Putem vorbi despre cât de aberantă e regula 11 – 13?

Lol, Loreno, care regulă 11 – 13, că în București, străzile sunt pline de oameni în vârstă, îi văd de la geam, că eu, fraierul, țin carantină de la faza de recomandare.
Da, știu. Chiar ieri, pe la 16, în timp ce mă duceam cu declarație în buzunar să cumpăr mâncare, am asistat la următoarea scenă: Doi polițiști cu măști pe față, de vorbă cu două bătrâne, complet libere de orice protecție:

Polițist (pe un ton pașnic): Haideți, doamnă, intrați în casă, vă rog eu frumos.
Una dintre bătrâne: Dacă mă duci tu în brațe.
Încep să râdă amândouă.
La faza asta, m-am și întristat un pic. Cât e de nedrept că fizicul se ridează și se urâțește, dar tu pe interior rămâi aceeași persoană predispusă la glume și cu chef de viață.

Și sincer, după cât am tot discutat cu bătrâni, căutând să-i rog să stea acasă, am înțeles. E ca un fel de haiduceală de vârsta a treia, cu care se răzbună pe noi toți pentru cei 25 de ani de sclavie din comunism. Când li se impuneau cele mai tâmpite reguli cu cele mai ridicole motivații. Tu și eu am crescut în libertate, ceea ce ni s-a cerut a fost în linii mari rezonabil, iar dacă n-a fost rezonabil, am avut opțiunea să ne băgăm pwlile. Dacă ei își băgau pwlile, consecința era munca la canal.

Apoi, mulți abia așteaptă să facă covid, să le dea peste nas copiilor care-i neglijează, nu-i sună și nu-i ajută: Vezi, din cauza ta…

Comunismul a fost o traumă colectivă, iar fronda asta a bătrânilor e comportament post-traumatic. Nu vi se întâmplă să pățiți ceva oribil, să zicem un abuz de la un partener sau o parteneră în adolescență, și apoi, când soțul – soția de acum spune ceva complet inofensiv, dar care vă trezește ca prin farmec amintirea acelei situații, să resimțiți brusc o furie turbată, care vă ia mințile?

Eu am fost făcută des proastă, tâmpită și etc. în copilărie, ca mecanism educativ. Comentează acum la o postare a mea “proasto”, as one does, și mă teleportezi brusc înapoi la 7-8 ani, când maică-mea proaspăt divorțată era cu nervii la pământ și din proști, idioți și boi nu ne scotea. O să fac exact ce n-am putut face atunci de teama palmei părintești: o să-ți iau morții și familia în pulă lung și îndesat, să nu mai faci prost pe nimeni până mori.

Eu reacționez post-traumatic la limbaj și comportament abuziv, iar bătrânii reacționează post-traumatic la militărie.

Mbun, după ce am divagat atât de lung, hai să ne adunăm boii de pe miriște și să vă spun de ce mi se pare aberant intervalul orar 11 – 13 pentru acei bătrâni care chiar respectă regulile. Sunt și din ăștia, dar cum stau în casele lor, nu-i vezi și presupui că nu există.

Pentru că ora 11 e una și aceeași pentru toată lumea, și dacă ies toți la ora 11, – aţi ghicit – se face aglomerație la ora 11. Și nu e ca și cum covid ia frumos pauză de masă între 11 – 13.

Am văzut de la geam coadă la magazinul de vizavi, cu bătrânii care respectau carantina, și ieșiseră toți la 11 să își ia pâine. Magazinul lăsa înăuntru câte un grupuleț, iar restul așteptau pe trotuar. Și așteptau lung, pentru că cei dinăuntru se mișcau încetișor, oricum nu se grăbeau nicăieri și, o dată pensionar, pierzi complet respect pentru valoarea timpului, mai ales pentru valoarea timpului altora.

Stăteau bătrâneii mei la o distanță la început ok, dar pe măsură ce au început să povestească, evident că s-au adunat în grupuleț. Să se vadă, să se audă. Unul să fi avut covid din gașca aceea, și la final, garantat îl aveau toți.

Alți bătrâni folosesc aceste două ore să se mai plimbe prin parc. “Dar ce nevoie au să se plimbe?” perora în mesageria mea privată o tânără.
Şi atunci mi-am dat din nou seama ce neinteligenţi emoţional sunt oamenii, iar şi iar. Cum nu pot înţelege singurătatea infinită a unui om care n-are net acasă, fie că nu-şi permite, fie că nu le are cu tehnologia, şi cum nu pot înţelege că dacă tu, Gigel, înţepeneşti, te ridici un pic, te scuturi şi eşti ca nou, dar la vârsta lor, lipsa mişcării duce la degenerarea rapidă a mobilităţii.

Dacă ies să se plimbe toţi odată, evident că vor ocupa acelaşi număr limitat de băncuţe şi vor termina stând bot în bot.

Ăia au animale au în general două runde de pişare şi căcare cu ele, dimineaţa şi seara. Nu la 11, nu la 13. Pulică nu necesită plimbat, mâţă fiind, se caţără el singur pe unde are chef, dar nevoile şi le face şi el dimineaţa şi seara.

Cred că ar fi mai fair să le dai două ore de învoire pe zi, dar să-i laşi să şi le aleagă singuri.

Aşa, nu îi expui la cele mai mari riscuri exact pe cei care se conformează regulilor.

***

 

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger