O gașcă bruschează fete cu găleți de apă de paște. Internetul: noi nu vedem niciun abuz

Am urât întotdeauna, din inimă, obiceiul udatului din Ardeal. Prima zi după paște, veneau bărbații, de obicei cu cel mai ieftin și urât puțitor parfum (armă chimică) de la buticul din colț, ei te stropeau, oficial pe păr, dar gen jumătate se credeau foarte șmecheri dacă te fâsâiau pe țâțe, și tu le dădeai cozonac și alcool de diverse tipuri.

Asta, lunea de după paște. Marțea și miercurea, făceai baie. Baie după baie după baie. Până joi, reușeai să miroși și tu ca un om.

“Dar nu se poate să nu mai facem asta?” o întrebam eu pe mama.
“Aşa e tradiţia.”

O tradiţie grosolană, urâtă, inutilă. Principalul motiv pentru care nu mă duc acasă de Paşte.

Anul lui Dumnezeu 2019. Nişte masculi feroci decid să se filmeze prestând tradiţia în versiunea ei de la ţară.

Trei bărbaţi în toată firea scot fetele de prin case şi le toarnă găleţi pline cu apă pe faţă şi corp.

Fetele zâmbesc, că asta faci la 16 ani, mai ales dacă ai primit o educaţie de cetăţean de rangul al doilea, femeile sunt slugile casei, taci şi asculţi. Zâmbeşti şi înghiţi în sec.

Dar reacţiile lor corporale, pe care nu le controlează, spun tot ce e de aflat.

Am dat share pe Page acestei monstruozităţi, rugându-mi cititorii să dăm report şi să ştergem oribilitatea asta de pe net, unde nu îşi are locul.

Că nu se ştie ce pulifrici jegoşi şi complexaţi o să se inspire să facă exact acest lucru unor fete lipsite de apărare, needucate cu ideea că pot refuza.

Faptul că au venit reacţii nesimţite de la nişte masculi era de aşteptat. În fond, pentru aceştia, cred că e o plăcere să agasezi şi să brutalizezi femei. Aşa îşi dovedesc ei lor că sunt masculi.

Unii boi m-au întrebat dacă am habar cum e cu maghiarii din România. Tocmai, că am. Măcar de n-aş fi avut.
Alţi boi m-au văzut cu nume românesc şi m-au felicitat că am plecat la Bucureşti, recomandându-mi să iau toţi românii după mine.
Poate când îţi cumpără mă-ta oraş privat. Între timp, românii stau unde vor ei.
Alţi boi m-au întrebat dacă ar fi fost mai bine să fie o cărămidă.
Pentru că nu-i aşa, tratamentul decent nu e o opţiune. Sau furăm un ou, sau furăm un bou.
Alţi boi mi-au zis că, da, mai bine stă toată lumea single pe Facebook.
Ca şi cum existau două opţiuni: a brutaliza femei şi a fi singur. A TRATA DECENT FEMEI NU ERA O OPŢIUNE.
Alţi boi mi-au spus că nu văd eu bine, că fetele par fericite. Dacă te uiţi la cum se chinuie să zâmbească, poţi să te minţi singur că par fericite. Dacă te uiţi la ce spune corpul lor, le vine să fugă în lume.
Alţi boi care mi-au spus că undeva o urâtă cu coşuri suferă că nu e udată. De parcă ar datora cineva să-şi trăiască viaţa după mentalitatea urâtelor cu coşuri.

Dar na: te aştepţi de la bărbaţi să apere bărbaţi. S-au apărat unii pe alţii din cele mai vechi timpuri şi o vor face întotdeauna.

Ce m-a oripilat însă a fost reacţia femeilor. Femei care pretindeau că nu e nimic în neregulă în acest clip. Femei care se uitau la aceste adolescente ţinute de un grup de bărbaţi şi bruscate cu ditamai valul de apă şi îmi spuneau mie că eu am luat-o razna şi că eu nu văd bine. Femei care aplaudă şi se bucură de umilirea publică a altor femei. Femei care mă acuzau pe mine de feminism şi extremism pentru că mi se părea oribil ce li se întâmplă acestor fete. Femei complici.

Femei care îţi aduceau argumentul: nu ştii cultura, nu înţelegi. Ba ştiu cultura, înţeleg, şi de aceea sunt vehementă. Dar chiar dacă n-o ştiam. E normal să treci cu vederea o crimă de onoare, pentru că nu ştii cultura şi nu înţelegi? E normal să ignori cum vecinu-tu o bate pe nevastă-sa, pentru că nu ştii cultura şi n-o înţelegi?

Dacă cineva le-ar fi întrebat pe fetiţele acelea, şi le-ar fi încurajat să fie sincere, probabil că nici una nu ar fi vrut să fie ţinta unor găleţi de apă în public.

Dar vai, gyermekem, cum să nu fii tu în rând cu tradiţia? După câte sacrificii am făcut eu pentru tine?

Vă rog, puţinii oameni decenţi şi cu bun simţ cărora nu vi se pare normal ce se întâmplă în clipul ăsta, şi credeţi că şi fetele au dreptul să se bucure de un paşte civilizat, daţi report. NU aşa trebuie să arate o sărbătoare. Mă doare în pluă de tradiţie.

Foto: Shutterstock.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

17 Responses

  1. Alina says:

    Imi pare rau, nu sunt de acord cu tine. Eu sincer am crezut ca glumesti cand ai postat pe fb. E evident un clip regizat, nimeni nu e luat cu forta. Cine nu vrea sa participe inchide usa/poarta, spune ca nu vrea si gata.
    Am ajuns sa fim ofensati de orice, zau. Nu, facebook nu are de ce sa stearga acest video, nu este o cruzime, abuz sau violenta.
    Este o traditie care tie nu ti place si atât.

  2. Lorena Lupu says:

    dafuq? ok, îţi doresc să fii luată cu japca exact aşa.

  3. Lavinia says:

    Fmm de traditii de cacat! Vai si inca cate alte traditii de genu asta (supunere a femeii etc) avem. Si eu am crescut in Ardeal si toata copilaria si adolescenta am urat obiceiul cu udatul. Ma felicit ca am plecat intr-o tara in care drepturile fiecaruia sunt respectate si nimeni nu e obligat sa faca absolut nimic din ceea ce nu vrea sa faca.

  4. Dana says:

    Am trait-o si eu pe pielea mea de adolescenta… Nu m-am omorat dupa traditia asta, fiind o friguroasa de felul meu. La vremea cand s-a format traditia respectiva, acum cateva zeci poate chiar sute de ani in urma, sa nu uitam ca violenta era la ea acasa. Asta era o blandete pe atunci!!! Asa aratau fetele cat sunt de ravnite in sat, dupa numarul de rochii scoase la uscat. Dar… Suntem in alt secol acum. Ma intreb oare de ce nu ardem pe rug pe nimeni? De ce nu ne mai biciuim singuri in scop de iertare? De ce barbatul nu mai are drept de viata si de moarte asupra sotiei si copiilor? Sunt din aceleasi secole obiceiurie, sau pe aproape…

  5. Traian says:

    Dubios. Eu când eram mic am văzut ungurii din Braşov cum mergeau la stropit cu ceva mic mic, gen pistolaş cu apă, dădeau doi stropi în joacă şi aia era. Acu văd că e cu parfum, bleah. Dar asta cu găleata e foarte de căcat.

  6. Mihai says:

    Not funny at all. Asta si ingropatul fetelor in zapada, ca “asa e iarna”, si te trezeai cu cate una doua luni in spital. Ma mir ca argumentul “traditie” are vreo urma de sustinere din partea cuiva care se pretinde rational, indiferent ce are in jeansi.

  7. Mihai says:

    Si totusi, o remarca. Fetele nu sunt luate “cu japca”. Ele asteapta acasa, imbracate traditional (oare asa stau de obicei prin casa? nu stiu, doar intreb), in costumul ala la 4 ace, apoi baietii vin si discuta ceva cu ele inainte. E mai mult decat evident ca prin tinuta, atitudine si acceptare, fetele acquieseaza la traditie. Faptul ca, instinctiv, corpul reactioneaza negativ la apa rece e perfect adevarat, insa fetele au consimtit in perfecta cunostinta de cauza prealabila. Ca altfel ar fi fost in trening. Sau nu stateau acasa. Sau orice. Asa ca, hai sa nu exageram cu “abuzul”.

    • Lorena Lupu says:

      E costumul popular secuiesc, şi îl porţi de ocazii festive: sărbătoarea paştelui. nu îl porţi să inviţi găleţi de apă în faţă.
      Apoi, faptul că la 16 ani cedezi presiunii de la părinţi şi comunitate şi accepţi găleţi de apă în faţă nu înseamnă nici că vrei, nici că te-a întrebat real cineva ce vrei.
      A acceptat prin ţinută = e vinovată de viol că avea fustă scurtă.

  8. Mihai says:

    Nu tocmai, cu violul. Ca daca Andreea isi pune fusta scurta, o face dintr-o mie de motive (sa ii placa lui X, sa arate bine la petrecere, sa se simta bine etc), motive care nu au nimic de a face cu faptul ca un infractor poate considera asta o invitatie. Pe cand fetitele din film in mod evident isi pusesera costumul ca sa respecte traditia, traditie care implica si galetile de apa in fata. Deci e un consimtamant evident. Acum, sigur ca parintii au o mare parte din vina, ca si comunitatea. Obiceiurile astea ar trebui eliminate mai de sus, ca saracele fete nu au puterea sa se opuna, clar.

    • Lorena Lupu says:

      costumul n-are legătură cu gălețile cu apă. e costumul popular secuiesc și se poartă la toate ocaziile festive, cam în câte runde trebuie s-o mai desenez?

  9. Anamaria Useri says:

    si la mine in sat, undeva in zona Bistritei e obiceiul asta de 3 lei, doar ca e cu parfum, nu cu galeata. Tin minte ca eram copila si-l uram pentru ca veneau baietii in haita de cate 5-6 si efectiv muream de rusine cand ii vedeam. Odata m-am ascuns ca nu voiam sa ies sa dau ochii cu ei. Tata a urlat dupa mine si evident ca a trebu sa vin…mi-a futut o palma de mia-u clantanit dintii in gura ca de ce-l fac de rusine si nu stau la udat….. atunci doar am plans, acum? le-as tine tuturor o liturghie cu toti sfintii si dumnezeii posibili….unele traditii trebuie sa moara, asa cum a murit si traditia de a arde vrajitoarele pe rug, pentru ca indrazneau sa fie diferite si ..poate sa si gandeasca sau altii ca ei.

    • Lorena Lupu says:

      exact. şi mai vin ăştia cu vai, dacă nu-ţi convine, închide poarta. de parcă tu, copilul, ai avea vreo putere de decizie.

  1. April 25, 2019

    […] au asistat la bătălia spălaților (și ce e mai trist, spălatelor) pe intelect. Care apărau un abuz fizic cu scuza că e tradiţie şi e […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading