Poşta redacţiei: Nu suport Pride

Periodic, oferim iubire cititorului nostru. În sensul în care el sau ea, sau chiar tu, de ce nu, ne trimite(ți) problema voastră de suflet pe birou@lorenalupu.com. Noi citim, cugetăm și analizăm, apoi propunem o soluție sau dăm o opinie ÎNTR-UN ARTICOL PE BLOG.

Sau în consultaţie privată, contra cost.

Mesajul de azi spune aşa:

*

Bună, Lore, 

Te urmăresc de mulţi ani, pentru că eşti printre cele mai vizibile persoane publice queer din România şi îmi place cum îţi asumi asta. Dar exact pentru că eşti o persoană publică queer, vreau să îţi scriu despre problemele mele cu identitatea mea şi cu aşa-numita comunitate LGBT din România. 

Sunt băiat, am 22 de ani, sunt gay, şi am încercat să fac voluntariat pentru câteva cauze. Problema mea e că nu m-am simţit niciodată atât de dispreţuit şi de marginalizat de oamenii hetero din viaţa mea, cum mă simt de propria mea comunitate. Gay-ilor nu le plac decât băieţii înalţi, frumoşi, musculoşi şi masculini, iar la unul ca mine nu se uită absolut nimeni. Băieţii de care îmi place fac mişto de mine sau mă ignoră pur şi simplu. 

Nu mă simt parte integrantă a comunităţii, nu mă simt acceptat, nu simt că îi pasă cuiva de mine, în afară de câteva prietene foarte bune, care sunt straight. 

Şi cel mai prost mă simt cât încep evenimentele Pride, când mi se pare că toată lumea e fericită şi se distrează, numai eu sunt în plus peste tot şi nimeni nu este interesat de mine. 

Ce rost are să existe drepturi pe hârtie, dacă nu se valorifică nimic în realitate? 

Te pup, 

X. 

***

Dragă X.,

Logica ta suferă de eroarea pe care o comit mulți bărbați, indiferent de orientarea lor sexuală. Și anume, impresia că lumea  vă datorează sex, sau iubire, doar pentru că existați și pretindeți foarte zgomotos.

Realitatea e că nimeni, absolut nimeni nu îți datorează nimic în afara cazului în care a) e salariatul tău plătit b) și-a asumat din proprie inițiativă o obligație față de tine.

Fără Pride, nici cunoscuții tăi straight nu erau atât de desschiși și de toleranți cu tine, maică-ta te freca la icre când te însori iar bătăușii blocului te pândeau să te bată în spatele blocului și să te facă poponar, eventual să și facă pipi pe tine, cum fac haitele de huligani din Rusia. Faptul că poți afirma senin că ești gay și să nu existe persecuție pentru asta, să nu-ți pierzi instant jobul, chiria și cercul social, e strict efectul eforturilor comunității LGBT. În anul 2000, în România încă puteai face închisoare pentru asta. A trebuit să ajungă Bombonel prim-ministru, să facă ceva în privința asta.

Nimeni, dragule, nu îți datorează acel gen de atenție doar pentru că îl vrei tu foarte tare. Secretul fericirii e să nici nu îl pretinzi ca și cum ți s-ar cuveni.

Mergi la evenimente, parties, beri în oraș etc. cu o atitudine de om care iese în oraș să se distreze și să se împrietenească, iar dacă pică și ceva sex, cool, dacă nu, să știi că s-a inventat laba. Iar această atitudine te va face misterios și sexy, nu lihnit, disperat și cerșetor de atenție

Și atunci, oamenii vor avea prilejul să te cunoască cu adevărat și să te placă. Pe când vibe-urile de disperat alungă pe oricine, mai grav decât un look imperfect.

Sper că ți-am fost utilă,

Lorena.

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Andrei says:

  problema lui e asemănătoare cu a unui bărbat hetero cu standarde foarte înalte, doar că la el e și mai complicat, fiindcă bărbați gay sunt mult mai puțini decât femeile hetero în orice oraș, fie el Cluj sau București. Și faza cu “băbații gay vor doar din ăia cu mușchi, frumoși, masculini” e doar o generalizare.

 2. Nicu says:

  “Gay-ilor nu le plac decât băieţii înalţi, frumoşi, musculoşi şi masculini’. Prin extrapolare, vrea sa spuna ca toti gay-ii sunt inalti, frumosi, musculosi si masculini, ceea ce e aberant. E tanar si necopt, sa nu il mustruluim mai mult decat e cazul, o sa-si dea el seama mai incolo cu ce se mananca viata. La 22 de ani, eu o ardeam boem si complet superficial, asta nu inseamna ca mai tarziu nu m-am mai maturizat. Asa ca sa se relaxeze, lucrurile se vor intampla de la sine.

 3. Bubu says:

  Mi-as dori mai multe luari de pozitie de genul celei din link. Iesiri lunare chiar, declaratii si interviuri. Din toata Europa. Nimeni nu accepta ceva ce nu intelege si de care se teme.

  https://apnews.com/article/c64e816cac5b0fa1194dd40f576813b2

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: