Vaccinurile şi accesul la biserică

E amuzant cum restricţiile cauzate de numărul mare de îmbolnăviri Covid afectează orice, absolut orice loc şi absolut orice eveniment public sau privat.

Cu o mică excepţie.

Biserica.

Atât mersul obişnuit la biserică, cât şi festivalurile de toamnă, gen Paraschiva de la Iaşi şi Dumitru de la Bucureşti, au fost scutite de orice fel de precauţii şi de restricţii.

Am întrebat trei prieteni de ce cred că se întâmplă asta.

a) I. (33 de ani, freelancer)

Cred că e o decizie politică. Biserica are control peste un număr uriaş de voturi, şi atunci politicienii iau măsuri preferenţiale. Întotdeauna, BOR va beneficia de un tratament diferit, alocări mari de la buget, scutiri de impozite şi aşa mai departe, pentru că mulţi primari, parlamentari şi etc. se aleg în biserică.

Ne dăm stat laic, dar realitatea e că biserica ne conduce şi scutirea de restricţii e un mod prin care îşi dă privilegiile peste nasul românilor obişnuiţi. Na, fă, că nouă ni se permite.

b) M. (24 de ani, student)

Pentru că Dumnezeu te apără de boli, haha? Glumesc. După numărul de îmbolnăviri de la Iaşi, n-aş prea zice, dar nici nu-mi bat faptul. E voie la biserică, dar nimeni nu zice că e obligatoriu să mergi. Mi se rupe, sincer. Mi se rupe şi de cluburi, prefer să mă joc acasă. Anunţă-mă când se pun restricţii pe Twitch.

c) F. (42 de ani, antreprenor)

Sunt doi factori.

Unu, să nu declanşeze isteria dacilor liberi, să ţipe iar pe social media că e periclitată fibra neamului românesc şi alte prostii.

Şi doi, restricţiile astea la nunţi şi evenimente sunt puse de fapt să te protejeze. Nu te duci, nu iei covid, eşti ok. La biserică cine se duce? Majoritatea babe pensionare şi pupătoare de moaşte. Astea sunt nişte poveri pentru buget. Nu produc nimic, doar absorb pensii.

Mai sunt şi obiceiurile alea nesanitare, cu mâncatul din aceeaşi linguriţă şi pupatul de icoane. Unul să aibă Covid şi fac toţi. Sunt bătrâni şi au şi alte boli, mor într-o săptămână. Încă o pensie economisită.

Tu ce zici?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. oanactin90 says:

  Sunt cam in acord cu fiecare. BOR chiar are o putere mult prea mare in tara asta, si asta se vede cel mai mult in mediul rural, unde chiar se alege oricine pt orice functie in biserica. Si, desi nu sunt adepta teoriilor conspiratiei, prea loveste boala asta, cu deces cu tot, fix in persoanele mai predispuse sa traiasca din banii de la stat, fie cei cotizati in ani multi de munca precum pensiile, fie sub forma de ajutoare de boala si invaliditate.

  In alta ordine de idei si eu sunt freelancer si lucrez de acasa, iubitul meu la fel. Familiile sunt vaciinate si restrictiile nu prea ne afecteaza fiindca socializam destul de rar si cand o facem este cu un grup de prieteni complet vaccinati. Nici cu magazinele inchise nu ma deranjeaza prea rau fiindca am voie sa ies cand vreau din casa si sa ma plimb lejer pana la prima benzinarie dupa un pachet de tigari sau orice altceva e urgent.

 2. Deny says:

  Sunt greco-catolică, iar la noi se respectă distanța legală și purtatul măștii. În satul în care m-am mutat suntem o comunitate mică și-s puțini oameni la biserică. Mergem conform regulilor.

 3. Radu says:

  BOR nu are o putere prea mare, statul roman o are prea mica.
  Eu garantez ca statul roman avea posibilitatea sa-l puna pe Daniel sa se vaccineze la TVR in direct, imbracat in clovn, cocotat pe o monocicleta in timp ce facea jonglerii.
  Dar “statul” roman l-a scos din joben pe Daniel doar cand a trebuit sa-i indemne pe romani sa voteze cu Iohannis (remember?).
  Pentru ca zeci de mii de morti inseamna NIMIC pentru serviciile secrete, important e ca statul sa nu se reformeze si gastile infiltrate peste tot sa poata fura linistite in continuare.
  “Servesc patria!” e salutul la moda in servicii la fel de cinic cum e “Doamne ajuta!” intre mafiotii din BOR.

 4. E.O. says:

  “Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanță de un kilometru și jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult față de evenimentele din anii precedenți. Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puțini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, așteptând să se roage în fața raclei.

  Organizatorii dau asigurări că au luat măsuri stricte pentru a preveni îmbolnăvirile. 350 de voluntari se vor ocupa ca toate măsurile să fie respectate.

  „Voluntarii vor veghea ca pelerinii să respecte rândul, să poarte mască, vor oferi măști. Avem câteva mii de măști pregătite, putem merge și până la 30.000 de măști. Sunt vreo 400 de litri de dezinfectant”, detaliază Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.”

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/azi-incepe-pelerinajul-la-sf-parascheva-medic-din-iasi-sa-nu-aiba-cineva-ideea-sa-vina-sa-se-trateze-spitalele-aici-abia-fac-fata-1694035

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading