De ce să NU cumperi o pagină

Foto: picjumbo.com

Sunt pe mai multe grupuri de antreprenoriat, publicitate, social media pe Facebook, pentru că îmi place să văd ce fac și alții, poate mă inspiră ceva. Și iată, chiar mă inspiră. La texte de „nu așa, gogule”.

Gen, un nene care plasase un anunț că vrea să cumpere o pagină de Facebook cu minimum 50.000 de followeri pentru businessul lui. Și câțiva din aceia care aveau followeri cumpărați de prin China și Nigeria îi făceau propuneri.

Nenea cu anunțul nu înțelegea un lucru simplu: nu ai social media pe post de trofeu. Nu-ți dă nimeni medalie că bravo, gogule, ai 50.000 de followeri, micul tău magazin e corporație de mâine.

Social media e un instrument de lucru, iar scopul ei e să creezi o bază de clienți, preferabil mulți și preferabil stabili. Degeaba ai acolo o cifră de 50.000, dacă 1. aceste 50.000 de persoane nu există și 2. chiar dacă, să zicem, e o pagină crescută pe bune, cu urmăritori reali, aceștia se pomenesc fanii tăi peste noapte și nu știu cum să dea mai repede unfollow.

Din cumpărările astea de pagini se întâmplă chestii de genul: de ce sunt eu urmăritorul lui XY, că n-am auzit de el în viața mea.

Simplu. Probabil că XY a cumpărat pagina, sau a pus poponeața pe ea, i-a schimbat numele, și tu te-ai pomenit fanul lui peste noapte. Dau un exemplu. La un moment dat, era o casă de producție care m-a distribuit și pe mine în niște seriale. Până când directorul de casting, un narcisist clasic, a început să mă frece la icre legat de alte statusuri pe care le dădeam pe social media. Și eu i-am explicat scurt: Păpu, dacă o angajezi pe Lupu să-ți facă un job, nu înseamnă că ți-o achiziționezi pe Lupu cu totul. Sau dacă asta vrei, let me know, să calculez un buget corespunzător. Pe set îmi spui ce să fac, că mă plătești pentru asta. Pe Facebookul meu scrie Lorena Lupu, și asta e persoana care ia deciziile.

Ăla s-a supărat fleașcă, deși el îmi încălca mie teritoriul, nu eu pe al lui – nu m-ați văzut EVER dând indicații prețioase nimănui ce să posteze la ei – și din secunda aia, contractul meu cu respectiva casă de producție s-a rupt brusc. Nu m-am agitat, pentru că eu știu ce aduc, când muncesc la un proiect, iar dacă nu respecți asta, good f***ing luck.

În câțiva ani, businessul a murit, și nu pentru că m-au pierdut pe mine, ci pentru că s-au adunat deciziile inepte ca ciorchinii în vie. Și ăla s-a pomenit cu o pagină de vreo 300.000 de fani în brațe. Firma nu mai exista. I-a schimbat numele cu al lui, a făcut-o pagină personală. Și într-o săptămână, a scăzut la 200.000. Restul, care au rămas, nu și-au mai dat interesul să facă engagement, pentru că nu era nimic interesant acolo, Și s-a trezit gogu cu o pagină personală cu 200.000 de fani pe care fluiera vântul rece, de zici că era stepa siberiană.

Dacă vrei să faci social media de business, construiește-ți o comunitate. O comunitate reală, de oameni care vor să fie acolo, pentru că le place ce se întâmplă, pentru că invidiază ce se întâmplă sau pentru că urăsc din rărunchi ce se întâmplă și au frustrări de evacuat.

Eu pe ăștia îi șterg pe contul personal, pentru că nu risc al nu știu câtelea zucc, dar pe pagină îi las să urle liber, pentru că algoritmul social media e așa: dacă la o postare e agitație mare, roboțeii deduc că e ceva interesant acolo și arată postarea mai multor oameni. Dacă tu ștergi grijuliu p***ile și m***ile, roboțelul deduce că vrei privacy și ține postarea ferită, să nu te supere nimeni. Creșterea comunității se face cu o doză perpetuă de p***i și m***i, pentru că nu există iubire fără invidie și frustrare, și aia e.

Să zicem că tu i-ai dat follow lui Lupu, pentru că îi place să posteze multe glume și meme. Bun. Și Lupu își vinde pagina firmei Oale și Ulcele Zimnicea. Schimbarea de nume e programată la ora 3 noaptea, când dormi, și dimineața, Lupu nu e nicăieri, în schimb, în locul unei meme, începi să vezi oale de lut autentic românesc. Reacția va fi „ce treabă am eu cu oalele voastre???” și „când vreodată am dat eu like la ăștia?”.

Pe de altă parte, dacă ai, să zicem, 2.500 de fani care-s interesați AUTENTIC de oale și ulcele, ai o bază solidă de cumpărători, care va fi interesată când vei lansa noua oală mov cu smalț dacic original.

Și da, asta înseamnă să o iei de jos, să crești pas cu pas și să bagi niște bani în publicitate. Dar în publicitate targetată inteligent, pe ce ai tu de oferit.

Dar la final, nu vei avea doar o pagină moartă, cu care te lauzi pe la reuniuni de profil, ci o pagină, poate mai mică, dar care chiar generează venituri.

Să vinzi o pagină altuia e ca și cum ai încerca să-ți vinzi nevasta altuia. Dacă nevasta e lobotomizată, poate că se va lăsa călărită de acel altul, dar în nici un caz nu-i va oferi iubirea pe care A ALES DE BUNĂ VOIE să ți-o dăruiască ție.

***

Dacă apreciezi această rubrică, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading