Tânăr și înțelept

Salut, univers, sunt Lorena și am o confesiune de făcut: am avut anul ăsta trei luni de ban acumulate pe Facebook, și mă zbat cu greu prin a patra. Dar în tot acest timp, pagina de autor și-a menținut traficul, în ciuda algoritmilor Facebook, și asta din două motive.

Unul e gașca incredibilă de cititori care vin singuri, din inițiativă proprie, să vadă ce s-a postat nou, comunică și interacționează, și nu am cuvinte să mulțumesc pentru asta.

Al doilea e adminul meu, Andreea. Care face o treabă de nota zece, indiferent cât hate îi postaţi pe la piesa zilei.

Eu evit să discut vârste, dintr-un motiv foarte simplu. Niciodată o femeie nu-și va comunica vârsta și va fi urmată de apreciere. Orice vârstă ai enunța, reacția interlocutorului e una de dispreț. Până la 30, aveam parte de “Eşti mică, habar n-ai de nimic”, după 30, de “Să vezi cum o să bată ceasul biologic”.

Cum vocea şi talentul meu sunt absolut independente de un număr de ani, pur şi simplu refuz să discut vârstă şi asta e.

Dar e destul de evident că Andreea e semnificativ mai mică decât mine. Şi ordinea lecţiilor de viaţă nu e neapărat (şi nu e întotdeauna) dinspre mine spre ea.

Îi compătimesc sincer pe oamenii care ajung la o vârstă şi trăiesc cu impresia că le ştiu pe toate şi nu mai au nimic de învăţat. Acesta, prieteni, e începutul sfârşitului. Nu-i mai luaţi de sus pe tineri, mai bine puneţi-le întrebări şi ascultaţi cu interes răspunsurile, pentru că puteţi descoperi lucruri utile şi pentru voi.

Unii tineri, desigur. Aşa cum unii bătrâni sunt înţelepţi, iar alţii au trecut prin viaţă ca raţa prin apă şi mor la fel de proşti cum s-au născut.

Aşadar: în ceea ce urmează, vreau să enumăr cinci lucruri pe care le-am învăţat de la adminul meu.

A) Există viaţă şi după eşec. 

Nu pot să descriu frustrarea care m-a apucat când am încasat primul dublu ban de câte 30 de zile, pe ambele conturi personale.

Mi-a venit să închid blogul şi să îmi caut un job liniştit de birou, medium corporate, cu bonuri de masă şi asigurare medicală privată.

Dar Andreea a fost cea care mi-a zis: Nope, don’t do that, we’ll make it work.

Și mi-a pus problema din perspectiva următoare: 90% din oamenii care se apucă azi de blogging nu obțin atâta iubire și implicare de la cititori. Faptul că mie mi-a ieșit e un privilegiu, pe care n-ar trebui să-l bagatelizez. Și oricâte banuri mi-ar da Facebook, nu mă pot bana din preferințele voastre, prin urmare, hang in there și hai să găsim soluții de rezolvare a crizei.

Acum e a doua lună de ban de ambele conturi la interval de trei – patru zile, iar Page nu doar că nu s-a prăbușit, dar a trecut de 20.000 de likeri și 22.000 de followeri, iar ăsta e în mare parte meritul și efortul Andreei.

B) Chiar POȚI ignora pisălogeala online, dacă ți se rupe. 

Nu vreți să știți cum arată mesageria privată a Andreei. SUTE, SUTE de cf, hy bb, ke frumy ești. E bombastic de frumoasă, și atunci absolut toți idioții universului simt nevoia să se bage în seamă cu ea, să-i dea video, audio calluri și s-o întrebe dacă are prieten, deși ei arată precum niște cancere cu buletin și scriu miau legat ca mâța.

Acum, iată ce face Andreea.

Răspuns: NU FACE NIMIC.

Nu, nu pierde timp să-i bage în vagin matern. Are chatul pe off, cu sunetul amuțit și pe mobil, și pe tabletă. Și desigur cu no video și audio calls.

Îi lasă să vorbească singuri toată ziua, iar seara aruncă un ochi și dă move to spam la toată recolta.

Zero emoţii, zero agitaţie, zero “dar cum îşi permit muiştii”.

Şi când zic zero, e zero Kelvin, nu zero Celsius. N-are timp nici măcar să parcurgă “cf” până la capăt.

În spam, ăia probabil că scriu poeme, romane, limerickuri. Pe a noastră o doare atât de adânc la bască, de-i ajunge la moţ.

Lecţie de rupere de pluă, mai ales pe o reţea care nu mai pedepseşte hărţuirea, ci dimpotrivă, reacţia la hărţuire. Won’t bother reacting to any loser again.

C) Există artă nouă şi relevantă, e treaba ta s-o cauţi.

Faptul că Andreea e mereu pe SoundCloud şi pe Spotify, şi pe Youtube new releases o ajută să audă piese noi şi interpreţi cool mereu. Şi o face natural, zi de zi.

Noi, cei care am crescut în anii 90, suntem cumva obişnuiţi să ne pună MTV şi radiourile pe tavă the next best thing, dar radiourilor de acum li se rupe şi MTV difuzează reality shows de rahat.

Tu trebuie să-ţi cauţi muzica nouă şi fresh, aşa cum tu trebuie să-ţi cauţi literatura nouă şi fresh, orice formă de artă nouă şi fresh, pentru că nimeni din presă nu mai are interesul să promoveze decât contra cost. Şi nu-i acuz.

Suntem atât de subfinanţaţi, toţi, prin această mocăciune generală, că nu avem de ales.

D) Există, fără să vrei, şi fără să-ţi propui, o formă de aroganţă a influienţărului. 

Şi luneci în ea fără să-ţi dai seama.

Zilele trecute, o influienţeră de pe contul meu a postat o glumă sadică. Lumea a reacţionat cu haha, as one does. Dar aia a s-a înfoiat brusc ca o mizdă nesuferită şi a început să zbiere la cei care râseseră de gluma ei, căcum îşi permit.

Am dat ochii atât de adânc peste cap, că era să mi se agaţe de cerebel.

Apoi mi-am dat seama că, poate, pe unele subiecte, fac şi eu pe vita ultrasuperioară, şi nu e ceea ce îmi propun, dar când te obişnuieşti să fii auzit şi urmărit de sute de oameni, tinzi să nu mai ai răbdare să explici același rahat de sute de ori fiecărui băgător de seamă în parte.

Andreea răspunde frecvent în numele meu pe Page și e pretenar cu toată lumea. Când se mai nimerește unul care trage de dialog ca boschetarul de ciungă, preferă să se oprească ea decât să-l footă în bot.

O mulțime de cititori noi sunt aduși de ea.

E) E minunat să încerci lucruri noi. 

Poate că nu fiecare Piesă a zilei e pe gustul meu, dar apreciez ideea. Și mi se pare mișto că avem multe new releases amestecate cu piese vechi. E o linie nouă și cool, și aduce cititori în plus.

*

Înconjurați-vă de oameni mai tineri, și căutați să îi lăsați să vă inspire, dragi maturi. O să fiți suprinși de infuzia de energie și bună dispoziție.

Foto: pixabay.com

*

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram. Sau, mai nou, devino parte a comunității mele pe Reddit.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger