Despre infracţiunea de a vrea să munceşti

Alexandru Rău are o firmă care oferă echipament de sunet pentru evenimente. E un băiat simpatic, mare cât un munte, mereu prietenos. Numele cu care lucrează pe piaţă este Trendy DJ Alex.

După ce asigurase sunetul vineri seara pentru o petrecere care avusese loc într-un restaurant pe nume Lugo, aflat pe Strada George Enescu, Alexandru şi un coleg se duceau, sâmbătă, cu maşina, să recupereze echipamentele din locaţie. Când să dea colţul pe Enescu, un nene poliţist i-a oprit. Nu se poate, traficul era închis, pe neanunţatelea, pe strada respectivă, pentru un eveniment pe care prrimăria capitalei îl organiza mult mai încolo.

Alex i-a explicat poliţistului, la început calm, că are de luat boxe mari, un pic cam incomod de cărat cu cârca, de la restaurantul Lugo. Poliţistul i-a comunicat, fără drept de apel, că acest aspect nu este problema lui şi i-a ordonat să plece. Atunci, lui Alex i-a venit ideea să filmeze.

Rezultatul acestei superbe interacţiuni: lui Alex i s-a confiscat permisul pentru nerespectarea ordinului primit de la poliţist şi i s-a şi dat o amendă de 200 de lei. Dar cum echipamentele trebuiau totuşi luate din locaţie, organele s-au uitat impasibile cum cei doi bărbaţi cărau ditamai sculele cu cârca pe jos, exact de unde spuseseră că le iau. Şi au şi depus o lungă şi încrâncenată rezistenţă în a completa rubrica de menţiuni de pe formularul de amendă. A fost nevoie de insistenţe serioase să-l treacă martor pe colegul lui Alex, aflat în maşină.

“Ok”, spune Alex. “Legal avea dreptul să-mi refuze accesul, şi tot legal, avea dreptul să-mi confişte permisul dacă nu-i executam ordinul. Dar hai să privim puţin dincolo de legi, la aspectul moral şi uman al problemei. Tipii ăştia nu erau câtuşi de puţin interesaţi să găsim o soluţie care să mă ajute şi pe mine să-mi fac treaba. Tot ce voiau era să ţipe ei mai tare, să-mi ia banii şi să arate cine e mai bengos.”

Ceea ce ar fi perfect rezonabil pentru o gaşcă de mardeiaşi din sectorul 5, dar în niciun caz pentru un serviciu public plătit din impozitele cetăţeanului.

“Nici măcar când ne-au văzut cum căram scule din Lugo, şi că nu ne interesase câtuşi de puţin să perturbăm sindrofia stradală a cucoanei Firea, nu au avut vreun moment de revizuire a atitudinii. Dimpotrivă. Parcă au devenit şi mai încrâncenaţi, şi mai duşmănoşi, şi mai puşi pe harţă. Şi asta pentru că interesul Poliţiei Române nu mai e demult să apere şi să protejeze cetăţeanul simplu. Interesul Poliţiei e să hărţuiască omul simplu, să-l intimideze, să-l umilească şi să-l scoată infractor prin orice mijloace, în timp ce-i protejează şi-i acoperă pe adevăraţii răufăcători.”

Cumva trebuie să-şi justifice şi ei existenţa şi consumul de resurse publice, spun eu. În timp ce ineficienţa lor în a combate şi a ancheta delicte reale e legendară, în timp ce nu-ţi identifică autorul unui furt decât dacă vii tu în secţie cu hoţul de mână, hârţogăraia poliţiei e plină vârf de oameni ca Alex. Oameni a căror greşeală consta în nevoia de a presta activitatea firmei. Să aibă din ce plăti impozite: pentru sindrofiile cucoanei Firea şi aportul alimentar care să susţină gabaritul organului din imagine, de exemplu.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Următorul spectacol al trupei mele de pamflet ZZ Bottom are loc pe 9 august, la Paque Bistro (Bd. Pache Protopopescu, Nr. 60). Ora 20.00.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: