OK, au închis chioșcurile de la metrou. Și?

Când vine vorba de politică, există două trenduri de bază. Trendul Dragnea, aka “nu există nimic în ţara asta care să nu se poată fura, dar dacă păgubitul dă şpaga potrivită, îl ajutăm să fure înapoi ce i s-a furat prima oară”. Şi trendul Monica Macovei, aka “să pedepsim, să închidem, să demolăm, să nimicim”.

Încă nu există un trend “ce alternativă propunem”.

S-au apucat autorităţile să facă ordine la metrou şi, printre altele, au lichidat toate, toate covrigăriile, patiseriile, chioşcurile care se aflau în staţii.

Problema?

Că uneori, oamenii pe fugă se mai bucurau de astea. Mai înhăţau şi ei un dumicat în goana metroului.

Eu, în ultima vreme, am treabă prin Pipera. Acolo era un magazinaş de sandvişuri absolut minunate, numit One Minute. Coboram din metrou, îmi luam lipie cu somon şi avocado, legumele şi peştele extrem de proaspete şi absolut delicioase, şi mâncam în fugă ceva bun şi mai puţin toxic decât merdeneaua cu brânză.

Sau ok. Treceam în fugă prin alte staţii şi nu aveam timp să mănânc omeneşte. Şi merdeneaua aia cu brânză era absolut minunată.

Şi sunt destui cu vieţi ca a mea. One Minute ăla avea uneori coadă.

Dar s-a făcut dreptate. S-a făcut.

În locul de unde îmi luam eu lipia aburindă şi delicioasă sunt ziduri reci, şi o pânză care marchează “pe aici nu se trece”.

Nu s-a gândit aaabsolut, dar f***ing absolut nimeni să le propună firmelor acestea o opţiune, să poată continua ceea ce făceau foarte bine, şi să nu trimită în şomaj atâţia salariaţi. Nu, nenicule. Închidem tot. Dăm cu toporul să vadă poporul. Să nimicim, să dărâmăm, să pedepsim, să sancţionăm, să închidem.

Firme care mergeau bine şi aveau profit.

Cui ai folosit?

Poporului nu, că noi am vrea sandviş cu somon şi avocado, sau măcar covrigi calzi cu susan, când nu suntem în bani.

Salariaţilor respectivi nu, că i-ai trimis în şomaj în plină pandemie.

Bugetului de stat nu, că l-ai uşurat de nişte impozite.

Dar ai făcut dreptate, ai căsăpit şi ai pedepsit.

Yeey, glorie ţie.

Întrebarea însă rămâne: Ce propui la schimb? Ce deschizi în spaţiile alea? Bude publice? Păcănele? Saloane de masaj erotic cu finalizare?

Ce ştii să faci, în afară de dreptate?

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Nicu says:

  In nicio capitala europeana civilizata n-o sa vezi tigania asta de prost-gust care e la noi, cu buticuri insirate pe te miri unde. Ma bucur ca vor disparea in curand. Patiserii si magazinase gasesti cu duiumul in afara statiilor de metrou.

 2. anca says:

  ce cred eu ca va urma: in cateva luni or sa apara alte chioscuri. cam cum e langa statia de autobuze de la eroilor universitar (ante Basescu primar general acolo era un “mini bazar”. acum, mai retrase, fara sa obtureze trotuarul, sunt mai multe chiosuri, parca toate florarii. operatorii vor incheia contractele probabil direct cu metrorex. chioscurile or sa fie amplasate probabil mai ordonat, cu autorizatii/avize, astfel incat sa nu impiedice circulatia, sa respecte regulile pt evacuare in caz de incendiu bla bla bla samd. ai dreptate, trebuia metrorex sa le ofere o varianta victimelor colaterale cand a inceput procedura evacuarii si demolarii. a contat mai mult poza (“luptam cu mafia”, “suntem fermi”, “nu mai merge ca inainte cu ailalti”) din pacate. ante-pre-campanie electorala…

 3. Radu says:

  Chioscurile care incurcau fluxul de calatori (gen Victoriei, unde cred ca n-au fost demolate), demolate si lasate liber.
  Dar alea pe colturi, unde nu incurca pe nimeni, trebuiau lasate.

 4. Gabriel says:

  Da! Absolut! Ai dreptate în fiecare cuvințel! Mai puțin cu merdenelele: o să le apreciezi abia când nu le mai ai, eu când vin în țară primul lucru e să cumpăr o merdenea, pe locul doi abia un covrig! :))
  Dar da! De ce ranga a la Gigi Becali? Sigur a fost ilegal! Acolo trebuia fie cum ai spus și tu un acord cu patronii sau dacă nu se putea cu o decizie data de un judecător eventual cu ajutorul unui executor judecătoresc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: