Oaia domnului

Scriam despre Teodosie, despre modul abject în care religia neagă libertatea, inițiativele, forța și orice scop de sine stătător al femeii, categorisindu-le drept păcate, și cât de umilitor e să fii privită drept mașină de fătat pui și nimic mai mult, iar unica ta virtute să fie capacitatea de sacrificiu și martiriul, când, s-a dărâmat gardul stânei și pagina mea a fost brusc invadată de oile Domnului.

Cum se face că femeile susțin în continuare un cult care le tratează atât de reductiv și de restrictiv, și le repetă insistent și agasant că nu au altă valoare, în afara funcției de reproducere?

Au venit câteva și mi-au demonstrat cu lux de dovezi de ce se întâmplă asta.

PENTRU CĂ SUNT PROASTE DE SE-MPLETICESC.

Ca de exemplu, animala asta.

Vine să întrebe cu ce umilește ortodoxia femeia.

Dat fiind că am scris deja un articol, și nu am nici un chef să îi fac conspect în secțiunea de comentarii, mai ales că nu e printre donatorii blogului, să se justifice pretenția, îi zic să citească textul.

Animala se apucă să-l citească, dar pentru că, așa cum punctam, e proastă de se împleticește și are concentrarea scurtă, atenția îi fuge la un amănunt nesemnificativ. Că profeții au fost toți bărbați respinși.

Și începe să se certe cu mine că Moise era însurat.

Mare chestie. Pe vremea aia, însurătoarea era simplă. O cumpărai pe una de la taică-su și o luai de nevastă. Asta nu înseamnă că erai dorit, iubit sau măcar respectat. Poate că aia îți scuipa în ciorbă în fiecare seară.

Atrag atenția animalei că divaghează fioros, la care se apucă să abereze:

Să mă ironizezi TU pe mine? TU pe mine? Întâi ieși din gropile în care ai dat de proastă, și apoi mai vorbim.

Ce știm din biblie despre Maria?

Știm că a fost fecioară și că l-a născut pe Isus.

Altceva?

Altceva nimic.

Cât de mult a contat ea ca persoană, în afara faptului că a fost fecioară şi l-a născut pe Isus?

Absolut deloc.

Condiţia ei a fost aceea de uter sigilat inițial, și fertil ulterior. în locul ei putea fi și un incubator, cu aceleași merite.

Și pe baza acestei imagini, s-au propagat stereotipurile cu care au fost hărțuite femeile milenii în șir.

1. Obsesia virginității. 

Există ceva mai insultător decât pretenția femeilor de altădată, că “ce ai tu mai de preţ” e o pieliţă între picioare?

Un om. Un om dotat cu creier, cu spirit, cu gânduri, cu putere de muncă, spălat pe creier de patriarhat şi religie să creadă cu tărie că unica ei virtute e că nu face sex.

Cât de reductiv, cât de limitativ.

Şi, prin obsesia virginităţii, adică a menţinerii femeii necăsătorite într-o stare de ignoranţă completă legată de bărbaţi, condamnarea automată a “c***elor”, adică a femeilor care îşi permit să experimenteze. Pentru că ele au brusc termen de comparaţie. Şi dacă gigel e ticălos cu ele, pot puncta: Alooo, există alţii mai buni, şi nu am de ce să tolerez asta de la tine, când am atâtea opţiuni.

2. Presiunea agasantă a maternităţii 

O trăiesc toate femeile. De la familii, de la apropiaţi. Femei de succes, femei cu cariere impresionante, vin să îndure de la neamuri rahatul ăla cu “dar un copil când faci, maică”.

Când o să am timp, chef şi când o să cunosc bărbatul cu care să merite.

Lipsa absolută de respect şi apreciere pe care o arată neamurile faţă de orice reuşeşte femeia să clădească prin forţe proprii, în măsura în care nu implică activităţi intrauterine, este derivată direct din modelul ăsta al maicii sfinte.

Presiunea asta infinit de toxică cu “Vai, dar dacă nu ai copii, pentru ce trăieşti” e derivată direct de acolo.

Uite, eu am pentru ce să trăiesc. N-are ziua destule ore pentru tot ce am de făcut. Dacă tu ai nevoie să ai un copil să-ţi justifici existenţa, solicită serviciile unui psiholog.

*

Dar unde mi-a dat oaia domnului capac?

La aberaţia aia sinistră cu asumarea conştientă şi matură a gestului Evei.

Ştii ce îmi asum eu conştient şi matur, fă?

GESTURILE PE CARE LE FAC EU.

PĂ PERSOANĂ FIZICĂ.

Nu am de ce să-mi asum matur şi conştient gesturile altuia, că nu suntem armata poporului.

Până una alta, modul în care vă spală pe creier biblia cu modelul maicii sfinte e nespus de trist. Vă goleşte de respect faţă de propria voastră persoană şi faţă de alte femei şi vă lasă să înţelegeţi că tot ce aveţi voi de valoare e în zona aparatului reproducător.

Dacă nu pricepi ce e insultător şi degradant în asta, felicitări. Eşti oaia religioasă perfectă. Teodosie e mândru să te ia sub patrafir.

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

5 Responses

 1. mujina says:

  Asta cu „vai, dar noi nu denigrăm femeia, pentru că Maria”, e textbook definition pentru justificarea relațiilor abuzive. Nu-i adevărat că-mi tratez nevasta ca pe o cârpă, pentru că uite ce frumos mă port cu mama. Faptul că-mi jignesc colegele de serviciu e irelevant, pentru că le aduc flori de 8 martie. Gesturi și vorbe frumoase care pretind să însemne mai mult decât comportamentul de bază înjositor.
  Și va continua să funcționeze atâta timp cât femeile vor continua să creadă (din lene, mi se pare uneori) că e bine și normal ca sacrificiul să fie marea lor calitate. Și se vor bucura când li se va spune asta.
  Cât despre reacția CNCD, mă întreb dacă ar fi spus același lucru dacă un musulman ar fi declarat în spațiul public măcar jumătate din ce a declarat Teodosie. Că tot vine Eid al-Fitr.

 2. Cri says:

  Poate ca tu crezi ca oamenii au un potential si ca au fost spalati pe creier sa creada chestii, dar tocmai faptul ca pot fi spalati pe creier denota faptul ca nu sunt altceva decat niste unitati de stocare carora le lipseste procesorul. Un calculator incomplet. Mult, da mult timp am crezut ca persoane precum Adriana care ti-a comentat, nu vede deoarece e influentata, cand de fapt, ii lipseste componenta cu care ar fi trebuit sa vada. Dealtfel, si tu, si eu am trecut prin aceeasi spalare pe creier, si totusi, rezultatele au fost nitel diferite, nu?
  Biblia, odata ce o citesti, nu numai ca nu vrei sa slujesti la asa stapan, ci mai degraba vrei sa fugi mancand pamantul de asemenea creatura.

 3. Vasile Andreica says:

  La bază e un singur lucru: panica de a nu rata viața veșnică la promoție.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: