Stat român, ajută entertainmentul!

Îmi cer scuze dacă fac notă discordantă la Black Friday fever – deşi, la cât au donat unii dintre noi la Colectiv, nu poate fi vorba decât de Empty Pocket fever – şi trag un semnal de alarmă.

O să încep prin a cita dintr-o fată mai deşteaptă decât mine, redactorul – şef de la Zile şi Nopţi, Monica Felea, care zice aşa:

“Aș vrea să ma isterizez un pic public:
Închiderea imediată a unor instituții de cultură pe motiv de ISU și cutremur este o mizerie.
Așadar, se închide, înțeleg: Teatrul Nottara, Cinema Patria, Cinema Studio, CinemaPro, Godot, etc.
Fără o alternativă. Le închidem pur și simplu.
Și cu ce le înlocuim?
Cei mai mulți spectatori la un film de artă se înregistrează la Cinema Studio. Singurul loc decent unde poți să le vezi fără zgomot de pop corn și fâșâit de ambalaje. Unde mai vedem filme dacă nu mergem la mall?
Unde organizăm festivaluri? Că la Elvira Popescu sala e mică, la Union la fel, iar la Eforie dacă stai sus oricum vezi doar jumătate din ecran. Să nu vorbim de cum arată sala aia, mie mi-e cam frică.
Mutăm sălile pe care le închidem? Păi, și cu investiția în sistem de sunet, scaune, etc. cum facem? Cum și de unde se recuperează banii din sala Nottara, Studio, Patria, CinemaPro?
Ce se întâmplă cu oamenii care lucrează acolo? Ce se întâmplă cu doamnele de la Studio? Ele n-au Facebook să plângă public.
Unde mai repetă amărâții de la Nottara? Unde se mai joacă spectacolele de la Godot?
Înainte să ne bucurăm ce lucruri bune se întâmplă, haideți să gândim niște soluții. Sau să le cerem de la cei care le au.”

Da, cârcotaşu’ din commentul 3, am cerut acordul Monicăi, ciordeala nu-mi stă în caracter.

Şi mai am nişte amănunte de adăugat:

Teatrul privat.

Prefer să-i spun “teatru privat”, nu “independent”, pentru că e dependent de a) sponsorizări private. (Mulţumesc, dragii mei susţinători, vă ştiţi voi.) b) locuri de reprezentare private c) public constituit din persoane private. (Mulţumesc, dragii mei plătitori de bilet, sper că m-am ridicat la înălţimea aşteptărilor voastre.
Această formă de teatru, bună sau proastă, cum e ea, depinde direct de numărul de cluburi care aleg s-o găzduiască. Dacă tu, stat, alegi să închizi un club, în loc să cauţi să-i oferi o subvenţie, chiar şi returnabilă, pentru a-l ajuta să se armonizeze cu prevederile legii, faultezi

– artiştii fără un angajament permanent la un teatru

-personalul acelor cluburi (care revin la condiţia de şomeri, dependenţi de ajutorul tău de şomaj)

-şi-ţi dai şi singur un şut în testicule, pentru că pierzi impozitele tale directe, câştigate din onorarii şi consumaţie

Muzica

Şi nu doar cea underground. Se ştie că 99,99% din populaţie nu cumpără CD-uri şi fură de pe torenţi sau, ca să opereze legal, ascultă pe Deezer şi Zonga. Cum să supravieţuiască un muzician în zilele noastre, cum să-şi achiziţioneze sculele alea de mii de euro, dacă nu din concerte? Noi, teatrul, măcar am avut un Jerzy Grotowski care ne-a învăţat să facem super mega show dintr-un cui şi o aţă. Muzica nu merge aşa.

Şi nu vorbim doar de trupele independente The Eternal Castration, Furunculus Dei şi Monster of Candy Bars. Nici Bănică jr. n-ar putea trăi un an doar din concertele de la Sala Palatului, până şi pe el îl ustură închiderile de cluburi.

Turismul

Vara, Bucureştiul e plin de turişti. Aceştia vin să se bucure de renumele Bucureştiului, ca oraşul est-european cu cea mai mişto viaţă de noapte. Şi plătesc tot ce consumă cu euro frumoşi şi foşnitori, care se scurg, sub formă de impozite, şi în bugetul statului.
Măcar pentru acest venit constant, ar fi cazul ca statul să creeze un fond de creditare pentru adaptarea la normele ISU. Să nu-şi dea singur foc la o sursă stabilă de profit.

Până la urmă, nici Casa Poporului n-are autorizaţie ISU, zice Adevărul. O închidem?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. Nautilus says:

  Bucureştiul e oraşul est-european cu cea mai mişto viaţă de noapte la fel de bine pe cât e Arabia Saudită ţara cu cele mai mişto vinuri 😀

 2. Dan says:

  Nu mai stiu la ce sala am fost, sa vad nu stiu ce film, dar era rulat la… videoproiector! Se vedea infect. Daca ma duc la film am pretentia sa vad pelicula, nu vreun proiector de mana a zecea, care azvarle pe panza o imagine spalacita.

 3. Se vrea schimbarea societăţii şi sensibilizarea cu implicarea unor minţi mai luminate decât norodul votangiu cu patru clase ,spre exemplu această lume boemă pe care o descrii tu aici .Se ştie şi se ştia de dinainte foarte bine că ISU a primit bani grei pentru eliberarea de autorizaţii de funcţionare a unor astfel de instituţii ,edificii ,localuri etc din care unele sunt adevărate bombe ,seismologic , ventilatie , incendiu …dar nu intrăm în amănunte . Cei de la ISU trebuiesc eliminaţi şi înlocuiţi cu alţii mai responsabili ,aceştia de acum vor înfunda puşcăriile şi vor plăti daunele exorbitante ,daune ce vor apărea în urma proceselor ,în solidar cu patronii firmelor ,cu companiile de asigurare terţe .Procesul la “Colectiv” bunăoară eu cred va dura cel puţin 2 ani ,dar va fi vorba de recordul în materie de despăgubiri pe care cineva va trebui să le plătească victimelor ,urmaşilor ,moştenitorilor celor decedaţi sau traumatizaţi pe viaţă !!! Intră frăţicu’ în normalitate în 5 zile şi nu te mai căina atât ! Nică a lu’ Ştefan a Petrei povăţuia cum că trebuie musai să spargi peretele ca să aduci lumina în bordeiul cu pricina …nu mai continua cu oborocul ! Tot aşa şi aci ,sparge doi pereţi opuşi pe extreme ,afară de uşa de intrare ,fă măcar alte 2 uşi care să fie funcţionale ,cu trepte în exterior ,uşile să se deschidă spre exterior ,du-te la pompieri (nu la ăl rahat) ,cheamă-i la faţa locului ,cu meseriaşi electricieni verifică instalaţia electrică ,securizeaz-o (adică modernizează tabloul electric ),cumpără instinctoare funcţionabile pentru suprafaţa pe care o deţii şi …dă-i dezmăţ dup’aia ! Totul se termină în 3-4 zile ,inclusiv cu montare de uşi ,ştampile şi aprobări !
  Primarele că are este ,inclusiv ăl jeneralu’ au vină ! Vor plăti cu toţii !

 4. Joker says:

  Se zice extinctor.
  Instinctor inseamna umpic altceva https://dexonline.ro/text/instinctor
  Parol
  😀

 5. Dan says:

  A zis instinctiv.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading