Hai să ne reîmprietenim!

Am scos din listă un flăcău acum ceva timp, pentru stilul de comentat verdictologic. Adică, hodoronc-tronc şi neinvitat, se băga să mă muştruluiască că scriu cu argou – de parcă aş scrie cu argou pe banii lui, pe lecturile lui obligatorii de bac sau aş fi fost angajată la site-ul lui şi în loc să livrez articole pertinente, plătite cu banii lui, livram pulă şi pizdă.

Unii oameni nu pot înţelege conceptul de independenţă personală, ba mai mult, de individualitate artistică.

Du-te peste Cristi Puiu, care are o reputaţie binemeritată de dilimache, spune-i cum crezi tu că ar trebui să-şi facă filmele şi garantat te trece Dunărea pe un pod de pule falnic şi glorios. Şi nu te lasă să te întorci tot pe ăla. Te mai trece Dunărea şi retur, să nu te blochezi între castraveţii bulgarilor. Pe un pod de pule şi mai glorios.

Prin asta nu mă compar cu Cristi Puiu, încerc doar să spun că principiul e acelaşi. NU îi dai lecţii unui om cum să-şi facă treaba, decât dacă eşti la capătul plătitor al chestiunii. De la un plătitor, accept solicitări de modificare că na, sunt banii omului.

Dacă o lăsa doar cu “mvai, scrii cu argou” – chestie pe care o poate constata oricine – mai era cum mai era. Dar flăcăul a emis şi următoarea gherlă cu moţ, cea care m-a determinat să-l zbor cu boltă.

“Ştii că mie mi-ar fi plăcut de tine şi altfel, dacă nu erai aşa”.

Pasămite, eu eram ca remorca-n drum. Orice prost interesat să mă aibă mă putea avea, ba chiar condiţiona. Important era că LUI i-aş fi plăcut şi altfel, acordul meu era subînţeles sau ceva de genul.

Pentru că prostul nu pricepe un fapt simplu: e irelevant cine-ţi place ţie şi cum, dacă nu există vreun interes declarat de partea adversă. Prostul porneşte de la prezumţia că un autor, doar pentru că e femeie, e manipulabil de orice pulă bleagă şi aburibil de orice pulă bleagă.

Să inversăm situaţia. Să zicem că eu eram autorul bărbat cu stele-n ochi şi stil bine definit. Şi venea o pizdă – nici măcar una căreia îi arătasem vreun pic de interes, ci o pizdă complet random – să-mi spună că m-ar fute, dar numai dacă aş scrie cum vor flocii ei.  “La cratiţă, fă, zdreanţă!” pare răspunsul universal previzibil. Corect? Corect.

Bun, nici ca autor femeie nu am de ce să reacţionez diferit. Pentru că eu sunt în primul rând autor, în al doilea rând autor, în al zecelea rând autor şi undeva, în al douăzeci şi optulea rând, şi NUMAI CU CINE AM EU CHEF, femeie.

Şi, pentru că era lung să-i explic toate astea, şi nici nu mizam că pricepe din simpla explicaţie, fără să se rupă-n figuri cu replici neinteresante de mascul plicticos care bravează, am optat pentru versiunea scurtă. Eject din listă. Nu îţi înfig muile mele în retină. Le iei cum sunt sau fuck the fuck off.

Acum, din motive necunoscute omului, prostul a decis că vrea să ne reîmprietenim.

Şi i-am pus întrebări de baraj: “Ai înţeles motivele unfriendului?”

Vrăjeală independentă de subiect.

“Nu, nu. Nu mă interesează să am în listă lume care se blochează la nivelul ‘scrii cu muie’. Mă interesează lume care distinge ideea principală din text şi vede argoul exact cum e. Condiment, nu ingredient principal. Nici un fel de mâncare nu e judecat la modul ‘busuioc cu roşii şi brânză’. Reiau întrebarea: ai înţeles motivele unfriendului?”

“A, tu vrei doar aplauze.”

Abia asta mă umple de draci. Mai ales când am în listă oameni cu care nu interacţionez absolut deloc şi nu le cer nimic, dar, câtă vreme nu au pretenţia să mă înveţe cum să scriu, convieţuim paşnic.

“Wrong answer. Iar eu mă plictisesc să explic lucruri simple şi clare. Stai în afara listei până remarc că pricepi ce-ţi transmit, iar după aceea, mai vedem”.

Întrebarea mea e una singură: de ce rahat m-ar vrea cineva înapoi în listă, dacă are o problemă ireconciliabilă cu felul meu de a scrie? Nu e mai simplu să te împrieteneşti cu / citeşti autori care-ţi plac?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. LadyRose says:

    respectivul flacau e blocat pe blog?
    Ai chef sa-l inviti sa comenteze la articolul asta?..ar fi ataaat de fun …:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: