Recomand antrenamentul cu greutăţi

De obicei, iarna mă îngraş şi vara slăbesc. Nu îmi propun să se întâmple asta, pur şi simplu iarna am depresii de frig şi mănânc emoţional, iar vara, canicula îmi taie complet pofta de mâncare, plus că te obligă să bei cei doi litri regulamentari de apă.
În Bucureşti, căldura venea tradiţional la mijloc de aprilie, şi până la început de iunie, eu eram toată numai piele şi os, aşa cum mă simt bine să fiu. Urăsc să fiu grasă. “Da, Lorena, dar când a înjurat puţopalmistul grasele, l-ai muit cu toată familia lui.”
E o diferenţă între a-ţi asuma tu că vrei să fii într-un fel şi între a îţi face remarci critice de sponsori nesatisfăcuţi nişte unii cărora nu le datorezi nimic. Sunt perfect conştientă când pun kilograme pe mine. Nu, nu mi se pare că e problema voastră. Dacă vreodată mă angajez stripteuză la Crazy Horse şi plătiţi bilet, iar pe scenă o să fiu mai grasă decât prevede regulamentul clubului, da, devine problema voastră. Până atunci, greutatea mea mă priveşte.
Bun, anul ăsta canicula a început târziu şi nu s-a produs aşa-numitul slăbit de la sine, drept care luna iulie m-a prins grasă. Porcin de grasă. Am zis să iau lucrurile în mână (Tudy style) şi de o săptămână am început să mă antrenez cu greutăţi. Deocamdată câte cinci kilograme, că nu am muşchi la braţe. Vreau ca până-n septembrie să fac tracţiuni.

De ce cu greutăţi?

Există preconcepţia asta că, dacă eşti femeie, tot ce contează e să ai abdomen plat, ţâţe ferme şi fund bombat. Restul corpului nu scoală nimic nimănui, deci nu ne interesează.
Greşit.
Ar trebui să încetăm să ne trăim vieţile în funcţie de ce anume din noi e sculativ şi ce nu, şi să ne concentrăm pe ce anume e bine pentru noi şi ce nu. Şi iată de ce e bine.

A) Îţi antrenezi forţa.

Oricât ar fi de sexy să fii proasta care nu ştie să desfacă un borcan, senzaţia de putere pe care o experimentezi după un antrenament cu greutăţi – chiar dacă în realitate ai deocamdată forţa unei furnici în iarbă – e incredibilă. Dopamină pură. Dacă m-ar întreba cineva acum dacă vreau o lună de cocaină gratis sau un abonament gratis de o lună la o sală de top, aş alege doi.
E plăcut să simţi că puterea ta creşte, mai ales când n-ai avut niciodată forţă în partea superioară a corpului.

B) Îţi corectezi poziţia.

În general, noi, şoarecii de tastatură, tindem să stăm cocoşaţi ca nişte ghiocei, pentru că stăm toată ziua în falnicul nostru cur, şi dacă ne antrenăm, o facem strict în zonele care ni se par nouă problemă, drept care, muşchii spatelui, ai umărului şi ai braţelor nu apucă să se dezvolte nici cât infrastructura României.
Foarte greşit. O postură corectă, dreaptă, îţi “suge” optic jumătate din slăninuţe. Şi dacă eşti neantrenat pe partea superioară a trunchiului, nu poţi menţine poziţia corectă decât stând ţeapănă de parcă ai fi murit alaltăieri. Cu antrenamente regulate, poziţia dreaptă devine ceva natural.

C) Slăbeşti echilibrat şi armonios pe tot corpul

Efortul nu se face doar din braţe, efortul îţi antrenează întregul corp. Tonifierea e generală. Nu doar pentru că pectoralii sunt în strânsă legătură cu muşchii braţelor, ci pentru că ridicând pectoralii îţi încordezi / lucrezi şi abdominalii. Corpul nostru e un tot unitar, şi e bine să-l tratăm ca atare.

D) Previi pierderea de masă musculară

“Pe bune? Ai peste 30 de ani?” mă întreabă deseori lumea.
Da, tati. Dar n-am încetat niciodată să fac exerciţii fizice şi atunci, nu se vede foarte tare.
După 30 de ani, muşchii noştri se atrofiază şi se transformă în grăsime. Tendinţă pe care o poţi combate dacă faci sport, şi mai ales dacă antrenezi zone în care n-ai avut muşchi niciodată.
În cazul meu, era aşa: “Am braţe subţiri, deci nu am nevoie să fac nimic, deja sunt slabe”.
Acolo unde nu există muşchi, pericolul luării la vale e dublu. Simplul fapt că eşti subţire nu înseamnă că eşti şi tonifiat. E nevoie de muncă pentru a menţine ce ai, să nu te trezeşti la 40 cu braţe fleoşcăite de mamaie.

E) Previi osteoporoza

OK, osteoporoza (demineralizarea osoasă) semnalizează abia după 50 de ani, dar temelia ei se pune în tinereţe, în timp ce mâncăm paste, pizza şi covrigei, în timp ce ne petrecem orice minut liber cu dânsa-n sus pe canapea şi în timp ce nu facem nimic pentru corpul nostru.
Antrenamentul cu greutăţi pune presiune şi pe muşchi, şi pe oase, şi implicit le obligă să se dezvolte. Da, şi nu uita să iei calciu cu vitamina D, să aibă cu ce.
Nu vrei să fii o babă ruinată, care-şi rupe ciolanele de cum dă primul îngheţ.

Şi nu, n-o să ajungeţi nişte grămezi de muşchi diforme şi nefeminine. Ca să faceţi muşchii ăia glorioşi de Men’s Health, vă trebuie multe ore de antrenament intensiv pe zi, cu greutăţi mari, regim special de proteine şi, desigur, steroizi. Nu e cazul vostru.

Şi desigur, efectul F – cel pragmatic:
Ieri am fost la Lidl. Au nisip pentru pisici la zece kilograme. Am făcut şi alte cumpărături, normal, că sunt femeie şi shoppingul e vyeatza mea. Am rămas uimită cât de uşor mi-a fost să le duc acasă pe jos, după numai trei şedinţe cu gantere. Parcă duceam două plăsuţe de la H & M.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. George says:

  cu punctu’ B, ai pus punctu’ pe i. adica stretching in draci pentru partea superioara (coloana, tata), dupa aia gantere, si altfel se aseaza rezultatele.
  nu stiu de ce, da’ niste umeri frumosi, mi s-au parut mereu foarte sexy la o femeie. 🙂

 2. wilheminaification says:

  Gata, m-ai motivat sa apuc si eu!
  Acum mor de ciuda ca mi-am luat gantere de 1 kg :))) Musai sa fac upgrade.

 3. wilheminaification says:

  sa ma* apuc si eu

 4. Lorena Lupu says:

  e ok cu un kg pentru început.

 5. Catalina says:

  Lorena, toți oamenii pe care îi știu eu cred că e mai sexy să fii tipa care își cară singură bagajele și care poate ridica singură bidonul de apă la birou. Să vezi ce satisfacție și ce mult o să-ți mulțumești pentru alegerea făcută peste 1 lună-2.

  Keep up with the good work!

 6. @Catalina: Am urcat frigiderul 4 etaje cu partenerul cot la cot (chiar a fost nevoie). Si nu stiu cat de sexy oi fi fost eu in tot acel timp de o ora (ca atat a durat strofocarea cu namila de frigider pe scari), dar chiar nu cred ca ma vede cumva mai sexy de atunci.
  Morala e alta.

 7. Soocute says:

  Cum se intampla transformarea miraculoasa dintr-un tip de tesut in altul? Alchimie?

 8. Dia says:

  Recomand 30 days shred – Jillian Michaels. Mi-a transformat corpul 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: