Sfâşietoarea apăsare a singurătăţii colective: Block Bach

Odeon, 19.00. Vă rugăm, închideţi telefoanele mobile pe durata desfăşurării spectacolului. Sau măcar puneţi-le pe silenţios, continuă un gând şugubăţ enunţul din difuzoare. Şi se face linişte.

Începe genul meu preferat de spectacol, un spectacol struţocămilic. Adică: a little bit of this, a little bit of that. 2 prim balerini clasici + un repăr + o actriţă bătrână, cu look dezabuzat de pensionară. Fiecare face ce ştie mai bine, şi din acest amestec de stiluri, asezonat cu fundalul citadin al blocurilorcu multe etaje se desprinde o impresie izbitoare: aceea a furnicarului de singurătăţi. Singurătăţi pe alocuri amăgite de iluzia comuniunii, dar redescoperite cu atât mai dureros, în momentul în care iluzia dispare.

Oamenii se caută. Se caută unul pe altul, se privesc mult şi adevărat. Asta îmi place la Block Bach. (Între noi fie vorba, eu habar nu am de coregrafie, deci spun doar, ca un neavenit şi un pedinafarist, ce am înţeles eu şi cât m-a dus mintea.) Toţi 4 vor să rupă cercul vicios al singurătăţii, vor să “întâlnească”. Uneori, “întâlnesc”. Dar întâlnirea e adeseori ratată din varii motive: unii nu intră în joc, alţii îl duc prea departe. Aşteptări şi dezamăgiri.

Dar la un moment dat se produce Întâlnirea (aia cu Î maaaare.) El, băiat frumos, ea, fată frumoasă. Întâlnirea e la început întâmplătoare, apoi din ce în ce mai dorită şi căutată. Tatonare, emoţie, fluturi în stomac. Aici, spectacolul e incredibil de puternic.  Simţi cum evoluează relaţia, cum creşte încet, agonic de încet, treaptă cu treaptă. Pas cu pas. În această încetineală a poveştii de dragoste – să-i zicem “slow love”, pentru a-l opune conceptului de “fast love” pe care îl ştim cu toţii) , fiecare gest capătă însemnătate, fiecare gest e o expresie a acumulării. Ai spune: “Happily ever after” că altfel nu are cum.

Ţeapă. Când povestea pare mai frumoasă, ea dispare brusc. Şi el, rămas singur, se chirceşte încet, cu o privire din altă lume. Atunci, m-am pomenit plângând. Pentru că furnicarul eternului bloc, furnicarul marii metropole îşi continuă freamătul netulburat, în timp ce un om urlă mut, în singurătate. End of Story.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. alexa says:

  foarte frumos scris (mai ales ultima parte)..parca mi-ai citit gandurile 🙂
  o singura rectificare vreau sa fac: Razvan Mazilu nu este si nu a fost niciodata balerin clasic 🙂

 2. Lorena Lupu says:

  Ca studii, e balerin clasic. Ca dileală, (dileală în sensul frumos al cuvântului) nu e nici clasic, nici modern, e himself şi atâta tot. 😛

 3. alexa says:

  bine ai intors-o 😛

 4. Lorena Lupu says:

  dar nu am întors-o, asta cred. şi asta e realitatea. nu?

 5. dadatroll says:

  Asta parcai din Kindera.

 6. Lorena Lupu says:

  dadatroll: Insiportabila işirătate a fiinţei, nu? 🙂

 7. geomarz says:

  “Pe Block, pe Briusov si pa altii inca
  Eu am sa-i tulbur cu-al meu proaspat tel,
  Dar ziua va tisni la fel de-adinca
  Iar clipele vor izbucni, la fel!

  Pentru vecie bratele si anii
  Si-a desfacut stelarul tau Pilat.
  O, Elli, Elli, lama sabactani,
  In asfintit scoboara-ma treptat!”

 8. Lorena Lupu says:

  mai încearcă.
  şi poate dacă depui ceva mai mult efort, reuşeşti şi performanţa de a fi on+topic, ce zici?

 9. geomarz says:

  Am o curiozitate,
  A recunoscut cineva poetul versurilor de mai sus ?
  De care mi-a amintit numele poetului Block ?

 10. geomarz says:

  “şi poate dacă depui ceva mai mult efort, reuşeşti şi performanţa de a fi on+topic, ce zici?”
  Nu inteleg semnficatia acestei fraze.
  Ce sa zic, depre ce?
  Cu mine vorbesti?
  Ce efort sa depun ?

 11. Lorena Lupu says:

  Care parte nu ai înţeles-o? Ideea oricărei postări de blog e următoarea: omul tratează un subiect în postarea sa, comentatorii îşi spun părerea despre subiectul respectiv. asta e traducerea lui “on-topic”. se pare că pentru unii e teribil de dificil să comenteze o temă dată… le zboară gândurile în toate părţile. şi nici nu captează ideea principală din enunţul prin care li se atrage atenţia că au luat-o pe arătură.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: