Nu m-ar deranja scumpirea transportului în comun, dacă…

Cine a auzit măcar vag de mine, știe că sunt o adeptă a transportului în comun. După ce am filmat reclama cu femeile independente, o haită de imbecili s-au apucat chiar să mă fotografieze în metrou, pentru că mințișoara lor netedă nu procesa noțiunea că tu ca actor nu ești totuna cu personajele tale. Mulți parveniți de neam prost m-au făcut sărăkie pentru că iau metroul și, știți ceva? Oricum nu îmi doresc amiciții cu genul de om care ar avea pretenția să trăiești opulent din bani pe care nu ți-i dau ei.

Concluzie: merg mult cu metroul, ocazional cu autobuzul și rar cu tramvaiul. Nu mi-e rușine s-o admit.

Acum, faptul că se scumpesc toate formele de transport în comun din Bucureşti era oarecum previzibil. Pe de o parte, pentru că transportul în comun e întotdeauna mai scump în oraşele mari, unde ai de străbătut mai mulţi kilometri, şi uneori zeci de kilometri, până la destinaţie. Şi pe de alta, pentru că în acest moment suntem în plină inflaţie, şi probabil că în câţiva ani o să mai tăiem un zero de la coada monedei naţionale, sau o să fim toţi milionari ca indienii.

Deci, nu mă deranjează să plătesc mai mult.

Daaaar.

Acum câţiva ani, metroul venea la mai puţin de cinci minute. Chiar dacă pleca de sub nasul tău, nu era tragedie, următorul venea până să apuci să murmuri “aisămbag, am pierdut metroul”.

Acum, nu trece zi să nu aştept câte zece minute după metrou. Orice metrou. M1, M2, nu contează. Stai după ele până te apucă strechea. Şi nici măcar nu calculez pierderea de timp dacă ai de aşteptat la Unirii când schimbi metroul.

Faptul că vin atât de rar vine cu o altă consecinţă: aglomerarea. Parcă nu demult, încă eram terorizaţi cu guidelines despre distanţarea socială ca măsură anti Covid. Good luck în menţinerea distanţării sociale, când vine metroul după zece minute şi se urcă în el tot poporul care s-a adunat pe parcurs.

În al doilea rând, aveam o percepţie că metrourile merg mai lent. Am verificat şi pe ceas. Înainte, dura cam zece minute să ajungi din Titan în Unirii, acum e cam 16 – 18.

La autobuze, nu mă pot pronunţa ce s-a schimbat şi cum, pentru că nu le folosesc atât de frecvent încât să trag concluzii, dar am văzut câteva, pline cu vârf. Anticipez că veniseră după douăzeci de minute bune de aşteptare.

În al treilea rând, hai să vorbim despre curăţenie. Mai ok în cadrul Metrorex, absolut deplorabilă în cazul RATB.

“Da, Lorena, dar curăţenia în autobuz e tot din cauza pasagerilor nespălaţi”.

OK. Dar tu, ca o companie care oferă servicii, iei în calcul procentul de răpănoşi care lasă jeg după ei pe scaune şi garantezi curăţenie pentru oamenii normali care nu au greşit cu nimic şi care au dreptul la o călătorie civilizată.

Şi voi puncta un alt fenomen care afectează în mare măsură RATB. Mai puţin Metrorex, pentru că au paza mai bună şi vizibilă în fiecare vagon. Mă refer la ciordeala din buzunare şi poşete. Se fură în autobuz, nene, like nobody’s business, chiar dacă ţii geanta în marsupiu precum cangurii. E o problemă pe care nimeni nu pare să o ia la cunoştinţă şi nimeni nu pare să facă ceva în privinţa ei.

Acum, dacă toate aceste probleme ale transportului comun s-ar remedia, dacă aş avea din nou metrou la trei minute şi dacă, mai frumos de atât, ar exista şi transport în comun pe timpul nopţii, aş fi deschisă la orice mărire de preţ. Nu ai cum să ignori că multă lume munceşte noaptea în Bucureşti, iar aceşti oameni ar merita şi ei servicii ca oricare alţii.

Din păcate, sentimentul meu rău-prevestitor este că va creşte doar preţul, dar omul nu va primi nimic în plus pentru banii lui.

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Nicu says:

  In toate orasele si capitalele unde am fost, metroul si autobuzele veneau la ceas. In Milano si Lisabona metroul venea la maximum 2-3 minute in miezul zilei, cand fluxul de calatori oricum era mai mic. Dimineata si la 17:00-18:00 venea chiar mai des. Noi suntem inghesuiti ca sardinele in metrourile dambovitene, care oricum vin din ce in ce mai rar, cum ai constatat si tu. Pentru ca Metrorex nu are buget sa achizitioneze metrouri noi, ca doar trebuie sa umfle salariile directorasilor de pe acolo. Eu fac/faceam drumul depou IMGB-Pipera de luni pana vineri. La Piata Sudului deja se aglomereaza, iar la Unirii e teroare. Sa aiba Metrorexul vreun plan fezabil ca sa se pastreze distanta intre calatori?! Nici gand! E foarte bine ca se scumpesc biletele, pretul era jenant de mic pentru o capitala din UE, dar cam aici se va opri totul. De STB nici nu mentionez, ca in multe autobuze si tramvaie iei jegul cu racleta. Scaune rupte, aer conditionat lipsa, jeg si duhoare. Nu e de mirare ca bucurestenii sunt atat de nevrotici, ca suntem supusi unui stres constant, ca picatura chinezeasca.

 2. E.o. says:

  Unde ai vazut dumneata furturi, in ce zona?

 3. Bogdan says:

  Folosesc aproape zilnic M2, distanta Piata Sudului – Aviatorilor. Plec aproximativ pe la aceeasi ora, undeva intre 15 si 16. In functie de ora la care ajung in intervalul asta, timpul de asteptare e intre 3,5 si 2,5 minute. Mai aproape de ora 16 si dupa, e la 2,5 minute. Face undeva intre 15 – 18 minute pina la Aviatorilor. 18 minute daca mai sta 1-2 minute prin vreo statie. Chiar azi am facu traseul Unirii – Titan: 12 minute. Da, un pic peste 10. Asta deoarece calatorii se inghesuie ciorchine la anumite usi in timp ce pe altele nu urca/coboara nimeni. 15-20 secunde in plus la fiecare statie se aduna.

  Pe M2, la ora de virf (18-19) vin la 1,5 minute si chiar mai putin dar tot sunt aglomerate. Asta pentru ca pe M2 si M3, tot la ora aia de virf, vin cam la 4-5 minute si sosesc la PV2 din ambele directii simultan. Deci in trenul de Berceni se suie doua trenuri. Pentru ca se suie toti in primul care vine. Probabil 1,5 minute de asteptat urmatorul e o vesnicie.

  Mai des de-atit nici nu se poate ca se ajung unul pe altul si il opreste in tunel pe cel din urma deci n-am facut nimic daca vin prea repede.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: