Să fim mai buni cu anasâna

Într-o zi, Gigel se trezi pătruns de spiritul sărbătorilor de iarnă, și hotărî că e cazul să fie mai bun de sărbători.

Existau o mie de modalități prin care Gigel ar fi putut fi mai bun de sărbători. Putea să ajute bătrâne să treacă strada. Să ofere o chiflă caldă cerșetorului din colț. Să doneze pentru o mie și una de cauze caritabile. S-o sune pe mă-sa și să asculte cu răbdare unde o doare și tot ce a gătit săptămâna trecută. Să lase un bacșiș mai consistent chelneriței de la bodega din colț. Să treacă pe la șase jumătate prin piață și să cumpere ultimele trei kilograme de morcovi de la o băbuță dârdâitoare de frig, să meargă femeia liniștită acasă după o zi de cancer.

Și mai înșir. Mamă, câte acte mărunte de bunătate pot să înșir, dacă-mi pun mintea. Vă plictisiți, adormiți, vă treziţi şi mai adormiţi o dată.

Dar nope, nu ăsta era modul în care vedea Gigel bunătatea de sărbători.

Viziunea lui Gigel asupra bunătăţii de sărbători a fost să vină pe peretele meu de Facebook şi să mă frece la icre că nu las lumea să nu fie de acord.

Unde nu lăsam eu lumea să nu fie de acord?

Intrase cineva, trăsese o concluzie care nu reieşea de nicăieri din ce scrisesem eu şi începuse să facă mişto idioțesc pe temă, iar eu îi atrăsesem atenţia că din păcate, sau din fericire, concluziile nu sunt pule să sari direct cu botul la ele, mai trebuie să implici şi ce ai deasupra cavităţii bucale, mai exact în zona craniană. Presupunând că există ceva de acolo, nu doar şuier de vânt şi periodic ecou.

A atrage atenţia prostului că mi-a atribuit ceva ce nu scrisesem nicăieri nu ţine nici de acord, nici de dezacord, e pur şi simplu un gest sanitar, să spun așa. Îl ajuţi pe om să deprindă raționamentul logic corect. Şi anume, că din A şi B nu reiese C doar că așa vrea el, ci mai trebuie să solicite date, să deducă C.

Din păcate, logica nu ține nici de acord, nici de dezacord. Că deții date insuficiente pentru o concluzie e un fapt, nu o relativitate discutabilă, obiect al unui sondaj de opinie.

Altminteri, în domeniile în care e loc de opinii și de gusturi tind să las lumea în pace, să-și exprime liber viziunea, câtă vreme o face pe un ton decent.

Și dacă nu ai suficientă corectitudine umană s-o remarci și s-o apreciezi pe asta, nu mă interesezi nici ca cititor, nici ca interlocutor și nici măcar ca susținător al blogului. (nope, Gigel nu e un susținător al blogului, dar chiar dacă ar fi fost, momentul în care confunzi temele permeabile la opinii cu situațiile în care un prost se lansează în prezumții tâmpite mă face să te invit să-ți bagi eventualele donații în locul umbros și să te duci în orice alt colț de internet vrei tu.)

Revenind la bunătatea de sărbători a lui Gigel și modul în care se găsise s-o manifeste, hai să facem împreună niște observații.

1. Dacă bunătatea ta nu presupune să schimbi cu ceva în bine viețile altora, ci doar să fuți la icre oameni care sunt iritați de asta, e doar o altă formă de jăvrism ordinar.
Și s-o vinzi drept bunătate e gluma ultimă.

2. Dacă tu ții neapărat să fii mai bun de sărbători, decizia ta nu îmi creează mie obligații, și în nici un caz obligația de a tolera prostie în numele bunătății tale.
Fii bun pe banii, resursele, nervii, răbdarea ta, nu pe ale altora.

3. Sunt unul dintre oamenii care NU forțează pe nimeni să gândească ca ei. Care NU pistonează cu convingeri în mesaje private pe absolut nimeni. Care NU caută să-ți impună un mod de a gândi. Care NU dau unfriend pe criterii de genul nu interacționezi suficient cu mine sau nu mă aprobi îndeajuns.

Tot ce-ți cer e să gândești înainte să arunci cu comentariul. Să te asiguri că știi despre ce vorbești și să te asiguri că ai parcurs ce am scris. Să faci un pas în depășirea propriului analfabetism funcțional.

Iar dacă asta e mai mult decât poate duce mințișoara ta plăpândă, dă naibii unfriend și pisălogește cu inepții pe altcineva.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: