Stai așa, de ce se închid piețele?

Înainte să sară vreun imbecil să mă confunde cu covidioții, cu conspiraționiștii virusului care nu există și cu alți cretini de același calibru – m-am protejat din prima zi, am informat cu regularitate cititorii blogului legat de Covid, am menținut distanțarea socială, am purtat masca de câte ori am ieșit în publicc și așa mai departe.

Dar nici măcar eu, cetățean conștiincios și implicat în prevenția Covid, nu înțeleg măsura închiderii piețelor agroalimentare. Mi se pare o măsură fără nici o noimă, luată mai mult din interese economice dubioase, decât medicale.

Micul producător agricol, spre deosebire de corporație, nu are rezerve de capital. Sau dacă are, sunt extrem de limitate. Aia e recolta lui din această toamnă, pe aia o vinde, din banii obținuți plantează, îngrijește, pune îngrășăminte și apără de dăunători recolta următoare. Așa funcționează agricultura la nivel individual.

De ce, după ce ai pus în cap HORECA, și cum se vede, n-a ajutat cu nimic, de vreme ce o unitate controlată de sanepid e un mediu  mai sigur decât poștitul unui pet de Bucegi la 2 litri în colțul blocului, ai decis să mergi mai departe și să pui în cap și micii agricultori?

Care e sensul, care e logica?

Flăcăul care ia temperatura la intrarea în Mega Image poate s-o ia foarte frumos și la intrarea în Bucur Obor. Legumele și fructele le mamelesc oricum toți nesimțiții, fie că acțiunea are loc în Mega Image, fie că are loc în Bucur Obor. Drept care, înainte să le pun în salată sau tigaie, le spăl cu apă caldă și detergent. Fie că le iau din Mega Image, fie că le iau din Bucur Obor. Spațiile dintre tarabe sunt mai ample și mai distanțate social decât raioanele din Mega Image. Mă bulucesc mai tare în Mega Image decât în Bucur Obor.

N-am văzut încă, la nici o tarabă din Bucur Obor, genul de coadă primejdioasă care se face la Lidl, când promoția săptămânii include uleiul sau zahărul la bax. Fiecare marghioală deservește un client deodată, cel mult doi, și în condițiile astea, e ușor să ții distanță între ei.

De ce?

PLM?

Se închid?

Piețele?

Majoritatea legumelor și fructelor din hyper și supermarketuri sunt din import. Au trecut prin atâtea mâini, încât ar trebui băgate în carantină preventiv 14 zile, în calitatea lor de contact direct Covid.

(Glumă, gigel, nu te apuca să vituperezi inept și constipat în comentarii, că ți-o mut pe fă-ta, nu mai am răbdare nici cu proști superiori, nici cu proști antihaz. Nu mai am răbdare cu proști punct, și intru și eu în stare de alertă de azi: care comentezi fără creier la tine ai block pentru menținerea distanțării sociale.)

Spre deosebire de asta, fructele și legumele livrate în piață de producătorul direct s-au întâlnit cu culegătorul, sortatorul, lada, și, după caz, intermediarul. Număr infinit mai mic de persoane.

DE CE?

SE ÎNCHID?

PIEȚELE?

Cu ce ajuți omul ăla pe care îl lași cu recolta acestui an pe cap, nevândută? Ce faci tu, stat, pentru el? De unde va avea bani să trăiască un an și să producă și la anul?

DE CE?

SCULA MAIESTUOASĂ ȘI ȘERPUITOARE

A LUI TERENTE

SE ÎNCHID

PIEȚELE?

Dacă nu primesc un răspuns cu sens la întrebarea asta, și nu, un răspuns cu sens nu e “acolo se răspândeşte Covid mai cu foc” al lui Orban, aveţi cuvântul meu că la parlamentare votez PSD.

Nu poţi distruge toată economia unei ţări, aşa, random. “Au murit de foame, dar ce cadavre sănătoase erau!”

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Alina says:

  Nu stiu in obor cum e, ca e departe de mine. Dar la piata de proximitate vânzătorii (care nu mi par deloc producatori agricoli care isi vand propria recolta btw) nu poarta masca. Sau o poarta sub barbie. Cand trece politia o pun, cand pleaca o dau jos. Tarabele sunt f apropiate, cand treci printre ele te atingi de ceilalti cumparatori inevitabil iar vânzătorii tipa la tine fara masca diverse oferte. Faptul ca nu au un sef care le impune minime reguli (cum e la supermarket) inseamna ca pot face ce vor ei.
  In piete by default sunt multi batrani. Combinatia de vanzatori care nu respecta nimic + persoane in varsta cu multe boli in spatii inchise nu e deloc bună.
  Sunt pentru ideea de a organiza pietele afara, e mult mai safe.

 2. anca says:

  politia (locala/nationala sau care autoritate ar trebui sa mai controleze respectarea regulilor respective) nu cred ca are capacitatea sa controleze. nici macar nu ma refer la competenta “organului”, ci pur si simplu ca numar (de cati politisti e nevoie pt o verificare eficienta a respectarii regulii).
  cum e si situatia din mijloacele de transport in comun: aproape la fiecare calatorie am vazut cel putin un om cu masca purtata sub barbie sau agatata de ureche, dar niciodata nu am vazut un politist.
  la fel s-a procedat la horeca: pt ca nu i-au putut controla eficient pe toti (si sanctiona cand era cazul) si unii incalcau regulile cu petreceri samd, s-a interzis activitatea la interior pt toate restaurantele.
  o sa par din categoria “tara arde si baba se piaptana”, dar mie nedrept (sau macar frustrant) mi s-a parut cand s-au interzis concertele din salile de spectacole. erau sali unde se respectau regulile, am fost la spectacole unde am avut un sentiment de siguranta mai mare decat in alte locuri… s-au interzis concerte cu public in salile de spectacole (unde se respectau regulile, unde era mai usor de verificat respectarea lor) pt ca la concertele din cluburi (mai greu de verificat toate) se incalcau regulile …
  iar cand vreau sa imi spulber zenul, ma gandesc si la cine si cum verifica respectarea regulilor in fiecare biserica, la fiecare slujba …

 3. Alina says:

  Dar ii controleaza, i-am vazut. Trece politia, trec jandarmii – toata lume are masca. Pleaca – vanzatorii le dau jos. Daca te aștepți sa stea un politist toata ziua in fiecare piata, in fiecare autobuz, langa fiecare restaurant cred ca nu ai o viziune realista asupra numarului de oameni necesari pt asa ceva.
  Politistii nu mai reușesc sa treaca si pe la cei in carantina la domiciliu sa i verifice.. Suntem intr-o situatie de cacat, dar nu inteleg de ce se da toata lumea cu fundu de pamant ca au scos pietele in aer liber. Nu sunt interzise doar ca sunt afara

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: