Iubirea nu e iubire în Ungaria

Mă uit de câteva zile la un scandal care se întâmplă în Ungaria.

Sunt pe jumătate unguroaică, am o mulțime de prieteni unguri în listă, iar aceștia au la rândul lor alți prieteni unguri. Și cum Facebook caută să interconecteze cu multă lume, adeseori îți apare ce a postat prietenul prietenului tău.

Și majoritatea articolelor, tonul lor radical, extremist, asmuțitor la ură, mă îngrozește. Pentru că am mai auzit asta, și de fiecare dată a avut consecințe tragice. Ura nu naște decât violențe și tragedii.

Da, Lorena, o să ziceți voi, dar și noi am avut PRM, mai avem cutare sau cutare om politic cu viziuni extremiste și așa mai departe.

Da. Așa e. Dar cumva, nici PRM, nici cutare sau cutare om politic cu viziuni extremiste nu au ajuns să aibă influență reală în țară. Cel mult, se uită lumea pe conturile lor să râdă de ce prostii au mai debitat.

Concursul ăla de bătut femeia nu doar că nu a avut succes, dar dacă nu mă înșel, autorii lui au fost aduși în fața legii.

Când se face câte un grup de hate, popularitatea lui e relativ scăzută, pentru că românul e mult prea neserios și party animal să urască ceva în mod organizat.

Postacii pesediști sau, după caz, peneliști, se activează când e de luat bănuții, apoi se relaxează și uită de existența ta.

În Ungaria, treaba stă diferit.

De exemplu, vara aceasta, la festivalul cel mai popular și mai apreciat al lor, Sziget, un fel de Untold dar cu tradiție de mulți, mulți, mulți ani; tema a fost Love Revolution.

Punctez: la festival.

Unde nu vin pensionari cu idei de pe vremea lui Pazvante Chioru, muieri bisericoase, un sobor de taici sau alte pături ucigătoare de haz. Ci taman tinerimea hip și cool, oamenii cu tatuaje, păr în culori neconvenționale, zdrențe high fashion și cercel în sprânceană.

Și la festival, unde vine populația fresh și cool, Coca Cola, sponsorul oficial, a mers pe campania lor internațională de anul ăsta, #loveislove, și pe postere cu cupluri de același sex.

Să presupunem că asta s-ar fi întâmplat la Untold. Ar fi vituperat niște mămăițe și niște nef… pe Facebook, dar Clujul, din punct de vedere al moravurilor sexuale, e un Amsterdam al României, și o zic cu apreciere. Ar fi fost ca la Bucharest Pride: zece comentarii de rahat și 80 de “yaaas, marfă, distracţieee!”

În schimb, în Ungaria, posterele cu pricina au pornit un val de indignare soră cu apoplexia, şi, începând cu politicienii radicali de dreapta, aflaţi la putere, lumea a început să urle pe social media că boicotează băutura. (În fond, radicalii nu ajungeau la putere dacă nu exista populaţie care să-i plaseze acolo.)

Bine, eu nu mai beau Cola de ani buni, deci sunt ultimul om care să comenteze acest boicot. Dar eu n-o beau din cauza conţinutului uriaş de zahăr, nu pentru valorile promovate de companie, mai ales la un festival libertin prin definiţie şi unde lumea merge să se spargă, să ţopăie voios şi să se cupleze în fel şi chip.

Şi presiunea pe companie a fost atât de mare, încât, până la urmă, şi-au schimbat posterele. Au pus unele cu sticle de Cola. Pe fundal curcubeu, hihi. Mizând (corect) că ăia sunt suficient de proşti să nu ştie ce simbolizează curcubeul.

Genul acesta de radicalizare, când politica se amestecă pe la festivaluri să facă ordine în postere şi să spună sponsorilor ce să facă pe propriii lor bani mi se pare înfricoşător. Iar când această atitudine intruzivă a politicienilor are şi susţinere gălăgioasă în mulţime, e cu atât mai tragic.

Şi în asemenea momente, mă bucur că trăiesc în România. O fi Dăncilă incapabilă să lege trei propoziţii cu sens, dar măcar nu face militărie pe la posterele TIFF şi Electric Castle.

Între intoleranţa şi ura altora, şi habarnismul nostru solar şi fericit, deocamdată permiteţi-mi să-l prefer pe al doilea.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram. Sau, mai nou, devino parte a comunității mele pe Reddit.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Morbo says:

    Și, din păcate pentru partea sociala a lucrurilor, cei din Ungaria sunt destul de competenți la partea economica(deși sunt și corupți, poate mai ceva decât la noi, dar într-un mod mai inteligent) , ceea ce ii face sa fie votați și de cei care poate nu au păreri atât de radicale pe partea sociala.
    Deci doamne ferește de extremiști de dreapta care si livrează financiar (într-un mod sănătos, nu gen mărit salariul la bugetari).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger