Top 10 femei care mă inspiră în 2019

De ziua femeilor, o să vorbim despre femei. Femei de succes, femei deștepte, femei creatoare, femei hotărâte, femei care m-au surprins, femei pe care le consider modelele mele personale.

Sigur, nu e obligatoriu să coincidă cu ale voastre, de asemenea, vă rog io frumos, completați cu cine credeți de cuviință în subsol, dar fără tonul arţăgos specific de “ai uitat de”. Că ăla îmi macină nervişorii într-un mare fel.

Și tot desigur, anul 2019 abia a început, deci mă voi referi și la perioada asta în general. Ceea ce americanii numesc “lately”.

Destul preludiu, hai să intrăm în miez:

10. Nikkie de Jager 

Ar fi o minciună să pretind că mă influenţează numai femei mature. Iar Nikkie mi se pare, la numai 25 de ani, figura emblematică a succesului obţinut prin resurse proprii.

A început cu zece ani în urmă, pe când era o adolescentă oarecare din Olanda, un canal de YouTube despre machiaj. Între timp, a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi şi virali celebrity makeup artists, are 11 milioane de subscriberi pe YouTube, dealuri de colaborare cu o serie de branduri de makeup, diverşi invitaţi surpriză şi recent a colaborat ca MUA cu New York Fashion Week.

Nikkie a ajutat milioane de femei să îşi găsească libertatea şi frumuseţea în produsele cosmetice, iar cine spune că n-a văzut acest clip al ei minte:

 

9. Shonda Rhimes 

Poate că numele ei nu vă spune multe, dar de serialul Grey’s Anatomy aţi auzit sigur. Shonda a fost creatorul, principalul scenarist şi producătorul acestui serial de mare angajament.

Au urmat o serie de alte seriale originale şi inovatoare pe marile canale de televiziune americane şi din 2018, Rhimes e implicată într-un nou proiect de milioane de dolari pe Netflix. Genul de dealuri de milioane de dolari care în trecut erau rezervate numai pentru bărbaţi.

8. Gayle King 

O să fiu sinceră cu voi. Habar n-am avut cine e Gayle King. Între timp am aflat: o minunată intervievatoare, o jurnalistă de culoare descoperită de Oprah Winfrey, cu care a şi colaborat ani în şir.

Dar zilele astea, Gayle King mi-a câştigat admiraţia prin eleganţa şi calmul imperturbabil cu care a condus acest interviu revoltător cu R. Kelly, acuzat de abuz sexual în repetate rânduri. În discuţie, Kelly i-a ignorat toate întrebările, a zbierat la cameră în loc să i se adreseze ei, a făcut o criză teribilă de nervi şi s-a purtat absolut execrabil. Dar King a rămas stabilă pe poziţie, politicoasă şi concentrată pe subiect.

Oamenii de televiziune români care urlă unii peste alţii ore în şir ar putea lua lecţii de la ea.

7. Melissa McCarthy 

De câte ori îmi apare Melissa McCarthy pe ecran, aplaud, chiar dacă sunt la mine în budă. Şi nu doar pentru că actriţa, nominalizată şi în acest an la Oscar, e fenomenal de talentată. Ci, pentru că în universul ăsta plin vârf de femei care se chinuie cu culpabilităţi legate de înfăţişarea lor, şi se întreabă dacă rochia A le face să pară grase şi rujul B le face să pară curve, pe Melissa o doare în străfundul băştii că e grasă.

Dimpotrivă, şi-a făcut o carieră de milioane de dolari din asta.

Când a intrat coana mare pe covorul roşu, toată numai frumuseţe şi şarm, ca o vedetă legitimă care şi-a câştigat prin muncă locul în acest panteon al slăbăturilor, am ţipat ca un muncitor de pe şantier: Bineee, fata.

Melissa le răzbună poetic pe fetiţele din toată lumea înjurate, umilite şi trase de cozi pentru că sunt “balene” şi “tancuri”. Şi cariera ei impresionantă mi se pare o admirabilă lecţie de încredere în propriul corp, exact aşa cum e el.

6. Avril Lavigne 

Avril Lavigne, rockeriţa noastră canadiancă preferată mereu mânjită cu negru la ochi a dispărut complet din lumina reflectorului pentru vreo cinci ani. Nu pentru că s-ar fi certat cu managerul, ar fi bătut-o iubitul sau a avut vreun scandal compromiţător, ci datorită unei boli grave: boala lui Lyme, cauzată de muşcătura de căpuşă.

În 2018, Lavigne a revenit cu muzică nouă şi tot atunci, a început o campanie solidă de awareness, menită să avertizeze lumea despre pericolele şi gravitatea acestei boli.

Că nu are succesul din 2002?

Corect, nu îl are.

Dar faptul că nu se lasă, că munceşte ca apucata şi totodată explică în interviuri, pe lung şi pe lat, despre Lyme, mi se pare foarte tare. În fond, despre asta e viaţa. Nu despre a fi locul I mereu, ci despre a pune tot sufletul să ajungi acolo.

5. Rihanna

Rihanna e o femeie frumoasă, un icon pop contemporan, cea mai frecvent ascultată artistă de pe Spotify şi Apple Music, deţinătoarea a nouă premii Grammy.

Dar nu pentru asta o includ în acest top, ci pentru companiile ei Fenty Beauty şi Savage x Fenty.

Fenty Beauty părea, la lansare, o fiţă de star. Ia să-mi fac eu companie de makeup, să cumpere fetiţele rujuri că scrie Rihanna pe ele.

Realitatea e că produsele Fenty sunt printre cele mai bune pe piaţă, la concurenţă cu tătici ai industriei, şi în plus, Rihanna a lansat produse pentru ten (fonduri de ten, concealere, pudre) special adaptate pentru nuanţele închise, sever neglijate până acum de piaţă.

Savage x Fenty e un brand de lenjerie, care a mers mai departe cu incluziunea: la showul de lansare au participat femei de toate vârstele, dimensiunile şi culorile, de la modele de top şi balerine la femei gravide şi modele plus-size.

Pentru că frumuseţea nu trebuie să depindă de standarde impuse de tipi de vârstă mijlocie care stau într-un birou, a explicat Rihanna.

E posibil să fi fost o simplă decizie de marketing. Dar, atâta timp cât şi dimensiunile M, L, XL poartă lenjerie, n-a făcut decât să ofere ceea ce alte branduri ignorau.

4. Lady Gaga 

Am scris deja aici de ce o iubesc pe Lady Gaga.
Muzical, Gaga a parcurs toate genurile, de la pop comercial la dance şi de la musical la heavy metal, iar vocea ei minunată le-a făcut faţă cu brio. E de o creativitate debordantă, are câteva dintre cele mai ameţitoare videoclipuri din istoria muzicii, şi, după cum se vădeşte în ultimii ani, e şi o actriţă de o forţă emoţională aparte.
Şi e şi genul de artist nebun care nu se dă în lături de la nimic.
Dacă mâine vine un comunicat de presă că Lady Gaga scoate album de muzică folclorică peruviană în limba originală, cu instrumente de acolo, o să zic: E exact ce aşteptam de la Gaga.
Iar dacă o asculţi într-un interviu, rămâi uimit de inteligenţa, coerenţa, aptitudinea de a argumenta şi totodată, absenţa celei mai vagi urme de aroganţă. Pentru că, înainte de orice, Gaga e un om deştept.

3. Serena Williams 

Femeia asta s-a investit cu trup şi suflet într-una dintre cele mai glorioase cariere sportive pe care le-am văzut. Eu, care sunt un zero absolut la tenis, mă uitam cu admiraţie la forţa, agilitatea, frumuseţea mişcărilor şi siguranţa jocului lui Williams, pentru că îmi găseam energie şi putere în asta.

Apoi, Williams a hotărât să aibă un copil. A fost o sarcină grea, cu complicaţii teribile, urmată de o depresie post partum severă. Dar atleta şi-a impus să lupte în continuare pentru locul ei cucerit cu greu, şi a ajuns în finală la Wimbledon, unde a pierdut în faţa unei adversare mai tinere, mai relaxate şi cu corpul neafectat de o naştere.

Dar lupta în sine mi s-a părut un simbol. Al femeii – mamă, care trebuie să investească efort dublu pentru a fi şi părinte, a fi şi relevantă profesional.

2. Michelle Obama 

Dacă în locul lui Hillary ar fi candidat Michelle, America ar fi avut acum primul preşedinte femeie. Şi asta pentru că Michelle, chiar în calitatea ei de primă doamnă, a păstrat o normalitate de vecina-de-vizavi: – N-o să uit un moment în Carpool Karaoke, cu James Corden, în care l-a întrebat casual, simplu, omeneşte, dacă să-i facă nişte sandvişuri. Fără ca, în tot acest timp, să-şi piardă acea demnitate nobilă, regală chiar, acea eleganţă înnăscută pe care le-a transformat în brand.

Michelle a fost un exemplu grăitor pentru ideea că a fi soţie şi mamă nu echivalau cu a fi remorca unui mascul feroc. E adevărat, o să ziceţi, în State a existat mereu instituţia primei doamne. Dar comparaţi implicarea cu care Michelle apărea la televizor să pledeze pentru alimentaţie sănătoasă şi cum făcea concursuri de flotări cu prezentatorii, cu jemanfişismul şi ignoranţa de păpuşă plastifiată ale Melaniei Trump.

Iar ce mi se părea nesfârşit de frumos la Michelle a fost alternanţa dintre hotărârea de războinic cu care îşi susţinea punctul de vedere, şi tandreţea irezistibilă din pozele de familie, cu Barack, cu care au păstrat mereu o alură de îndrăgostiţi adevăraţi şi cu cele două fete.

Apoi, tot Michelle a ales să spargă această bulă de săpun a perfecţiunii cu una dintre cele mai sincere, impresionante şi cutremurătoare autobiografii publicate în acest nou secol: Becoming.

1. Laura Codruța Kovesi 

Când a devenit șefa DNA, Laura Codruța nu era cunoscută publicului larg și a avut parte doar de niște “Ce urâtă e, n-aş f***”, de la bădărani. Apoi s-a apucat de treabă. Sub mâna ei de fier, DNA a devenit o instituţie care chiar a contat: a iniţiat şi investigat dosare de înaltă corupţie, a trimis la tribunal câţiva dintre marii infractori milionari ai României şi, pentru o clipă, schimbarea a părut posibilă.

Când PSD a început lupta menită s-o înlăture, cu diverse pretexte de tip “Iepuraşule, n-ai şapcă”, Kovesi a strălucit cu unul dintre cele mai inteligente, calme, raţionale şi structurate discursuri de apărare pe care le-a auzit opinia publică românească de multă vreme.

Acum, în pofida multiplelor beţe în roate pe care i le bagă PSD, Kovesi a cucerit suportul întregii Europe pentru a deveni următorul procuror şef european.

Dacă e un lucru care să te facă să fii mândru că eşti român în 2019, aş zice că e ăsta. Şi se datorează unei femei.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. luke says:

  la multi ani !!de 8 martie , doar ganduri bune,
  pt locul 1 multumesc, e linistitor sa vezi ca mai este lume sanatoasa si nu ne-a acoperit ceata pe-se-dis-ta

 2. ciprianbaciu says:

  Greta Thunberg, pentru claritate în idei și discurs, la 16 ani. Se apropie cel mai mult de profilul liderului capabil să rezolve o criză ecologică globală, în felul închipuit de universurile optimiste Star Trek. Poate poate…

 3. Victor Ilina says:

  Ca sa fiu corect, am pe Maria Ilina care m-a inspirat si ma inspira mereu! 😆
  Esti o femeie normala, cu aprecieri corecte pentru care iti multumesc! La multi ani Lorena!

 4. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc frumos, la mulţi ani şi vouă, dragilor.

 5. Neica Nimeni says:

  ” Femeile ” alea admirate in articol nici nu sunt femei, ci barbati la origine care se maimutaresc drept femei.Transsexuali, MTF cum le zice prin popor. A ramas doar securista mioritica femeie, ca in rest …

 6. Neica Nimeni says:

  Asta a fost geniala, Lorena ! Am ris si mi-a iesit cafeaua pe nas.

 7. Mina says:

  @neica, cum ai ajuns la concluzia aia? Fara bascalie. Send proofs. 🙂

 8. Lia says:

  Multumesc pentru articol si pentru ca esti. Pentru efortul de a scrie – mereu relevant si argumentat, pentru inspiratie, pentru fiecare particica din suflet pe care o pui/lasi in scriitura ta.
  La multi ani, draga mea, te imbratisez!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: