M-aş hidrata, dar urăsc apa

Toţi avem prieteni, colegi de job, sau cunoscuţi care se vaietă de greaţă, ameţeală şi dureri de cap toată vara, iar dacă îi iei la întrebări, constaţi doar că nu beau apă nici din greşeală. “Urăsc apa / mă plictiseşte apa / Apa e bună numai în cizme, iar vara nu purtăm cizme” şi aşa mai departe.
Oamenii ăştia mi-au dat ideea acestui articol. Cum bem apă fără să simţim că bem apă? Păi iată cum:

A) Fă-ţi limonadă

“Vai, Lorena, tu scrii toată ziua despre cum îţi comanzi mâncare online, dar pe mine mă pui la treabă?”
Comand online mâncarea care ar presupune efort, dar limonada nu presupune efort. Are fix trei ingrediente, şi dacă ai mentă proaspătă, patru. Aceste trei ingrediente sunt apa, lămâia şi mierea.

De ce să ţi-o faci acasă? Pentru că ştii ce ai pus în ea.

Limonada din magazine are o listă de stabilizatori şi potenţatori de aromă până la Medgidia, iar aia din restaurante e cu piureuri de fructe şi diverse alte artificii care să o facă foarte bună şi dulce. Şi dacă e foarte dulce, ai ghicit, în zece minute mai vrei una.

B) Oţet de mere

Eu îi zic limonada săracului, şi e un truc excelent de slăbit. Într-o cană mare de apă, pui o linguriţă de oţet de mere. Are o tonă de vitamine şi minerale, în diluţia aia are doar un gust plăcut acrişor şi dacă vrei să fie dulce (eu nu vreau), îi pui şi puţină miere. Pe lângă multele beneficii de sănătate, te şi hidratează eficient. Partea naşpa e că trebuie să te limitezi la un pahar pe zi. Altfel, eu l-aş bea toată ziua, ca pe cafea.

C) Vitamine efervescente

Sunt nenumărate companii farmaceutice care fac vitamine efervescente şi cum leorpăiam eu zilele trecute vitamina C a unora, mi-am zis: “Doamne, ce bun e sucul ăsta, bate la fundul gol multe răcoritoare”.
Aşa te hidratezi, îţi asiguri vitaminele şi ai mai băgat 200 – 300 ml de apă fără să simţi că bei apă.

D) Ciorbe

Când ieşi cu prietenii în oraş, nu cere ceafă de porc cu cartofi prăjiţi, cere o ciornă. Există şi variante de ciorbe reci, dar şi cele calde sunt ok. Alege-le pe cele de legume dacă ţii la siluetă, sau pe cele cu legume şi ceva carne dacă vrei să simţi că mănânci consistent. Şi o să fii surprins că nu-ţi mai trebuie felul doi.

E) Salate cu multe legume zemoase

Da, ştiu, roşia e tehnic fruct. Dar roşiile, castraveţii şi majoritatea legumelor au o cantitate semnificativă de apă. Fă-ţi o salată mare, cu dressing de iaurt şi mărar, sau comand-o de undeva şi aruncă pliculeţul lor de dressing cu E-uri şi foloseşte tu iaurt şi mărar. Sau ce altă plantă aromatică preferi. Aşa, “mănânci” şi o bună parte din apa de care ai nevoie.

G) Snackuri de castraveţi proaspeţi

Insist pe castraveţi nu pentru că sunt utilizabili în multe feluri (mă refeream la măşti cosmetice, minţi perverse), ci pentru că au 95% apă şi multe alte vitamine şi minerale.
Renunţă la covrigei, chipsuri şi snacksuri (aka gunoi alimentar) şi ia castravetele. Spală-l bine la robinet. Taie-l pe lung, să obţii foarte multe beţişoare. În timp ce lucrezi la computer, te uiţi la TV sau orice altceva, poţi ronţăi numitele beţişoare, iar dacă singure ţi se par plicticoase, ia-ţi un dip de avocado, iaurt, hummus sau ce altceva vrea muşchiul tău.

Loc pentru inserat cea mai tare piesă a anului

H) Apa de castraveţi

Asta e pentru oamenii care au răbdare. Înmoi într-un ulcior mare de apă plată un castravete tăiat rondele şi o lămâie sau două tăiate rondele. Paharul de rondele galbene şi verzi arată splendid, bei de drag cum ar veni. Doar că trebuie să ai răbdare să stea toate la rece minimum trei ore, iar aici e o fată care nu deţine aşa ceva. Vreau instant gratification.

I) “Pepenele nostru cel de toate zilele…”

Mai nou, supermarketurile vând felii de pepeni la ţiplă, gata răciţi. Un fel de muieţi-s posmagii 2.0. Dar pentru noi ăştia singuri, care nu mâncăm un pepene întreg deodată, că n-avem patru stomacuri, ca vaca, posmagii muieţi sunt mană cerească.
Pepenele e frate bun cu castravetele (tot cucurbitaceu) şi se numeşte “watermelon” în engleză dintr-un motiv bine determinat: are 91% apă. Mănânci ceva bun şi te şi hidratezi. De aceea, înţeleptul Pafnutie a grăit: “O zi fără pepene e o zi neplăcută Domnului (şi mai ales Doamnei)

J) Berea

Ămda. Dacă nimic din cele de mai sus nu te tentează, berea cu un conţinut redus de alcool sau cea fără alcool sunt parteneerii tăi de hidratare.
Alcoolul îţi îndepărtează apa din corp (e undeva un studiu care zice că, dacă bei 200 ml de bere, elimini 320 ml de pipi), de aceea, berile slabe sunt hidratanţi mai eficienţi. Secretul, însă, la alcool de orice fel, e să alternezi un pahar de bere cu unul de apă. Context în care, zic eu, apa o să-ţi placă ceva mai mult decât de obicei.
Şi poţi să şi ţopăi pe “Cucumba” de Macka B.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. jademan says:

    “Cere o ciornă!”. 😁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: