2020: Ortodoxia încă îndeamnă femeile la rușine

La un moment dat, am scris un text: Ortodoxia nu are nimic de oferit unei femei. Și realmente, nu văd de ce o femeie ar alege o religie care o plasează perpetuu pe locul 2, care o privește doar din ipostaza de proprietate a unui mascul și ca organism fătător, și care îi neagă dreptul la o identitate de sine stătătoare, la ambiții personale și la căutarea fericirii.

Apoi, ieri am văzut un link la acest articol al unui alt preot moldovean, și m-am întrebat din nou: DE CE? AR ALEGE? O FEMEIE? SĂ FIE? ORTODOXĂ.

Anticipez 458985 de comentarii cu: Da, Lorena, dar nici celelalte religii. Acum nu vorbesc despre alte religii. Da, o grămadă de religii au pus femeia în ipostaza de sclav umil al bărbatului și validator al valorii lui, și asta pentru că majoritatea religiilor au fost inițiate de bărbați. De bărbații pe care nu-i voia nimeni, și atunci, în disperare de cauză, au început să mimeze că celibatul era voluntar. De aici și ura viscerală a religiilor tradiționale față de femei și încercarea de a le minimaliza cu tot dinadinsul.

Dar cum noi vorbim românește, religia oficială a statului e ortodoxia și tâmpeniile fanatic religioase de care dăm cu ochii sunt ortodoxe, e evident că o să întreb. Din nou. DE CE? AR ALEGE? O FEMEIE? SĂ FIE? ORTODOXĂ?

Acum, că am linkuit acest articol, hai să vorbim despre conceptul primordial toxic care stă la baza lui. Și anume, că femeia ar trebui să aibă RUȘINE.

Rușine pentru că a comis vreo faptă anume?

Nu.

Rușine așa, în general, pentru tot și pentru nimic.

Pur și simplu, rușine pentru că exiști și rușine pentru că ești femeie.

Toate cunoaștem această rușine fără motiv, pur și simplu just bicoz. Ne-a fost inoculată de mici. Dacă vorbeam prea tare. Dacă ne doream ceva prea mult. Dacă râdeam prea cu poftă. Dacă ne enervam. Dacă ne impuneam punctul de vedere. Dacă făceam orice mic gest care să denote o urmă vagă de personalitate de sine stătătoare, și, prin urmare, abatere de la noțiunea generică de femeie.

Dumnezeu și îngerii tăi nu te iubesc decât într-o stare perpetuă de vinovăție incertă și stinghereală nejustificată, care să te facă să-ți pui perpetuu la îndoială orice nevoie normală și să te întrebi ce heruvim sau serafim nemulțumești cu asta.

Pentru că un om fericit și împlinit, indiferent de sex, tinde să formeze idei libere. Iar femeia nu poate fi sluga moca a familiei tradiționale fără ca psihicul ei să fie perpetuu măcinat de această idee, că de una singură nu valorează nimic, și fără această perpetuă rușine.

Apoi, următoarea măgărie majoră este aruncarea responsabilității pentru seducție în curtea femeii. Ea îi “sminteşte pe bărbaţi”. Nu, nu ei sunt disperaţi după sex, lihniţi şi plini de obsesii. Vina e în curtea femeii.

Deşi violul nu afecta cu nimic bărbatul, din punct de vedere fizic, şi îi aducea acestuia doar satisfacţie, cumva după această logică perversă a religiilor, tot femeia era de vină, tot ea era responsabilă şi ea provocase într-un fel sau altul violul, tot ea şi-l dorise neasumat sau trezise diavolul din mascul sau orice altă minciună aberantă de oameni incapabili să-şi asume responsabilitatea pentru propriile fapte.

Şi nu în ultimul rând, hai să admirăm împreună modul în care femeile sunt îndemnate la degradare fizică, că aşa vrea Dumnezeu.

Dumnezeu ţi-a făcut pielea predispusă la deshidratare, dar a permis invenţia cremelor de faţă. Dumnezeu a inventat ridurile, dar şi acidul hialuronic. Dumnezeu a inventat burţile, dar şi fitnessul. Dumnezeu a creat cariile, dar şi stomatologia. Dumnezeu a creat o mie şi una de imperfecţiuni şi o mie şi două de posibilităţi de a le corecta.

Un Dumnezeu care vrea ca noi să arătăm ca cea mai proastă versiune a noastră este un Dumnezeu care ar merita abandonat de toţi enoriaşii, şi mai cu seamă, de toate enoriaşele.

De ce să vrei să recunoşti de zeu suprem un Dumnezeu care spune că un bărbat poate decide pentru tine ce să îmbraci şi cu ce să te machiezi? Unde e bucuria, unde e sentimentul libertăţii şi al împlinirii într-o viaţă în care depinzi perpetuu de toanele, permisiunile şi deciziile altora?

Nu, fetelor. Ruşinea asta specific feminină e total fără sens. Viaţa voastră e a voastră, corpul vostru e al vostru şi faceţi cu ele exact ce consideraţi voi de cuviinţă. Cu conştiinţa că viaţa e scurtă, că trece repede şi mâine – poimâine veţi fi ciurda de pensionare de pe băncile blocului meu, care au fost ocupate cu ruşinea toată viaţa lor, n-au trăit nici o zi pentru propria persoană şi acum le urăsc cu sete pe astea tinere, care nu prea mai pun botul la vrăjeală.

Ruşinea se justifică ÎN MOMENTUL ÎN CARE AI FĂCUT CEVA RĂU. Îmbrăcămintea, coafura, machiajul, etc., sunt ceva rău cel mult pentru propriul buzunar. Între popă care caută să discrimineze jumătate din populaţie strict pe bază de gen, şi tine, care porţi o rochie cu decolteu şi un ruj intens, cine face cu adevărat un lucru rău pentru alţii? Între nemernicul care înfăptuieşte un viol şi femeia care doar trecea pe acolo, frumoasă şi aranjată, cine e cel care face cu adevărat un lucru rău pentru alţii?

Ne scuzaţi, dar nu suntem responsabile pentru sminteala voastră şi nu e cazul s-o mutaţi la noi în curte. Rezolvaţi-vă singuri problemele psihice, nu mai învinuiţi femeile pentru ele.

Şi ca o concluzie: să-i fie popii ruşine, că vrea să inoculeze ruşine în femei degeaba. Doar pentru că sunt femei.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Morbo says:

    Simplu
    Pentru ca sunt proaste 🙂
    Nu doar femeile, of course.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: