Flat-coated retriever

Nu sunt fanul câinilor. N-am fost niciodată.

Dar în seara asta, traducerea m-a determinat să caut pe Google “flat-coated retriever” şi să-i caut un echivalent românesc acestei rase. Evident, nu există – sau n-am găsit eu.

Dar frumuseţea acestor animale e de-a dreptul năucitoare:

Iote: aici.

În Marea Britanie, în America şi Olanda, posesorii acestor jivine divine au şi o Asociaţie.

Aici, aici şi aici.

De aici poţi afla date concrete despre rasa asta superbă, prezentate cu o tandreţe destul de puţin enciclopedică, dar care ne face plăcere. Aflăm că sunt firi iubitoare, exuberante şi nu foarte submisive. Bun aşa!

Bineînţeles, iubitorii de animale au de unde cumpăra tot soiul de suveniruri şi bagatele inspirate de frumuseţea câinelui lor preferat – şi nu-i condamn pe ăi de le produc (deşi detest bagatelele) dar câinele ăsta e pur şi simplu splendid. Iote!

Bun, nu e tipul de postare cu care v-am obişnuit – dar dacă văd ceva atât de frumos, nu am cum să nu dau sfoară în ţară (şi catgut în străinătate 😛 ).

Enjoy!

Later edit: primul link e de pe un forum românesc. Dar proprietarii – deşi români, evident – nu au nimic din etalarea ostentativă a haurului şi a valorii, a bengoşeniei şi a adevărăciunii, care încet-încet devine caracteristica de bază a românismului. Pe oamenii ăştia i-aş dori să-mi fie prieteni.

Later edit2:

Ui’, ce frumoşi îs:

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Lorena Lupu says:

  Nu ai proorocit nimic? Şi “clarviziunile” tale legate de viaţa unuia şi a altuia cum le-ai numi??? Şedinţe de adevăr mistic? Sau uiţi de la un reply la altul ce faci? Ce nasol că scripta manent, nu?

  mă bucur oricum că te văd furios. se pare că presupunerile jignitoare despre viaţa şi persoana altcuiva sunt destul de dureroase. quod erat demonstrandum.

  de eugen nu am de ce să mă iau, pentru că el nu s-a apucat niciodată să insulte un alt comentator. şi-a spus părerea lui despre o instituţie, aşa cum o ştie (doar a recunoscut mai sus) din poveştile amicilor. că am mai auzit aceeaşi părere din o mie de alte surse? am auzit.

  atitudinea mea e din ce în ce mai iritată în ceea ce te priveşte, dintr-un motiv cât se poate de simplu: când eu spun foarte clar – la mine pe blog NU INSULTAŢI ALŢI COMENTATORI, mă aştept ca lumea să percuteze. Dacă văd că omul repetă aceeaşi greşeală, înseamnă fie că nu poate să se abţină, fie că nu îl interesează “termenii şi condiţiile de utilizare a site-ului.” Caz în care “site-ul” îşi rezervă dreptul să acţioneze în consecinţă.

  asta cu “contrele mele îndârjite oricum şi oriunde” este o minciună cât tine de mare. ţi-am vorbit ca oricărui alt om care comentează aici – până când ai descoperit sportul de a te lega de alţii.

  iar asta cu văzutul “face 2 face” nu are nici o relevanţă – din punctul meu de vedere. Pe mulţi din comentatorii de aici îi văd “face 2 face”. Şi ce contează asta? Ar trebui să îţi trec cu vederea tonul nejustificat de arogant faţă de cititorii mei obişnuiţi doar pentru că te cunosc personal? şi tot tu eşti siderat de atitudinea mea? eu sunt siderată de atitudinea ta de a invada un teritoriu străin ţie şi de a agresa verbal nişte oameni pe care nu îi cunoşti, şi care îţi răspund mai frumos decât ai merita.

  PS: partea cu regulamentul de ordine interioară nu se referea la linkul pus de tine. dacă inteligenţa ta ar fi fost cel puţin egală cu aroganţa pe care ţi-o permiţi pe paginile acestui blog, ai fi înţeles ce spuneam cu fraza aia. uite, explicaţie mai pe şleau: orice instituţie are un set de reguli scrise – conforme au ba cu adevărul faptic. deci seturile lor de reguli scrise pot fi adesea într-o opoziţie flagrantă cu adevărul.

  PS.2. se pare că şi spusele lui eugen necesită explicitare. profil de animal domestic înseamnă să fii cât se poate de maleabil, de supus faţă de ordinele superiorilor, şi cu cât mai puţine păreri şi iniţiative personale. Acum, dacă ăsta ar fi profilul lor ideal de candidat – chiar crezi că ar menţiona-o în “criterii de selecţie”?

  PS.3. în general, regulile nescrise şi adevărurile faptice ale oricărei instituţii de acest gen sunt destul de greu de dovedit. important pentru mine e că eugen a menţionat o sursă – amicii care lucrează acolo – şi că nu s-a răţoit la tine cum ai făcut tu.
  Deci, ŞTIE SĂ RESPECTE UN INTERLOCUTOR.

 2. kaddish83 says:

  @lorena – E o diferenta intre “a prooroci” si “a deduce”. Eu nu am proorocit nimic. Si nici nu am injurat.

  Spui ca Eugen nu a insultat nici un comentator.

  Ba bine ca a facut-o!

  Afirmand cu nonsalanta ca pentru a intra acolo “totu-i [retine – TOTUL] numa’ sa ai profil de animal domestic, lingau”, a jignit toti tinerii care muncesc din greu acolo sau ca sa intre acolo.

  Nu ma intereseaza ce amici are el, sau ce a auzit de la unul de la altul, eu unul nu ii permit sa extinda acea afirmatie jignitoare asupra tuturor celor care lucreaza in acea institutie. Si am reactionat. “Tonul” era evident pe masura afirmatiilor sale, insa mesajul a fost destul de retinut comparativ cu jignirile sale en gros.

  Apoi am si dovedit care sunt cu adevarat criteriile de selectie, si ele nu sunt deloc cele spuse “dupa ureche” de el! Oricum e interesant ca in opinia ta sursa neverificabila a lui Eugen (amicii) bate sursa clara si verificabila oferita de mine. Afla ca si eu stiu persoane care au intrat acolo. Stiu cat au muncit pentru asta si cat au trebuit sa traga. Si ce profil uman deosebit au.

  Nu trebuie sa-mi treci cu vederea tonul considerat de tine nejustificat sau whatever, insa trebuie sa-ti controlezi reactia. Puteai sa-mi atragi atentia politicos. Eu nu m-am adresat tie cu “prieteno”, “matale”, “ai inteles?”, cum ai facut tu ieri seara. Nici macar astazi, dupa ce am mai citit un mesaj “frumos” din partea ta, cel de la ora 5 si ceva PM.

  Faptul ca as fi facut o deductie care s-ar fi dovedit eronata nu justifica in nici un fel reactia ta mai ales de astazi dupa-masa. Oare chiar nu iti dai seama de reactia ta disproportionata fata de ceea ce am spus eu si de lipsa de reactie la ceea ce spusese Eugen initial?

  In final, afla ca nu sunt deloc furios. Sunt chiar foarte calm, desi dezamagit profund.

  p.s. Am invadat un teritoriu strain? Dupa ce mi-ai vorbit de blog luni de zile si mi-ai aratat cati vizitatori ai etc., am intrat si eu si am lasat cateva mesaje din cand in cand. Poate nu pe placul tau, insa nici pe masura reactiei tale. Oricum, am inteles din atitudinea ta ca ai un dinte impotriva mea sau a prezentei mele aici.

  Acestea sunt de pastrat:

  “iţi răspund mai frumos decât ai merita”

  “dacă inteligenţa ta ar fi fost cel puţin egală cu aroganţa pe care ţi-o permiţi pe paginile acestui blog”

  Incredibil. N-as fi crezut. Si dupa cum vezi nu folosesc jigniri. Ma astept la o gramada…

 3. Lorena Lupu says:

  se pare că e cazul să mă repet iar, iar şi iar.

  1. eugen NU A JIGNIT NICI UN COMENTATOR. Că tinerii ăia au muncit mult să intre acolo – bravo lor. sunt mii de tineri care muncesc ca robii să intre la diverse facultăţi – şi abia după ce intră, descoperă în ce au intrat. deci: instituţia nu e totuna cu candidaţii care se chinuie, candidaţii care se chinuie sunt în general victimele, sau, mă rog, supravieţuitorii.

  2. în momentul în care tu, la mine pe blog, adopţi un ton aiurea faţă de eugen – care ţi-a vorbit frumos – încalci o regulă a mea. a doua oară. în cazul ăsta mi se pare culmea impertinenţei ca tot tu să vii îmi ţii lecţii de morală. în momentul în care recidivezi într-o chestie – chiar nu am de ce să te rog frumos a mia oară să îţi controlezi tonul.

  3. se ştie, de asemenea, că fiecare instituţie are x criterii de selecţie publicate în broşurici
  + încă nu ştiu câte criterii – nepublicate – care fac ca selecţia finală să fie adeseori foarte diferită de lista justă. e o noutate pentru tine? ai trăit până acum în altă ţară?

  4. mesajul frumos din partea mea a fost o oglindă – puţin exagerată, pentru a te face să înţelegi într-un final ce anume greşeşti. CÂT DE NAŞPA E SĂ RECONSTITUI BIOGRAFII FICTIVE PE BAZA UNOR DEDUCŢII DE O LOGICĂ ÎNDOIELNICĂ. Dar se pare că degeaba repet aceeaşi chestie de vreo 24 de ore – şi frumos, şi urât, şi prin exemple concrete – că tot nu înţelegi.

  5. în cazul fetei – ţi-am atras atenţia foarte politicos. o dată, suntem politicoşi. dar până când să tot fim politicoşi, dacă omul persistă în aceeaşi greşeală? se pare că politeţea nu e o armă bună, căutăm alta.

  6. reacţia mea – azi după-amiază – a mai fost stârnită şi de comentariul tău impertinent, în care mă întrebai – pe mine, autorul blogului – de ce mă bag în discuţia ta cu eugen. news: dacă-l scoţi pe eugen la o bere sau la un fotbal şi vă certaţi acolo – jur să nu mă bag. dar să mă întrebi de ce intervin într-un germene de scandal iscat de tine pe pagina mea – e de o obrăznicie care m-a lăsat fără aer.

  7. aşa, acum victimizează-te. eu, desigur, am un dinte împotriva ta. faptul că mă tot pui să repet aceeaşi chestie de nu ştiu câte ori, şi tot n-o înţelegi – e doar o iluzie.

  8. da, citeşte toată fraza: “comentatorii pe care îi ataci îţi răspund mai frumos decât ai merita.” atât carabina, cât şi eugen ţi-au răspuns impecabil.
  “dacă inteligenţa ta ar fi fost cel puţin egală cu aroganţa etc”, ai fi înţeles ce voiam să zic în acel punct. dar nu ai înţeles. te-ai simţit nevoit să îmi atragi atenţia că tu postaseşi criterii de înscriere, nu ROI-ul. Ceea ce înseamnă că tu, citind o frază, vezi doar sensul aparent – nu şi esenţa frazei. trist…
  şi dacă tot veni vorba, “dacă inteligenţa ar fi egalat aroganţa”, ai fi înţeles şi ideea reproşurilor mele. Dar nu. Întrebare: de câte ori va trebui să repet ceea ce spun aici?

  9. Nici eu n-aş fi crezut că o să fiu nevoită să explic la nesfârşit fraza “nu te mai răţoi la comentatorii mei”, dar uite că sunt. şi pun pariu că următorul tău răspuns va fi o şi mai mare auto-victimizare – şi tot nu vei înţelege ideea.

  Şi ca să înţelegi încă o chestie: pe mine nu mă interesează absolut deloc subiectul SRI. Deci nu am de ce să îl pisez pe eugen la cap să îmi dea detalii. eu îl cred că are prieteni, care i-au povestit ce i-au povestit.
  detalii trebuie să-ţi dea ţie, că tu i le ceri.
  în schimb, mă interesează când un comentator spune despre altul că scrie aiureli. Şi îi face “portret-robot”. Dar asta cred că ţi-am mai povestit-o.

 4. kaddish83 says:

  M-a jignit pe mine, altfel nu as fi intervenit. E destul de evident, nu crezi? Nici pe mine nu ma intereseaza subiectul, el l-a deschis.

  Tu m-ai agresat verbal, nu-i nevoie sa ma victimizez.

  Arata-mi unde te-am facut eu, fie si doar ca o asa-zis subtila tactica retorica, “copil cretin”, “cretina”, “dislexica”, sau unde m-am adresat tie cu “prieteno”, “matale”. Sau arata-mi unde am speculat despre Eugen sau Carabina ca ar fi “cretini” etc.

  Daca te asteptai sa sar cu jigniri si injuraturi, te-ai inselat. Nu imi sta in caracter. Imi cer scuze ca te-am lasat in off-side si par victima… e o pura intamplare. Eu sunt de vina si aici.

  Dar nu-ti face griji, nu m-as fi asteptat din partea ta la un “ok, imi cer scuze daca… o neintelegere etc.”, cel putin de forma, de “lasat loc de buna ziua”. Pretentii prea mari din partea arogantului.

  In rest, am inteles, pentru tine e greu sa mentionezi politicos o chestie mai mult de 1 data. E cazul sa recurgi la “alte arme”.

  Altii au trebuit sa-ti raspunda la nu stiu cate intrebari acum un an…. Nu ca iti reprosez asta sau ca am pretentia ca ar fi fost mare lucru. Dar totusi. Probabil au facut-o din politete. Si mai mult de 1 data. Probabil la a 2-a intrebare trebuiau sa te ia de guler si sa te insulte. Ca asa se cade – civilizatie, politete. Dumnezeule…

  OK, in fine, nu am chef de certuri pe asemenea fleacuri. Iti urez sanatate si succes in viitor.

 5. Lorena Lupu says:

  Crede-mă că am lucruri mai interesante de făcut decât să îndur dramoleta asta infinită şi penibilă. Şi toate problemele declamate de tine în această ultimă intervenţie le-am tratat mai sus.

  Şi, când un om îţi spune de atâtea ori o chestie şi tu continui să nu o înţelegi, sau să simulezi că nu o înnţelegi, de ce crezi că dai dovadă? De mare inteligenţă, luciditate, adecvare?
  Just din partea mea ar fi fost: “asta ai greşit, am încheiat discuţia, nu ne cicălim la infinit!”

  Iar întrebările mele de acum un an nu au fost puse pe un ton arogant şi “patronizing”, nu au fost jignitoare, nu au fost obraznice, nu au ofensat şi nu au umilit pe nimeni – altfel, nu ar fi primit răspunsuri. Deci – din secretele comportamentului pe teritoriul altuia. 😉

 6. v says:

  (banuiesc ca l-ai lasat asa, ‘flat-coated retriever’, ca e denumirea oficiala si-n romana.)

 7. Lorena Lupu says:

  da, l-am lăsat aşa. 🙂

 8. Anthea says:

  Mamaaaa cata carul dwe comentarii era sa ratez…tre sa ma pun la curent cu cultimele barfe de pe aici, poate mai invat ceva 😉 sau poate mai gasesc motiv de comentarii lungi, hihihi

 9. Lorena Lupu says:

  nu la topicul ăsta, la anumite personaje penibile şi scandaluri de doi bani care s-au succedat pe aici. găseşte şi tu alt topic, se poate?

 10. Mihai says:

  Lorena , da caniche negru mijlociu cretuliu … cu limba rosie cu nasucul negru :X :>

 11. Nu voi avea niciodata un animal. Punct. Si nu pentru ca nu mi-ar placea. Ci din contra. Iubesc animalele, de tot soiul. Dar … ce te faci cand mor ? Daca la oameni nu pot evita momentul, incerc cel putin la animale.

 12. Alex says:

  Intamplator am dat pe google sa caute flatcoated si am ramas foarte surprins sa gasesc link-ul asta. Imi pare rau ca scriu asa de tarziu, dar nu ma pot abtine. Sa sti ca si in Romania, posesorii acestor jivine au o asociatie ( http://www.retrieverclub.ro ), e drept ca nu numai a prprietarilor de Flat, ci a proprietarilor de retrieveri, dar e un inceput. Sunt foarte incintat sa vad ca o persoana neimplicata in cresterea acestor catei minunati are o parere asa de buna despre ei. Din pacate in Romania sunt foarte putine exemplare din rasa, ca sa fiu mai precis patru (4), dar sper sa se schimbe ceva pentru ca sunt niste “jivine” minunate. Am avut mai multi caini inainte de flatcoated, dar de astia m-am indragostit pe loc. Daca vrei sa afli mai multe despre rasa, sau despre cainii nostri intra pe site-ul nostru. Inca o data multumesc pentru ca-ti place aceasta rasa.

 13. alina says:

  salut. am un Flat-Coated Retriever, un baietzel, Zorba. iti multumesc pentru cuvintele frumoase despre aceasta rasa minunata. ne chinuim de 2 ani sa o promovam la noi in tara.
  sunt niste caini extraordinari si prieteni care nu te dezamagesc niciodata.
  aici te poti delecta din cand in cand…

  http://mthelovebug.wordpress.com/2008/10/

  numai bine,
  alina si zorba

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading