Top 10 Elton John

Până acum, făceam Top 10 din muzica unui artist abia după moartea omului. Apoi, zilele astea m-am prins că toate trompetele pe care le sufli după moartea omului sunt complet inutile, astfel că de acum încolo, topurile mele vor onora şi artişti în viaţă. Poate se gugălesc, dau un translate şi află că o fraieră din România le adoră muzica. Mai ales că Elton John şi-a anunţat turneul de adio, Farewell, Yellow Brick Road,  pe anul ăsta. Un alt artist grandios care ne-a format copilăria se retrage. Feel old yet?

Ieri a fost 25 martie. Ziua de naştere a lui Reginald Kenneth Dwight, cunoscut populaţiei ca Elton Hercules John, Sir dacă eşti obraznic. Un bărbat care demonstrează că poţi avea un succes imens pe durata a şase decenii, chiar dacă eşti scund şi nu foarte dotat estetic. Singura condiţie e să nu pierzi timpul cu fugăritul de păsărici şi să te ţii de treabă. Treaba, în acest caz, fiind muzica.

Elton are 30 de albume solo, patru în colaborare, nouă coloane sonore de filme sau spectacole. Rezultă un repertoriu uriaş din care, orice piese aş alege, rezultatul va fi acelaşi: Crize interminabile în rubrica de comentarii, că “ai uitat acest hit, care mi-a marcat copilăria, tinereţea, primul sărut / primul futai / mi-am conceput copilul pe acest hit. De-aia îl cheamă Ion Sacrificiu Popescu”.

Prin urmare, punctăm în avans că eu enumăr zece piese PE CARE LE IUBESC EU, MYSELF AND I, iar voi puteţi enumera piesele pe care le iubiţi voi. În spirit de pace, deferenţă şi înfrăţire între popoare.

10. Circle of Life 

Aici sare deja expertul din rândul nouă: “Din toată cariera lui Elton John, care avea capodopere uriaşe blabla”.
Mă scuzi, eu eram mică şi pasionată de desene animate când a ieşit The Lion King, şi compoziţia lui The Circle of Life are ceva atât de măreţ şi de catarctic, încât aproape că te simţi la o slujbă religioasă. Diferenţa e că nu trebuie să plăteşti lumânările cu zece lei bucata.

Ritmurile africane şi accentele de gospel se contopesc fluid şi firesc cu stilul de baladă atât de caracteristic lui Elton şi partenerului său Bernie Taupin, şi, pur şi simplu, pe mine piesa aia m-a făcut, la vârsta aia, să visez că mă voi mărita cu Elton John. Din motive obscure, nu s-a întâmplat. Piesa mi se pare şi acum mult prea profundă şi grandioasă pentru ce înţeleg oamenii drept “coloana sonoră a unui desen animat.”

Plus, leuţul ăla care se plimbă prin studio curios şi roade cabluri ca orice pisică e adorabil.

 

9. Don’t Go Breaking My Heart 

Dacă un entertainer nu ştie să nu se ia foarte tare în serios, e degeaba. Taman de aceea, unul dintre cele mai glorioase momente de televiziune inventate vreodată mi se pare acest duet al lui Elton John cu Miss Piggy, vedeta feminină din The Muppet Show. Ştiu, există varianta originală, cu Kiki Dee, din 1976, şi mai există o variantă dilie din anii 90, cu RuPaul, dar să vezi un bărbat în toată firea cântând în duet cu un purcel roz de pluş e tot ce vrei de la viaţă.

Această versiune datează din 1977, dată la care cei mai mulţi dintre noi încă nu se născuseră, dar Elton John deja înregistra un succes internaţional isteric, din acela cu sutiene azvârlite pe scenă. Şi The Muppet Show era fresh, popular şi sclipitor.

 

 

8. Crocodile Rock 

Da, ştiu, e a treia piesă funny şi jucăuşă pe care o enumăr. N-ai ce face, pur şi simplu, îl ador pe Elton John când nu o arde extrem de tragic şi profund. PS: Nu veţi găsi Candle In The Wind pe lista asta. Să scrii o piesă pentru moartea lui Marylin Monroe şi s-o reciclezi pentru prinţesa Diana e oribil din punctul meu de vedere. Deci, în locul siropoşeniilor brânzoase pe care le veţi găsi în comentarii, eu vă prezint piese pe care chiar o să vă distraţi.

Scris în 1973, ca o parodie la toate piesele rock n’ roll celebre ale deceniilor precedente, Crocodile Rock a devenit, ironic, primul mare hit al lui Elton John în State şi una dintre piesele care l-au pus pe hartă. Pentru că, de la un nivel artistic în sus, parodia devine o formă de omagiu.

 

 

 7. The One 

Cam pe aici vă aşteptaţi la “Sacrifice”, nu? Ţeapă. Vă voi prezenta în schimb o baladă de pe următorul album, piesa titulară de pe “The One” (1992). Seamănă cu “Sacrifice” şi ca ritm, şi ca melodie, şi ca videoclip, dar are ceva în plus. Nu pot să explic ce anume. Frumuseţea versurilor, complexitatea muzicii, sau combinaţia dintre.

Şi Elton proiectat pe cearşafuri.

 

6. This Train Don’t Stop There Anymore 

Piesa fae parte din albumul de schimbare a mileniului, Songs from The West Coast, 2001. Elton din 2001 nu mai era idolul sutelor de mii de fani isterici din anii 70 şi 80, ba chiar 90, dar încă era un artist care avea lucruri de spus. Şi unul dintre aceste lucruri a fost sentimentul de inadecvare cauzat de trecerea vremii. Şi a vremurilor.

Paradoxal, clipul e foarte modern, regizat de David LaChappelle (regizor de videoclipuri la mare modă), iar cel care-l joacă pe Elton tânăr este Justin Timberlake. Şi nu ştiu ce părere aveţi despre Justin Timberlake în general, dar Elton interpretat de el e mai mult decât credibil. Când am văzut prima oară clipul, am crezut că şi-a restaurat Elton însuşi nişte filme din tinereţe.

Aşadar, un mod de a supravieţui în artă este: când ai o problemă, trateaz-o cu un cântec. Şi ce cântec.

 

5. Nikita 

 

Trebuie să pun şi un hit previzibil, înainte să înceapă ăştia din rubrica de comentarii să se cace în palmă, să modeleze bulgări şi să-i arunce în mine, iar acest hit va fi Nikita.

Lumea s-a îndrăgostit de Nikita pentru că, în aparenţă, e vorba de o poveste de dragoste. În realitate, Nikita (album Ice on Fire, 1985) e o meditaţie dureroasă pe tema războiului rece. A distanţei fizice şi a distanţei create de ideologii alienante şi nimicitoare. A asumării faptului că şi duşmanul nostru e un om cu dureri şi vise, pe care nu le vom putea împărţi niciodată, pentru că el a fost antrenat să ne desconsidere şi să ne urască.

 

4. I Guess That’s Why They Call It The Blues 

 

Nu am cum să scap de un top 10 Elton John fără să bag şi nişte balade, de vreme ce omul a compus şi interpretat câteva dintre cele mai frumoase şi emoţionante balade din istoria muzicii rock. Drept care, zic să ne ducem la cele mai impresionante. Lansată în 1983, pe albumul “Too Low To Zero”, piesa îl are ca guest star pe Stevie Wonder la muzicuţă şi e tandră, viforoasă, superbă, fascinantă, ca orice baladă rock care se respectă.

 

3. I Don’t Wanna Go on With You Like That 

 

Să trecem la primul single de pe albumul Reg Strikes Back, 1988. Accente delicioase de rock ‘n’ roll îmbinat cu pop? Checked. Ritm irezistibil,, specific deceniului? Checked. Energie să te trimită direct pe ringul de dans? Checked. Videoclip dinamic şi intens colorat, de anii 80? Checked.

Deşi tema pare serioasă, “nu vreau să continuăm aşa, să fiu mereu pe banca ta de rezerve”, modul în care e transpusă în cântec îndeamnă la petrecere. Iar cititorii acestui blog iubesc o petrecere.

 

 

2. Goodbye Yellow Brick Road 

 

Unul dintre hiturile clasice din anii 70 ale lui Elton. Realitatea e că hiturile din anii 70 ale lui Elton John ar merita un top 10 separat, iar eu am căutat aici să includ o selecţie cât mai echilibrată a diverselor epoci ale creaţiei omului.

Dar, deşi anii 70 au fost fabuloşi integral pentru Elton, şi a scos piesă magnifică după piesă magnifică, albumul Goodbye Yellow Brick Road (1973)  iese în evidenţă prin frumuseţea inefabilă a pieselor, prin calitatea versurilor, prin dantelăria compoziţiei, prin emoţia intensă pe care o transmite.

Piesa omonimă e considerată de multă lume cea mai frumoasă creaţie a lui Elton John. Iar eu n-am de gând să contest asta.

 

 

1. Don’t Let The Sun Go Down on Me 

 

Asta e piesa MEA preferată din tot catalogul Elton John. Există două versiuni sublime pe net. Una din 1974, de pe albumul Caribou, şi una din 1991, vestitul duet cu George Michael din 1991.

Dar eu vă voi da aici a treia versiune: cea înregistrată în 1986, când Elton a concertat cu Melbourne Symphony Orchestra. Crescendo-ul de aici, de la o voce simplă şi pian la grandioarea corului şi a orchestrei mi se pare rezumatul şi chintesenţa artei lui.

 

Foto: Ian Gavan / Getty Images.

***

 

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

  1. m says:

    Anul trecut am avut o perioada elton john datorita lui someone saved my life tonight. Pt că cântecul e un fel de personaj într-una din cărțile dark tower de Stephen King.

  2. Lorena Lupu says:

    🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: