Moartea lui Răzvan Ciobanu și homofobia ortodoxului

Da, știu, subiectul e tratat de un sfert de internet în acest moment, dar cred sincer că discuția trebuie să se amplifice și să fie purtată de cât mai mulți. Așa că, iată, o să abordez și eu subiectul.

A murit un creator de modă. Unii spun că era extraordinar. Alții spun că era discutabil. Unii spun că era un om bun, iubitor, cu o inimă de aur. Alții spun că făcea excese grave, din multe puncte de vedere. Unii spun că era dependent de droguri. Alții spun că era doar surmenat.

Dar pentru ortodoxul care abia a luat lumină acum două nopți, și a fost la o slujbă unde i s-a vorbit despre iertarea tuturor păcatelor, toate aceste calități, defecte, nuanțe se reduc la o singură etichetă: era gay.

Era gay, și asta automat îl califică la oprobriu social, moarte violentă, așa i-a trebuit.

Eu nu voi da copy – paste la citatele absolut dezumanizante și dezgustătoare din rubrica de comentarii a siteurilor de știri, că au făcut-o deja alții. Nu vreau să mă leg de atitudinea lui Gigel 1, Gigel 2 sau Gigel 18. Vreau să discut despre modul în care ortodoxia propovăduiește în continuare acest dublu standard atroce.

Pe de o parte, fraze abracadabrante despre iubirea față de aproape și smerenie.

Pe de alta, revărsări de ură asupra a tot ce e diferit: altă religie, altă naționalitate, altă orientare sexuală, alte preferințe de viață socială.

Cum se împacă lumina învierii și a iubirii de acum două seri cu înjurăturile oribile de azi, adresate unui om care nu se mai poate apăra?

Nicicum.

Din acest punct de vedere, consider că biserica e un cancer social. Exact cum comunismul bolșevic trăit de români timp de 50 de ani era comunism doar cu numele și în realitate era o formă atroce de dictatură, o strivire cotidiană a drepturilor și libertăților cetățeanului, BOR e o propovăduitoare a credinței și a valorilor creștine: iubire, înțelegere, iertare, doar cu numele. În realitate, e un organism de spălare a creierelor, de îndobitocire, de asmuțire a idioților utili și de cultivare a prejudecăților față de ce e diferit.

Cum poți posta ceva de genul “Bine că a murit un c*rist”, şi a doua zi să intri senin în biserică, fără un fior de vinovăţie?
Exact aşa cum tov. Nicolae Ceauşescu ţinea un speech despre omul liber în societatea multilateral dezvoltată, apoi trimitea potera să mai înşface şi bată doi civili care ziseseră glume cu Ceauşescu şi-i auzise raportacul de serviciu, numit secretar de partid.

Cu ce e utilă homofobia?
Schimbă ea cu ceva orientarea sexuală a celor în cauză? NU. De obicei iubirea are acest obicei să devină cu atât mai puternică, cu cât latră mai mulţi oligofreni împotriva ei. Citiţi Romeo şi Julieta.
Te face pe tine un om mai bun? Nu. Te face doar un gunoi plin de ură şi măcinat de ranchiune, oftici şi râci.
Te afectează concret cu ceva faptul că anumiţi bărbaţi iubesc bărbaţi, anumite femei iubesc femei şi anumite persoane nu aparţin mintal sexului care le-a fost atribuit cu naştere?
NU.

Newsflash: toţi aceşti oameni au dreptul la viaţa lor cum ai şi tu la a ta.

Şi aşa cum rânjeşti tu cu satisfacţie la moartea lui, ai merita să rânjească alţii la moartea ta, care, inevitabil, va apărea şi ea într-o zi, că nici tu nu eşti etern: “Ahaha, a murit un jeg prost şi rău, lumea e un loc mai bun”.

Singura diferenţă e că orientarea sexuală a lui Răzvan Ciobanu nu afecta şi nu privea pe nimeni altcineva, doar pe el şi partenerii lui. Ura, în schimb, e o molimă contagioasă, care afectează direct pe toţi cei vizaţi de ea, indiferent dacă aceştia îi datorează ceva jegosului cu pricina sau nu.

Eşti plin de ură pentru că eşti sărac, prost şi rău? Dar poate e invers. Eşti sărac, prost şi rău pentru că eşti plin de ură şi asta e tot ce meriţi.
Schimbă ceva în tine, dacă vrei să se schimbe ceva în atitudinea altora faţă de tine.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

24 Responses

 1. Ady says:

  Bine c-ai zis că iar s-a vărsat butoiul cu ură și ipocrizie, să am grijă să nu citesc nimic.
  Am văzut titlul unei știri azi dimineață, cum eu și moda suntem un pic paralele, am văzut că a murit un om, și mi-a părut rău o clipă, așa cum îți pare când auzi că a murit un om despre care nu știi nimic.
  Săptămâna trecută lăturile s-au vărsat pe amarâtul ăla olandez căruia i-au murit 3 copii în atentatul din Sri Lanka, doar pt că îndrăznise să fie bogat. Nu vreau (am văzut destule până acum, așa că de putut, pot) să-mi imaginez ce zic de omul ăsta doar pt că era gay.
  Uneori cred că am o părere prea bună despre oameni.

 2. Lorena Lupu says:

  nu. unii oameni sunt buni, alţii nu.

 3. Nationalustul says:

  De unde stiti că erau “ortodocsi”? Așa v-a spus “intuitia progresist-liberala”? La fel bine, folosind aceeași retorică, puteți fi acuzată de crestinofobie.

  • Lorena Lupu says:

   “Bine că a murit c*ristul în zi de sărbătoare”. Ateilor li se fâlfâie de sărbătoare, iar pentru noi, catolici, reformaţi, luterani, Paştele a fost săptămâna trecută.

 4. Vlad says:

  Totusi a scris in limba romana, ungurii nu scriu in limba romana; nici animalele nu scriu, doar oamenii.

  Cunosc ortodcsi care au facut campanie pentru referendumul ala, nu ar scrie niciodata astfel de mizerii despre un om.
  Stiu ortodocsi de la tara, daca le explici ce fac gay-ii in intimitate, probabil si-ar face cruce, dar nu in esenta nu ii intereseaza si nu s-ar bucura niciodata de moartea cuiva.

  Stiu babe “credincioase” care umplu curtea blocului de otrava pentru caini, stiu babe ale dracului care se fac dirijori de trafic la Biserica si nu rateaza vreun prilej sa critice si sa atace; da — alea sunt genul care ar scrie astfel de mizerii despre moartea unui om.

  Si ortodocsii aia homofobi s-au cam pishat pe referendum, deci cum e cu homofobia aia virulenta?
  Poate doar o mica parte sunt asa homofobi?
  Poate “ortodox” e o umbrela cam mare?

 5. S says:

  Din păcate s-ar putea sa fie mai grav. S-ar putea ca oamenii sa fie foarte de kkt, iar religia sa fie doar unul dintre pretextele sa se desfășoare. Bineînțeles, găsind și justificare în cadrul ei. Pt ca, în fond, la doctrinele ei și-au adus contribuția tot unii oameni de kkt :))
  Dar fii sigura, sunt mulți care înjura și biserica, și pe homosexuali.

 6. Pancu says:

  Eu doar întreb…inainte de a ataca direct ortodocșii și religia ortodoxa v – ați asigurat ca cei care au comentat sunt ortodocși sau au fost sa ‘ia lumina’ sau se numără printre cei care ‘cu doua zile înainte propavaduiau iertarea’????.. Mi se pare atat de ipocrit sa apuci sa lovești într-o religie doar pentru ca în mediul on-line au apărut niște mesaje scrise de unii… Unii care pot fi și ortodocși dar și protestanți, catolici atei sataniști sau chiar gay sau oricum… Parca abea asteptam sa apară ceva cât de mic care sa incrimineze ortodoxia și hop!!! Iarăși știre bomba, titluri mega wow.. Texte în care se scrie ‘a spus un preot’… Nu contează care de unde… Dacă a zis un preot gata. . Iarăși
  ortodoxia.. Cat de mult le place unora sa arunce cu noroi în însăși ceea ce ne definește ca neam.. Trist !! Și apoi Răzvan Ciobanu era gay asta o știam… Dar știe careva era ortodox?? Poate era catolic sau de alta religie sau ateu sau oricum … Nu știu nu am fost niciodată curioasa de alegerile acestui om.. Judecata nu este a noastră ci a lui Dumnezeu

  • Lorena Lupu says:

   Am răspuns deja la asta mai sus şi – poate – nu strică să citim ce căcat s-a mâncat înainte, să nu punem fraierul să se repete.

   Catolicii, protestanţii etc. au avut deja paştele cu o săptămână în urmă. Restul religiilor n-au paşte. Iar ateilor li se fâlfâie de sărbătoare.

   Iar insultele erau în regimul: aşa i-a trebuit poponarului, să moară în zi de sărbătoare. Exclusiv ortodoxă.

   So, ortodocşi it is. Îţi convine, bine, nu, scrie la neamuri.

 7. Morbo says:

  Religia are partea ei mare de vina, dar ăștia sunt niște oameni rai și de kkt care dacă nu găseau în religie lucruri care sa le dezvolte partea de kkt, găseau în alta parte. Cum s-a întâmplat și pe vremea comunismului și a ceausismului.

 8. Morbo says:

  @pancu
  Ne definește ca neam pe naiba. Mai mult de jumătate din romanii din Ardeal erau greco catolici pana la comuniști, ceea ce ne-a ajutat imens de mult. Ca neam. Și nu cred ca cei care sunt neo-protestanți sunt mai puțin romani decât ceilalți.
  Majoritatea cehilor se declara fără religie sau atei (cele doua nu sunt același lucru!), chiar dacă pe timpuri aproape toți se declarau catolici și protestanți. Sunt mai putin cehi decât cehii de atunci? Nu, aia abia când nu o sa mai bea atâta bere :))
  Irlandezii nu mai au de mult limba materna irlandeza ci engleza, iar pana și catolicismul pierde teren. Sunt ei mai puțin irlandezi decât cei din secolul 18? Nu! Pt ca n-au ce altceva sa devina. La fel și romanii, dacă o sa o lăsăm mai moale cu ortodoxia, nu ne transformam în altceva, tot romani rămânem.

 9. Morbo says:

  @nationalustul
  Crestinofobia e ok, la fel ca islamofobia sau alta religio-fobie. În ciuda a ce zic unii dintre progresistii noștri dragi din occident. Bine, e ok cât timp se ataca ideile, nu oamenii. Pt ca nu e o rasa-fobie sau etnie-fobie, lucruri pe care indivizii nu le pot schimba.
  Am înțeles ca ai vrut sa ne ataci pe noi progresistii cu argumentul propriu unora dintre noi, acela al islamofobiei, dar cu alții dintre noi nu funcționează.

 10. Morbo says:

  Și scuze Lorena pt primul comentariu cu numele morbo, am crezut ca celalalt nu-mi apăruse, am uitat ca comentasem cu numele S :))

 11. Ade says:

  Ești atât de “oripilată” pt faptul ca un homofob presupus ortodox a adus injurii (nedemne de orice om indiferent de religie) încât consideri ca poți arunca cu noroi in toată dogma ortodoxa??? Catolicii , protestanți etc sunt cumva “ rasa pura”? Cu ce ești tu mai presus de cei care in mod josnic au făcut acele afirmații când fără a fi avizata ne arunci pe noi ceilalți creștin ortodoxi in aceasta mocirla?? Motivația ta nefondata se bazează pe faptul ca ai nevoie de atenție , pt ca așa îți câștigi existența. N am nimic împotriva felului fiecăruia de a și câștiga existența, dar documentează te, fa acest lucru in mod responsabil .

 12. Ade says:

  La cine te referi când faci aceasta afirmație??? In ce consta inteligenta ta?? Adică apare încă o nulitate care își face blog , improasca cu noroi și devine o eminenta cenușie doar pt ca știe a înjura??? Vb serios??? Pt ce?? Pt câțiva bănuți pe care ii câștigi denigrand și înjurând ??? Pffff câți ca tine….nici măcar nu ești originala preiei ideile altora , le amesteci cu atitudinea ta de cartier și apoi le lansezi ca și când le ai fi “gândit cu originalitate” . Patetic.

 13. Morbo says:

  @ade
  E ortodocși, nu ortodoxi
  Si alții au dogme de rahat, no problem. Fericita?
  Doar ca în România, fiind ortodocșii majoritari, majoritatea idioților sunt ortodocși.
  Si e o tara libera, e foarte ok sa arunci cu noroi în dogmele religioase dacă ti se pare ceva în neregula cu ele.

 14. Ciprian says:

  Articolul derapează. Și nici fotografia nu e potrivită. Îmi pare rău, dar a fost primul și ultimul articol citi de mine sub această semnătură. Sub masca unei umbre de credință se ascunde o mare cantitate de freudo-marxism. Folosesc cuvântul “prostime” doar cei cu puține cunoștințe de antropologie, istorie, religie sau sociologie.

 15. Marian says:

  Cel care atacă un om pentru orientarea sexuală este exact la fel ca acela care atacă un om pentru orientarea religioasă.
  Nu poate să zică că religia e un cancer și apoi să mai pretindă că e diferit de Gigel1, Gigel2 și Gigelx care sunt niște retardați social.

  • Lorena Lupu says:

   Cel care atacă orientarea religioasă DUPĂ CE orientarea religioasă a atacat oameni pe criterii care nu privesc pe nimeni nu face decât să denunţe o ticăloşie existentă.
   SE NUMEŞTE CONSTATARE.

 16. Morbo says:

  @marian
  Orientarea religioasa e doar o părere a cuiva. Orientarea sexuala e fizica, fiziologica.

 1. April 30, 2019

  […] La articolul de ieri, am primit o tonă de comentarii de la oameni care se prezentau drept credincioşi ortodocşi. Şi care îmi spuneau că acuz greşit ortodoxia. Dacă ăia erau atei? […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading