Scandal în surfing

Un lucru pe care nu-l voi înţelege niciodată este de ce nu încap oamenii de persoanele transgender.

Pot înţelege ideea că, în sporturi competitive, cineva cu conformaţia fizică a unui bărbat are un avantaj faţă de cineva cu conformaţia fizică a unei femei, prin urmare, sportivele se simt dezavantajate de prezenţa unei persoane trans. Dar în orice altceva, în afara competiţiei sportive, nu văd rostul circului, marginalizării şi urii.

Un brand de echipament sportiv pe nume Rip Curl a angajat ca vedetă influencer o surferiţă transgender pe nume Sasha Jane Lowerson. Şi a făcut cu ea o campanie foto publicată pe X, fostul Twitter.

Şi a început scandalul online. Asmuţit de atlete şi de surferiţe. În top, vedeta surfului feminin american, Bethany Hamilton. Care, se pare, avusese campaniile precedente ale lui Rip Curl. Deci, încasase de la ei o căciulă de bani. Dar, pentru că firma a ales să facă o campanie şi cu o persoană trans, a început să promoveze boicotul fostului sponsor.

Eu, ca om care a fost sponsorizat în viaţa lui şi de companii, şi de persoane private, nu pot înţelege cum să arunci cu c***t în cineva, care, la un moment dat, ţi-a oferit bani pentru a-ţi finanţa ţie activitatea. Diferenţa între angajator şi sponsor este că un angajator îţi dă suma x pentru munca y. Iar un sponsor îţi dă suma x să ai tu bani să-ţi faci treaba şi, la schimb, te pune pe un poster, două, zece, ceea ce, până la urmă, e tot o creştere a brandului tău personal.

Încă le port gânduri bune şi recunoştinţă chiar şi sponsorilor care, din varii motive, au încetat să mă sponsorizeze, pentru că, fără banii lor, o parte dintre proiectele mele nu ar fi existat.

Atitudinea asta de rahat, care te face să te întorci cu furie proletară împotriva unui sponsor, doar pentru că, în acel moment, face o campanie cu altcineva, mi se pare atât de nedemnă, de neelegantă şi de lipsită de graţie, încât, dacă aş fi orice brand sportiv din univers, aş refuza s-o mai sponsorizez pe Hamilton. Mă iei la perpulis dacă încetez să-ţi dau bani? How about să nici nu încep să-ţi dau bani, ca măcar să ştim o treabă.

În fond, chiar dacă mergem pe retorica antitrans, şi anume, că Lowerson este, biologic vorbind, bărbat: Rip Curl e un brand universal, care livrează echipamente pentru toate genurile, deci nu e nimic în neregulă. Ca brand, Rip Curl are deplina libertate de a angaja ce influenceri – vedete – sportivi vrea, deci, din nou, nimic în neregulă. Şi prezenţa pe un pictorial nu e o competiţie, să zici că Lowerson are musculatura mai dezvoltată şi de-aia a ajuns prima acolo. E o simplă şedinţă foto, care să arate că brandul are ceva de oferit şi comunităţii LGBTQ+.

De aceea, circăreala antitrans a lui Hamilton și a găștii ei mi se pare atât de lamentabilă și de jalnică. Și bineînțeles, gigeii care până mai ieri le trimiteau pe fetele astea la cratiță și le explicau arogant că surful nu e pentru gospodine sunt brusc de acord toți, pentru că, da, un alfamale urăște femeile, dar urăște cu atât mai mult persoanele transgender.

Și bullyingul online s-a dus valuri-valuri pe social media sportivei transgender. Care și-a pus contul pe privat, să scape de hate. Hate pe care, mai mult ca sigur, l-a primit toată viața, pentru că era diferită. Și pe care îl primește total aiurea, de vreme ce inițiativa campaniei a fost a lui Rip Curl, nu a ei.

Trăim într-o lume bolnavă de ură. Și totul pentru ce? Pentru că toate sportivele care întrețin scandalul tânjeau la banii ăia de campanie. Nu contează pe cadavrul cui calci pentru bani; contează doar lăcomia.

Eu, să fiu Rip Curl, aș căuta un avocat bun și contractul lui Hamilton și aș da-o în judecată pentru prejudiciu de imagine. Sigur există ceva obligații ale ei în contractele de până acum, care stipulează obligația de a nu acționa contrar cu interesele sponsorului, și, din acest punct de vedere, Hamilton a cam dat cu bâta în baltă.

Dar mi se pare trist că o persoană transgender încasează atâtea insulte pentru o biată campanie publicitară. Nu e ca și cum lua pâinea de la gura cuiva cu sila.

***

Dacă apreciezi acest articol, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici. Pentru donații de 50 de euro sau mai mult, îmi poți propune tu un subiect. Pentru donații de 25 de euro sau mai mult, poți propune o poezie pentru cele 365 de zile de poezie.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. anca says:

  oricat de cinic suna, cred ca (mai ales in cazul asta) se reduce la bani si nu la etica. ceea ce ai spus si tu.
  imi aminteste de reactiile cand cu Dylan Mulvaney si Budwiser. atunci mi s-a parut ca unii erau scandalizati de folosirea unei persoane despre care considerau ca ironiza, maimutarea feminitatea (chestie de gust si interpretare. personal consider ca multe prezentari ale lui Mulvaney despre caracteristicile feminitatii erau exagerate, uneori false, deplasate, dar asta doar pentru ca nu corespund parerii mele despre feminitate – de ex partea cu plansul, cumparaturile compulsive. mi-e si greu sa imi dau seama cat din ele erau sincere – “asta sunt eu ca om” – si cat erau de fapt parte a unui act artistic monetarizabil. dar asta nu ma face mai susceptibila sa cumpar sau nu berea respectiva).

  pe partea cu etica, ma gandesc ca problema se pune “este etic pentru vanzatorul de echipament sportiv sa sustina sau promoveze o persoana care isi foloseste atributele fizice superioare intr-un mod artificial impotriva concurentei?” la fel ma gandesc si pentru cazul sportivilor care pentru performanta spotiva superioara au utilizat mijloace care nu erau la indemana altora (de ex la inot in urma cu niste ani, costumele de inot la care, din motive financiare, nu toti concurentii aveau acces).

 2. Doru Florin says:

  Cred ca pe undeva e doar vorba de fair play..
  As trage linia la faptul ca nimeni nu ar trebui sa primeasca fiindca e „la modă”, cool sau de bonton aproape gratuit chestii pentru care alții au muncit sau incă muncesc. Și nu stiu altii cum sunt dar asta pare noroc porcesc ”On February 3, the World Surf League (WSL) announced a new policy allowing trans women to compete in its women’s category if they prove their testosterone levels fall within a defined range.”.
  Chiar nu as vrea sa vad o lume in care un boxer a(l) cărui conținut de testosteron a căzut intr-un interval stabilit de un sobor sau stabor sportiv concurand contra unei femei:D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading