelor e in noi insine , nicidecum in vreun sistem fie el chiar religios.” – de aici deducem, pe baza propriilor tale teorii, că tu ai fost o soţie oribilă şi a trebuit să divorţezi?

     PS: omul ăla al bisericii care te-a îndemnat să divorţezi a acţionat contrar dogmelor. Conform ortodoxiei, trebuia să te îndrume să-i fii supusă ăluia până la moarte.

     • simona says:

      Logica ta avocateasca e plina de rautate , “calitate “tot mai des intalnita si laudata . Probabil ca exista si in randul ortodocsilor persoane care rasucesc firul dupa bunul lor plac , asa cum te joci tu in acest dialog . Crede-ma ca am avut parte de cele mai pline de discernamant , logice si pline de caldura sfaturi din zona celor pe care tu ii condamni din nestiinta , probabil . Adevarata Ortodoxie e sora cu Firescul .

     • Lorena Lupu says:

      Păi cum, cucoană, când e vorba de relele PE CARE LE PRESUPUI despre viaţa mea, se aplică ““Dar cauza relelor e in noi insine , nicidecum in vreun sistem fie el chiar religios.”, iar când e vorba de eşecul tău în mariaj, nu?

      Şi tot eu sunt aia plină de răutate?

     • simona says:

      Vad ca incepe sa te amuze si pe tine dialogul . Mi se pare mie sau chiar am mutat centrul de interes al discutiei pe cat de oribila am fost eu sau nu , ca sotie ? Habar nu am care sunt relele din viata ta , ma mira doar efortul depus pentru a desfiinta o religie care dainuie de doua mii de ani si datorita careia noi existam ca popor Cat de nesemnificative sunt parerile noastre in balanta cu acest COLOS de bunatate si prospetime care este ORTODOXIA !

     • Lorena Lupu says:

      Îţi demonstram doar că ai emanat o tâmpenie cât casa, aplicând-o concret pe ceva din viaţa ta. Aştept să te hotărăşti dacă îţi asumi că ai fost o soţie oribilă, sau dacă îţi asumi că prostia aia cu “Dar cauza relelor e in noi insine , nicidecum in vreun sistem fie el chiar religios.” e falsă.

      Iar dacă tu exişti ca popor strict din cauza ortodoxiei, şi altfel nu te formai ca naţiune, înseamnă că te leagă laolaltă fire foarte şubrede.

 20. andreea says:

  cred ca tu ar trebui sa recitesti regulile. Ortodoxia nu interzice intrarea in biserica a femeii aflate la menstruatie sau participarea la slujba, ci doar impartasirea. Iar daca tu te consideri in acel moment impura poti sa nu intri, depinde de tine dar nu ca ti-ar interzice cineva in vreun fel

 21. simona says:

  Firele subrede le intrezaresc in tesatura vulgara si de prost gust cu care iti invelesti ideile strambe , la mare cautare .

  • Lorena Lupu says:

   Continui să împroști venin, în cel mai nobil spirit ortodox – nici nu mă mir că ortodoxia, la cât de toxică, atrage cele mai perverse jigodii – dar încă nu mi-ai dat un răspuns. Sau ai fost o soție oribilă, sau ai emanat un oligofrenism cu “cauza relelor e în noi înşine”.
   Şi oricât cotcodăceşti pe lângă, o să revenim la asta până o lămurim sau te laşi de cotcodăcit.

 22. simona says:

  La multi ani , de 1 Martie , Lorena ! Un zambet de Martisor ! 🙂

 23. ana says:

  ”o religie care dainuie de doua mii de ani si datorita careia noi existam ca popor”. doamna simona, ortodoxia n-are nicio treaba cu existenta poporului roman. numai daca ne uitam la miron cristea si alti preoti ortodocsi din ardeal care s-au opus marii uniri, sau la patriarhul rosu. de actualul nici nu mai are rost sa vorbim, cotaiala lui cu psd face rau poporului roman cat nu fac 10 dusmani. sa fim credinciosi, dar sa mai si citim.

 24. simona says:

  Doamna Ana , as dori sa cunosc sursa informatiei cum ca Patriarhul Miron Cristea s-a opus Marii Uniri . Sunt sigura ca ati inteles gresit .

 25. ana says:

  cum de sunteti sigura? pentru ca cititi doar propaganda bor, unde totul e roz si frumos. daca ati citi si documente istorice, n-ati mai fi asa sigura. daca chiar sunteti de buna credinta v-ati documenta inainte sa spuneti cuiva ca ne insala. v-as recomanda o vizita la biblioteca sau la arhivele nationale. ati afla lucruri interesante despre ticalosia multor ierarhi romani.

  https://romanicablues.wordpress.com/2016/03/04/clerul-bisericii-ortodoxe-in-ardeal-s-a-opus-marii-uniri-indemnand-fervent-la-loialitate-fata-de-coroana-ungara/

  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2018/07/26/circulara-episcopilor-ortodocsi-romani-din-ardeal-impotriva-intrarii-romanilor-in-razboiul-din-1916-pentru-reintegrirea-neamului/

  https://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2010/istorie/Ardelean_Gheorghe_ro.pdf

  Cum spuneam, daca v-ati duce sa vedeti cu ochii dvs ati gasi chiar scrisoarea in arhive, frumos, in original.

  cat despre atitudinea antisemita a lui cristea nici nu mai are rost sa discutam. bor a ramas pana azi antisemita.
  https://adevarul.ro/news/societate/institutul-elie-wiesel-critica-romfilatelia-editarea-marci-postale-miron-cristea-patriarh-bisericii-ortodoxe-romane-1_5aafeb47df52022f75c55aea/index.html

 26. Lucian says:

  `Ortodoxia nu are nimic de oferit unei femei` – Inafara, eventual, de mantuire…

  1). Studiile teologice, mila, oratoria si preotia sunt patru lucruri diferite. (Nu toti teologii sunt preoti, nu toti preotii sunt buni oratori, iar majoritatea oamenilor milostivi nu sunt nici preoti, nici teologi, nici oratori din simplul fapt ca nu pur si simplu nu exista atat de multi preoti, teologi si oratori pe lume, raportat la totalul populatiei).

  2). Diaconitele din primul mileniu crestin aveau acces la altar.

  (1). & (2). Jertfele pe care ni le cere Dumnezeu, care la randul lui s-a jertfit pe cruce pentru noi, sunt cu mult mai mari decat renuntarea la dorintele, si asa destul de rare, chiar si in randul barbatilor, de a deveni preot sau de a intra in altar (de parca ar exista miliarde de fiinte care isi doresc acest lucru). Daca nici macar la un lucru atat de neinsemnat (comparativ cu alte dorinte omenesti) nu poate cineva renunta, cum va fi atunci cand, intr-un fel sau altul, i se va cere o jertfa mult mai mare decat aceasta ?

  3). Daca femeia ar fi automat impura, nu ar putea intra in biserica niciodata, ceea ce, evident, nu e cazul.

  Daca femeia, credincioasa sau nu, aflata intr-o anumita perioada a lunii nu este deloc impura, atunci de ce arunca toate femeile de pe fata pamantului, indiferent de credinta sau necredinta, atatia bani pe varii articole de igiena, avand in vedere ca impuritatea cu pricina, conform acestui articol, pur si simplu nu exista, decat eventual in mintea ortodocsilor, care, statistic vorbind, ocupa abia a treizecia parte din omenire ?

  Barbatul aflat intr-o situatie asemanatoare (desi, in cazul lui, acest lucru se intampla relativ rar), indiferent ca e preot sau simplu credincios, de asemenea nu are voie sa intre in biserica in perioada respectiva.

  De ce i-ar parea rau femeii ca, macar odata pe luna, scapa de obligatia de a merge la biserica ? Si chiar daca asa ar sta lucrurile, nu exista radio si televiziune Trinitas, sau varii carti de rugaciune ?

  4). Christos s-a supus Tatalui pana la moarte, si nu orice fel de moarte (usoara), ci moarte pe cruce, cum subliniaza atat de frumos Sfantul Apostol Pavel, in epistola sa catre Filipeni (2:8). Cum, ca si crestini, lui trebuie sa ii urmam, acelasi apostol ne invata sa-i imitam jertfelnicia: copiii sa asculte de parinti, femeia de barbat, si barbatul sa se sacrifice pentru nevoile familiei (Efeseni 5:25-29).

  5). Spre deosebire de barbat, care poate umbla gol pe strada, si intra in pantaloni scurti in biserica ?

  Primul paragraf al acestui punct pare a contrazice 1 Corinteni 7:4, care invata ca nici unul dintre soti sa nu forteze sau sa impuna celuilalt propria sa dorinta (egoista).

  6). `Bărbatul e bărbat. El face ce vrea, şi nu datorează socoteală nimănui.` – Inafara lui Hristos, care va judeca viii si mortii…

  7). Nu stiam ca doar femeile pot deveni calugari sau mucenici. (Nu prea inteleg ce legatura are restul punctului cu credinta crestina in general, sau cu cea ortodoxa in particular).

 1. January 12, 2020

  […] un moment dat, am scris un text: Ortodoxia nu are nimic de oferit unei femei. Și realmente, nu văd de ce o femeie ar alege o religie care o plasează perpetuu pe locul 2, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger