Nimeni nu-ţi datorează un răspuns

Zilele trecute, circula pe net chestia asta:

I-am dat şi eu share pe pagina mea, şi, slavă Domnului, 90% dintre cititori au răspuns cu glumiţe care reflectau viziunea noastră comună: nu te apuci să înjuri ca un animal, dacă mai vrei vreodată vreo interacţiune decentă cu persoana vizată.

Apoi, eventual, tot tu să ragi că femeile românce devin nefeminine, după ce le înjură din nimic 30 de târleţi rataţi ca tine şi ajung la un punct în care furia astfel acumulată erupe ca un vulcan. Nimic nu nimiceşte cheful de feminitate ca ghiolbăneala.

So: cum ziceam, 90% dintre cititori au fost pe aceeaşi lungime de undă. Dar au existat şi acei 10% care au afirmat că persoana care ignora mesajele nedorite merita înjurată. Că nu e de bun simţ să ignori mesaje nedorite. (Dar e de bun simţ să înjuri, sau ceva.)

Acestor oameni am căutat să le explic cu frumosul următoarele:

Nici un străin nu îţi datorează timpul lui.

Faptul că tu doreşti o interacţiune nu presupune obligaţia reciprocităţii.

Sunt oameni care, pur şi simplu, nu sunt interesaţi de tine. Aruncă un ochi pe profilul tău, nu le captează nimic atenţia, şi consideră că e mai simplu să nu se angajeze într-o interacţiune care, în mod evident, nu duce nicăieri.

Sunt oameni care nu sunt în căutare de fuflet pereche, sau de flirt, sau de agăţat. Şi atunci, în special, mesajele de tip „bună”, „bună, cf?” și „salut” sunt cele peste care dau scroll ca acceleratul prin Dârste, pentru că, dacă un om te contactează cu o treabă, nu cu băgare în seamă aiurea, de obicei te ia cu „Bună, sunt Grigore, aș vrea să îți propun x și y.”

Și pot fi și oameni care au extrem de multă treabă, și pur și simplu nu au timp de tranca-fleanca doar de dragul de a face tranca-fleanca.

Oricum o fi, dacă nu ai o anumită familiaritate cu persoana respectivă, acea persoană are tot dreptul să decidă că nu dorește să piardă timp cu herp – derp.

Și, când te apuci să înjuri ca un apucat, nu faci decât să confirmi că decizia ei inițială de a nu aloca timp interacțiunii este cea corectă.

Acum, eu recunosc, fiind o fire colerică, nu lăsam înjurăturile alea așa. Fie că mă prindea nervoasă, și-mi băgam o mie de pwle în morțișorii lui, până în punctul în care se gândea de zece ori să mai deranjeze vreo femeie pe internet. Fie mă prindea ocupată sau doar chill, și îi tufleam un block, să o înjure pe acest model pe mămițica lui ștoarfă, care a preferat să presteze alte activități în loc să-l educe.

Un lucru cert e că gigel n-ar mai fi apucat să-mi trimită siropoșenii generice de sărbători, pe criteriul „să fim mai buni, dar numai atunci”, după ce s-a dezbrăcat de caracter în acest mod.

Oricum, cei care apără acest comportament prezintă un mare red flag.

Pe când eram scriitor și blogger începător, încercam să aplic bune maniere occidentale cu toți potențialii cititori. Și răspundeam la orice „bună”, „bună, cf?” și „salut” cu multă politețe. Căutam să explic la fel de politicos că eu nu sunt pe net să caut maskul ferok – dacă eram în căutare, inițiam și eu un business de natură s**uală, să monetizez acel tip de atenție, dar nu e cazul – și că îi invit să-și caute aleasa inimii în altă parte și să se limiteze la citit texte / comentat on topic pe aceste meleaguri.

Și evident că ăia nu făceau decât să insiste, și să insiste, și să insiste.

Sau dacă se opreau atunci, reveneau peste două zile, cu aceleași tentative de agățat. Și se presupunea că mai trebuie să investești două ore să le redesenezi ce le-ai desenat o dată data trecută.

Pe urmă, tot ei se frustrau și tot la înjurat ajungeau, chit că tu, în politețea ta prost direcționată, băgaseși mai multe ore în c**l lor, să le prezinți un refuz argumentat și corect politic.

Prin urmare: tentativa de a fi om cu aceste otrepe abuzive e sortită eșecului. PENTRU CĂ LOR LI SE CUVIN CANTITĂȚI NELIMITATE DIN TIMPUL TĂU, în mintea lor, și în secunda în care nu le stai la dispoziție, pentru că ai treburi, jignirea poate începe.

De aceea, versiunea scurtă și eficientă e să ignori pur și simplu mesaje care nu te interesează și să te concentrezi pe ce te preocupă pe tine.

Unul dintre gigei se încinsese tare în a-mi perora că nu poți ignora un salut, că e culmea nesimțirii, că e obligația ta să răspunzi, că altfel ăla poate reacționa cum vrea el și etc. După 30 de tentative de a explica tot ce am scris în acest text, i-am zis: „Ok, văd că nimic nu te poate convinge că nu e normal să pretinzi în mod agresiv timp unor femei necunoscute pe net, și nici nu mă interesează să te conving de nimic. În fond, e viața ta, și tu vei plăti prețul propriului comportament, când alea înjurate îți vor da block peste block peste block, și vei obosi de l@bă. Ce vreau în schimb e să te oprești din a insista aici pe subiect. OK?”

Evident că nu era ok. Doar nu credeți că un bou care crede că e normal să înjuri femei doar pentru că nu au chef de interacțiunea cu tine prinde aluzia fină că a depășit momentul în care era binevenit. Mi-a postat alt cârnat interminabil.

Am mai zis o dată: „Amice, se pare că n-ai prins mesajul comentariului precedent. Am înțeles că asta crezi tu și că nu lași logica să te atingă nici cât negru sub unghie, prin urmare, renunț la a mai pierde timpul. Vreau doar să te oprești din comentat, pentru că e vizibil că nu înțelegi nimic. Stop.”

Alt cârnat interminabil.

Și atunci, mi-am dat seama că tot la înjurături se ajunge, și, ca să nu risc o lună de zucc, l-am blocat pur și simplu.

În nici un minut, a apărut un cont fake cu zero urmăritori să mă facă zdreanță, panaramă și târfă. Jeap, un block și pe acest cont fake.

Pentru că, desigur, cel care apără acest tip de comportament se regăsește în el.

Omul care nu înțelege că timpul altuia e resursa celui în cauză și că o poți solicita doar dacă și celuilalt i se pare că are ce discuta cu tine trebuie pus pe silențios de cum identificăm patternul de comportament. Pentru că singurul mod de a limita abuzul pe care îl înduri în interacțiunea cu acest tip de om e să-l ții cât mai departe de tine.

Se întâmplă să pierzi și bani când dai jet acestui tip de individ?

Uneori da. Dar de fiecare dată, sunt cei mai greu câștigați bani din cariera ta. Pentru că ăla deja crede că timpul și eforturile tale i se cuvin de la sine, iar dacă dă și bani pe ceva, are o listă de pretenții și de așteptări mult peste valoarea eventualului beneficiu.

Sooo, block e cea mai sănătoasă mintal ȘI avantajoasă economic soluție.

Iar lipsa răspunsului e bună și ca test psihologic. Se apucă să înjure dacă nu e băgat în seamă cum crede că i s-ar cuveni? Măcar îl blochezi cu inima liniștită că ai evacuat un imbecil din experiența ta online.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

***

Dacă îți plac aceste articole, poți alege să-mi oferi susținerea de care am nevoie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Dixi says:

    Nu datorezi nimănui răspuns și reacție, indiferent cine e. Eu nu răspund niciodată necunoscuților. Nici măcar nu deschid mesajele. Nu sunt persoană publică și nu am nimic de câștigat de la nimeni.

    Eram prietenă pe fb cu o influencerita de beauty. Ea mi-a dat add după ce i-am pus un comentariu drăguț. Eu nu i-as fi dat add (nu dau add oricărui necunoscut, fie el și cu 50k in lista).
    Intr-o duminică dimineața, îi trimit un link funny, dădusem peste ceva interesant pentru ea și activitatea ei. Nu era musai să citească sau să răspundă. A început să lege o conversație, iar după vreo 2-3 vorbe (oricum era o conversație foarte relaxată) evident fiind duminică dimineața, eu i-am dat ignore. Îi răspundeam eu mai târziu. O oră două mai târziu, mă înjura și îmi dă block.
    Femeia are vreo 50k urmăritori. Eu am vreo 300 de prieteni doar. :))))
    Unii nu sunt doar supărăcioși, sunt chiar bolnavi mintal, posibil schizofrenie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading