Viața de cap pătrat trebuie să fie extrem de plictisitoare

Aveam patru ani, când m-a prins maică-mea prima oară în fardurile ei. Încă nu divorțase de tata, încă nu renunțase la cochetărie. Se machia în fiecare zi la fel: cu un strat pal de albastru pe pleoape, și cu creion negru. Erau niște farduri colorate, prăfoase, cam cum erau toate fardurile pe vremea aceea, în palețică mai era niște verde, niște alb, niște roz, dar ea făcuse gaură într-o singură culoare. Albastru.

Când a dat maică-mea de mine, eu aveam verde, roz și alb până la bărbie, și cu colorantul de la o gumă de mestecat în formă de biluțe roșii care venea din Ungaria, îmi pictasem niște superbe buze roșii, triple față de cât erau. Pasămite, văzusem în viitor și mi se arătase fillerul sau ceva.

-Vai, în ce hal poți să arăți. Numai curvele se machiază așa, a decretat maică-mea și și-a recuperat fardurile.

Numai curvele se machiau creativ. Numai curvele se îmbrăcau interesant. Numai curvele spuneau liber tot ce le trecea prin cap. Numai curvele cereau bani pe munca lor. Numai curvele trăiau.

Deja pe la 14 ani, le invidiam pe curve din toţi rărunchii sufletului meu.

Apoi, am plecat de acasă, şi am început să cunosc oameni. Pe de o parte, oamenii liberi pe interior, care ştiu că există o mie de moduri de a ajunge din punctul A în punctul B, şi dacă nu eşti pe grabă, labirintul e o soluţie la fel de valabilă cum e linia dreaptă. Şi pe de alta, creaturile alea îngrozitoare care îl au mereu pe “aşa se face şi nu altfel!” în mânecă.

O văd pe conturi social media de fashion. Mereu e cineva să urle că nu aşa se face şi nu aşa se poartă. Nu aşa se face de către cine? Poate de către tine, dar pentru asta, ai peretele tău, să faci exact ce vrei.

O văd pe conturi social media de makeup. Mereu e cineva să urle că nu îţi stă bine şi că “te sluţeşti”. De parcă aş fi pozat vreodată în Frumoasa Pământului şi m-ar fi preocupat să transmit ideea de frumuseţe convenţională.

O văd pe conturi social media de cooking. Prezintă unii o reţetă reinterpretată creativ? Hopa o nefe din pleistocen: Nu aşa se face, nu se pune cutare, ci cutare, habar n-ai!”.

De fiecare dată, ideea fixă şi stupidă vine în asociaţie cu prezumţia că nu ştii despre ce e vorba în propoziţie şi că el, fixistul sau fixista, te învaţă pe tine unicul mod prin care se înfige laleaua-n brânză.

Şi de fiecare dată, ideea fixă vine în asociaţie cu o tonă de ostilitate.

Dacă voi pescui vreodată peştişorul de aur, îi voi cere aplicaţia BocanculVirtual. De cum se găseşte careva cu pretenţia că te şcoleşte, şi că el deţine reţeta ultimă şi definitivă, şi că numai aşa se face, jeap bocancul din monitor, preferabil cu cuie din talpă, să-l lase cu sânge şi cicatrici. Pentru că idioţenia – că în definitiv, siguranţa asta pe unicitatea soluţiei tale nu poate coexista decât cu prostie neagră şi densă ca zaţul de cafea – nu se poate atenua cu duhul blândeţii. Idioţenia trebuie tratată prin abuz, bătaie până la sânge, alternativ cu: “Zi, fă, proasta pluii, se pot face sarmale şi cu pui şi morcovi raşi dacă aşa are chef portofelul meu?” “Nu.” “Păi, fecundatu-ţi morţii tăi de fixista verdictoloagă a morţilor mă-tii, ţine”. Runda a doua de bocanci în gură, până când prostul sau proasta pricepe că la tine în bucătărie sarmalele se fac cum binevoieşte distinsa-ţi p**ă şi nu e nimic în neregulă cu asta. E liber(ă) să se inspire, dacă vrea, să ignore, dacă i se pare neconcordant cu ce a învăţat-o mă-sa, dar nu să se înscăuneze verdictolog peste viaţa ta.

Parcă aud, arc peste timp: “Numai curvele pun pui şi morcov ras în sarmale.”

Avantaj curvele, că nu trăiesc viaţa plicticos şi monoton.

Dar voi, creierele pătrate cu mintea în colţuri, nu vă plictisiţi să faceţi în fiecare zi acelaşi look de nuanţe şterse şi neutre, probabil din aceeaşi paleţică de patru farduri, pe care o folosiţi până daţi de fund? Nu vă plictisiţi să puneţi zi de zi aceleaşi ingrediente în ciorbă? Nu vă plictisiţi să fiţi roboţi care execută maşinal taskuri?

Când faci a mia oară în viaţa ta ciorbă de cartofi, nu te trece un fior, oare cum ar fi să-i adaug, măcar cu titlu de experiment, 100 de grame de broccoli decongelat şi să călesc, măcar o dată, praz în loc de ceapă, să încerc ceva nou?

Poate nu iese strălucit. Poate iese un rahat. Dar măcar am încercat.

Nu e trist, într-o lume cu atâtea culori, să te dai mereu cu  neutre plictisitoare şi safe? Sau nici măcar asta, s-o iei în braţe pe aia cu eu nu ştiu să mă fardez şi nu mă interesează să învăţ?

Şi, mă rog, în ce te priveşte pe tine, e viaţa ta. Eşti liber s-o trăieşti cât de plicticos vrei tu.  Să fii cât de neinspirat(ă), neinspirant(ă), fad(ă), antipatic(ă) şi anticlimactic(ă) vrei tu.

Dar măcar nu încerca să-i târăşti şi pe alţii spre aceeaşi mentalitate. Să-i faci pe străini care, slavă Domnului, n-au nici o treabă cu tine, sclavii fixismului şi preconcepţiilor tale.

Lasă-i pe oameni să experimenteze. Să încerce culori noi, gusturi noi, lookuri noi, să fie nebuni, excentrici şi liberi. Un astfel de mod de a trăi e de o mie de ori mai satisfăcător decât “aşa se face”.

Dacă eu, într-o zi, mă dau pe ochi cu oranj, verde şi mov, sau dacă bloggerul culinar cutare vine cu o reţetă de musaca cu năut, quinoa, vinete, dovlecei şi roşii, nu e pentru că nu ştim cum “se face” în mintea înţepenită pe pilot automat a unora ca voi.

Ci e pentru că noi ALEGEM SĂ experimentăm.

Experimentul poate ieşi bine sau prost. Dar ca să te califici să-l judeci trebuie, pe puţin, să te pui în acelaşi mindset. Să înţelegi intenţia creativă. Când vii cu “nu aşa se face”, vii dintr-un loc al prostiei închistate şi seci.

Nu cred că există o formă de viaţă mai tristă şi mai goală.

Cititorii mei mai tineri, vă rog din inimă, oricâte lovituri v-ar rezerva viaţa, nu-i permiteţi să vă transforme în acest gen de oameni. Gândiţi cu mintea voastră. A gândi liber e gratis, şi a ieşi din tipare e o eliberare.

Ca să-i răspund, peste decenii, mamei: Până la urmă, de ce să se bucure numai curvele de luxul libertăţii?

 

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

23 Responses

 1. Ady says:

  Vrei să zici că nu se pune morcov în compoziția de sarmale și nu le poți face de pui daca ai ficatul în pioneze sau așa îți tună?!
  Shit! Înseamnă că degeaba ma laud că mă pricep la bucătărit! 🙂

 2. Lorena Lupu says:

  Se pune ce vrea pula ta, atâta timp cât tu cumperi ingredientele și nu ești bucătăreasă angajată la ei la castel.

 3. Mihaela says:

  Eu nu ma pricep la multe: manicura, machiat, etc. Dar intotdeauna imi indemn manicurista sa puna culori de tot felul pe unghiile mele, imi place sa imi fortez limitele desi (sau poate tocmai pentru ca) sunt intr-o zodie fixista si conservatoare. Mi-ar placea sa invat sa ma machiez, merg la cosmeticiana pentru asta dar doar cand am vreun eveniment, insa nu ma bag niciodata peste ce hotaraste sa imi faca. Iar cat despre gatit, stii cand mi-a iesit cea mai buna ciorba de burta ? Cand am pus din greseala in loc de otet niste tuica aflata intr-o sticla de otet 😁

 4. Gabriela Tofan says:

  Apropos de morcov, am avut o cearta monstruoasa cu jumatatea mea de atunci ca am indraznit sa pun morcovi in ciorba de burta. Morcovul ala a fost un afront personal care i-a stricat buna dispozitie de sarbatori, ca sa vezi…
  Ciorba lui, burta lui, morcovul lui.

  Imi place rau cum scrii!! 🙂

 5. Nicu says:

  Jeffree Star ar fi fericit sa citeasca articolul asta 🙂

 6. Gabriela Tofan says:

  Thanks god, no. Multa vreme insa am crezut ca faza cu morcovul (si altele asemanatoare) a(u) fost un simplu derapaj mental.

 7. Guru Fotologea says:

  Cat de imbecile pot fi femeile.

  Aproape la fel de imbecile ca sugătorii de căcat pe net.

  Ce dracu va fardati si vopsiti atata HOITUL,sacul de cacat?

  Că aşa vrea pula noaszră, din banii noştri.

  Peste 50-60 ani ce o sa ramana din hoitul asta pe care il suleimeniti atat?

  pe logica asta, idiotule, de ce mai crăpi în tine? că oricum crăpi până-n 50 de ani, javră proastă ca noaptea.

  nici viermii care o sa il consume nu vor ramane. Sau cenusa,ma rog,dupa caz. Handicapate. Il loc sa se preocupe de spirit,de realizarea spirituala, de realizarea Sinelui,de suflet, handicapatele machiaza un sac de cacat trecator. Handicapate.

  Cum face cârpa cu căcat de tine, înjurând oameni care nu-i datorează nimic? Decât aşa realizare spirituală, mai sănătoase sunt fardurile. Nu cauzează derapaje psihice.

 8. Guru Fotologea says:

  Fa Gabrielo, ai un nume de femeie de servici.
  Spre deosebire de gunoiul prost de mine, care defilez în morţii mei de idiot cu nume false, din vitejie de tastatură.

  Sa fi fost io in locul lu barbactu,futu ti rasa ma tii,

  Să fii fost în locul nevesti-tii şi-ţi permiteai să mă înjuri, te sufocam cu perna în somn, sac de căcat

  si daca imi bagai mie ca asa ti-a venit tie in mintea aia de handicapata sa ,,experimentezi” ,imi bagai mie de exemplu intr-o supa de galusti imi bagai ce?de exemplu niste pere.

  Care morţii tăi de gunoi borât ar fi fost problema? Nu-ţi convine, nu mănânci. Sau pui osul şi faci tu ce ciorbă de găluşte vrei. Sau angajezi bucătăreasă, în morţii tăi de calic jegos cu pretenţii de şef. Nevastă-ta nu e sclava ta, cretinule.

  Restul comentariului sunt idioţenii similare de dobitoc căruia i-a cumpărat mă-sa sclavi, prin urmare, delete.

  • Lorena Lupu says:

   Mamă, ce-ţi mai place s-o iei peste muia aia psihopată de lătrău borât. Ce e amuzant: un căcat bolnav ca tine lătrând despre realizarea spirituală. Un prim pas în realizarea spirituală, băi, sac cu puroi şi căcat, e să nu hăuleşti a ură cum o faci tu.

   Care e legătura între realizarea spirituală şi pretenţia ca nevastă-ta să-ţi gătească precum o slugă, în pizda mă-tii de prost?

   NIMENI, ÎN MORŢII MĂ-TII, NU-ŢI DATOREAZĂ SĂ TE SERVEASCĂ CUM VOR MUŞCHII TĂI DECÂT DACĂ E ANGAJATUL TĂU PLĂTIT. SCLAVIA S-A ABOLIT DE TREI SECOLE, ÎN PIZDA MĂ-TII DE LEPRĂ.

 9. Guru Fotologea says:

  P.S: CINE CITESTE ACEST COMENTARIU SI NU IL APROBA,MA-SA E CURVA :)))))

  Acesta fiind nivelul de evoluţie spirituală al unui jeg care guiţă despre evoluţia spirituală. Altminteri, comentariul conţinea linkuri la diverse crime care i se păreau muistului evoluate spiritual.

 10. Guru Fotologea says:

  Insist că sunt un lătrău bolnav psihopat şi sug pula în semn de evoluţie spirituală.

  • Lorena Lupu says:

   Foarte bine, gunoi prost. Acum marş în morţii tăi şi sugi pula. Oferă şi tu în viaţa ta ceva. Că altfel, nu ştii decât să pretinzi. Îţi faci ciorba cum o vrei, sau o mănânci cum ţi se serveşte. End of story.

 11. Guru Fotologea says:

  Bine fa desteapto ,imi fac eu ciorba ca voi femeile sunteti varza si la gatit .:))) Si de unde ai ajuns tu fa la concluzia ca un barbat adevarat doarme cu femeia in camera? Asta apropo de sufocat in somn. Femeia doarme intr-o camera separata. Ca Ludovic al xiv lea. Chema regina la el in camera sau se ducea el la ea. Cum sa dormi cu o muiere in.pat, cu inamicul? tre sa fii prea prost,prea lipsit de spirit de conservare . Si asa sfatuiesc toti barbatii,nu toti sunt bogati, chiar daca esti sarac,stai la garsoniera,o bagi sa doarma in bucatarie sau in baie,carw-i problema? :)))))

  PS. Chiar am facut parnaie un an,da nu te speria,pentru evaziune fiscala.:)))) Bine,am facut doar 8 luni ,buna purtare :)))) Hai mars in pula mea de unguroaica nebuna :))

  • Lorena Lupu says:

   Nu. Ţi-o faci că ai două mâini şi nu te-ai născut cu servitori.

   Iar unul ca tine aberând despre ce înseamnă să fie cineva bărbat adevărat e ca şi cum aş scrie eu despre viaţa extratereştrilor. Poţi abera cel mult despre cum să fii idiot adevărat. Acolo ai experienţă.

   Şi cel mai tare mă amuză că un pârnăiaş ca tine s-a găsit să abereze despre evoluţie spirituală. Asta da ironie.

 12. Guru Fotologea says:

  Pppsss: :::)))))

  Chiar se merita se faci parnaie acum in zilele noastre. Pentru o anumita suma. Daca imi dai acuma 1 milion euro cash,doi ani fac de bunavoie parnaie. De drag. Zi la zi ii fac doi ani, ii iau pe pula.:)))) Ca la pensiune e la parnaie acum.:))))

 13. Guru Fotologea says:

  Te amuza fiindca nu te duce capul fa. Care-i problema? Din contra,uneori parnaia poate fi de folos pentru evolutia spirituals. Deasemenea, Parnaia poate fi si un fel de facultate. Cum au facut altii Harvardul si Yale-ul asa am facut io Rahova si Gaestiul .

  • Lorena Lupu says:

   Poate fi. Pentru unii.

   Dar nu în cazul tău, și asta se vede din tâmpeniile pline de ură pe care le debitezi.

 14. Idiot obsedat care latră ca prostul de trei luni, din lipsă de viaţă socială, şi nu se prinde că merită numai muie says:

  Tu ești plină de bunătate, ce să zic…

  • Lorena Lupu says:

   Chiar sunt, cu cine merită.
   Bunătatea nu e un lucru de la sine înţeles, care se cuvine tuturor odioşilor, javrelor şi mizeriilor, ci strict oamenilor care te întâlnesc la jumătatea drumului.
   După ce te banez rotativ pe toate platformele şi revii cu alte abjecţii, cu o fixaţie bolnăvicioasă, ce morţii tăi pretenţie ai tot tu la bunătate? Zi mersi că nu mă complic să angajez un specialist să te identifice şi nu te dau în judecată pentru hărţuire, că ai rămâne homeless. Vierme bolnav.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading