In Loving Memory…

După o zi lungă şi sinuoasă, am ajuns în sfârşit acasă, să scriu despre o chestie care m-a năucit. Am aflat azi că Heath Ledger a acţionat Morrisonic: a trăit repede, a murit tânăr şi a lăsat un cadavru superb după sine.

Mi-am adus aminte cun, cu câteva zile în urmă, discutam cu un prieten performanţa absolut neconvingătoare a lui Ledger în “Casanova”. Cuvintele mele au fost: “Ăla, cu moaca lui de ţărănoi, se potrivea cu pelerinele italiene ca nuca-n perete”.

Bun, acum mă întrebaţi dacă regret faptul că am rostit acele vorbe prin prisma faptului că Heath Ledger nu mai e. Nu, nu regret că mi-am spus punctul de vedere, şi consider “Casanova” un experiment nereuşit al lui Heath. Dar, dincolo de faptul că a fost nereuşit, trebuie să ne amintim că a fost un experiment. O încercare a lui Heath de a fi altfel. De a se rupe din imaginea “cowboy-ului_sobru_încruntat_şi_cu_vorbă_puţină”. Nu i-a reuşit? Măcar a murit încercând…

În schimb, îmi amintesc emoţia vie pe care am trăit-o la vizionarea filmului “Brokeback Mountain”. Mi-l amintesc de Ledger cel de acolo, ca tăiat din stâncă, jonglând cu accentul de cowboy perfect lucrat (mi-a căzut faţa să aflu că de fapt, băiatul e din Australia!), alături de un bun amic, gay refulat (pe care recunosc că îl invitasem la film să mă amuz pe seama refulărilor lui ) şi care se băgase cu capul în umărul meu gemând sopran: “Vaaai, ce scârbooos!” în timp ce băieţii făceau amor iar eu ronţăiam popcorn cu o neruşinare demnă de o cauză mai bună, hlizindu-mă de excitaţia (prost) mascată a bietului meu amic.

În schimb, pe măsură ce intriga evolua, am rămas cu popcornul în aer. Apoi am scăpat popcornul din pungă. Apoi am uitat de existenţa noţiunii de popcorn pe acest pământ. Apoi am început să plâng. La sfârşitul filmului, îmi ştergeam deja lacrimile, folosind punga de popcorn pe post de batistă. Avea urme de sare care mă pişcau pe obraz. Relaţia dintre cei doi băieţi – tot ce nu ştiau să îşi spună – mă pişca pe suflet.

Oare cum a reacţionat Jake Gyllenhaal la moartea lui Heath Ledger?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. valydo says:

  Mie mi-a placut in Casanova, a facut un rol decent, mie o sa-mi ramana in memorie pentru rolul ala.

 2. Lorena Lupu says:

  gusturile nu se discută. 🙂

 3. dadatroll says:

  Foarte bine iai spuso lui valydo.

 4. Anthea says:

  Eu am aflat ieri, citind pe blogul lui Beatrice. Spre rusinea mea inca n-am vazut nici A Knight’s Tale Casanova nici BBMountain, dar asta se remediaza destul de usor. Ce am vazut cu el mi-a placut. Mi se pare natural, nu exagerat. Iar daca iti amintesti de Tootsie, cateodata moaca nu prea conteaza daca esti convingator. Se pare ca tie nu ti s-a parut destul de convingator in Casanova 😛
  Uite acuma pun sa le iau.

 5. Lorena Lupu says:

  dadatroll: lool!

  anthea: o să remarci şi cadrul larg în care e filmat ledger: nici un prim-plan, sau foarte puţine. ceea ce denotă efortul regizorului de a salva ce se mai poate.

 6. gabi says:

  bah ce ciudat, jake ghilenhol n’a dat nici’o declaratzie despre asta.

 7. mado says:

  ar trebui un blog zilier
  in care sa strangen
  insemnarile despre un anume subiect
  de ex acesta!

  o zi buna!

 8. v says:

  da’ de ce trebuia ‘ghilenhol’ sa dea o declaratie? ce, era partenerul lui din viata? au jucat intr-un film impreuna, for pit’s sake!

  (mie mi-a placut si-n ‘povestea unui cavaler’. acolo i se potrivea moaca la marele fix.
  saracul.)

 9. Lorena Lupu says:

  gabi: eh, uite că marile sentimente sunt cele care nu se transpun în vorbe. 😛

  mado: eh, pe bune! şi ar trebui un blog al ruşinii,
  pe care să strângem
  comentariile deplasate şi nelalocul lor
  de ex acesta!

  apropo, dacă nu te interesează, cine te pune să-l citeşti?

  o zi şi mai bună!

  v: nu ştii… după ce au filmat bb, ghilenhol şi ledger au devenit best of frenz. cam ca mine şi tine. :). tu ce declaraţii o să dai după moartea mea?

 10. N-am vazut nici BB nici Casanova. Nu stiu daca a procedat a la Jim Morrison pentru ca citisem ca in cazul acestuia a fost cocaina (spune Danny Sugerman). Cu parere de rau nu ma impresioneaza moartea diverselor vedete care nu isi mai gasesc calea pe planta si aleg glont, cocaina, somnifere, samd, pe scurt din plictis… mai de graba as plange de mila celor din Darfur, Somalia, Etiopia, samd…

 11. waszlaw says:

  nu un actor fantastic(dar unul foarte bun…nu a apucat sa se manifeste la maxim) dar se pare ca moartea sa a provocat multa tristet…asa ca, ce sa spun…rest in peace

 12. v says:

  io zic sa ne compunem de pe-acum niste necroloage reciproce, ca nu stii care dintre noi va pica mai intii in focul gheenei, sub greutatea propriilor pacate pacatoase
  …err, pardon, cre’ ca am ametit insemnarile…

 13. Lorena Lupu says:

  pendulu: nu substanţa chimică o aveam io în vedere, ci ideea de “live fast, die young, and leave a beautiful corpse behindŢ. Desigur, adeseori una ai în vedere şi alta în tărbacă. :D. nah, nu e vina lui HL că nu s-a născut în Etopia-Somalia-Darfur şamd.

  waszlaw: cred că ăsta, dacă ar fi apucat să îmbătrânească, ar fi putut face nişte personaje tragice comunmentale, cu trăsăturile alea f. masculine – dăltuite în granit. Cel mai mare păcat l-a comis faţă de ceea-ce-ar-fi-putut-să-fie.

  v: nu, nu… eu sunt adepta impulsurilor spontane. 😛

 14. v says:

  impuls spontan sa fie atunci! 😀

  acu’, serios, io tot n-am inteles-o pe aia cu ghilenholu’. e un nene care a devenit prieten bun cu mortul inainte sa moara. mortul. putea sa fie si ma-sa, tot nu inteleg de ce trebuia sa dea un comunicat oficial despre ce simte si cum si de ce si cum i se pare povestea asta. pe mine solicitarile astea tabloidistice ma indispun. nu ca ar trebui sa-i pese cuiva ca ma indispun pe mine, dar mi-am exprimat si eu un of. lasati omul in durerea lui. la propriu.

 15. Lorena Lupu says:

  hoooo cu tata! dueci, ‘nca-ţi-aş, pe mine nu mă interesa tabloidistic reacţia oficială a lui ghilenhol… care, precum vedem, tace ca melcu-n iarbă. mă interesa strict uman, scriitoriceşte sau cum vrei tu, ce simte băiatul ăla frumos şi delicat, capabil să ofere atâta tandreţe şi prietenie, acum când amicul lui cel mai bun a murit. ce am întrebat eu nu are nici o legătură cu ceea ce a declarat în ziare sau dacă l-a bocit în drum spre groapă.

 16. Tara says:

  sunt de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste casanova, intr-adevar l-a prins mai bine rolul din a knight’s tale, oricum m-a intristat foarte tare vestea, mi se parea un tip cu potential si foarte down to earth….acum vorba asta capata alte conotatii 🙁

 17. viperjack says:

  si in patriotul mi-a placut de el.

 18. Lorena Lupu says:

  tara, viperjack: aşa e, a fost un artist valoros. eu nu am făcut o retrospectivă a carierei omului, am evocat momente puternice pe care le-am trăit din cauza lui. mi se pare mai personal aşa. de-aia (să-i răspund şi comentatorului care avea o problemă cu postările pe tema ledger) postarea mea e diferită de a lui x sau a lui y. Pentru că e percepţia mea. Lucrurile, aşa cum le-am simţit eu.

 19. mado says:

  da!
  …si ideea ta este buna
  da’ nici a mea nu e de lepadat!

  raspunsul:
  eu nu fac in viata doar/decat ceeace ma intereseaza/ ce vreau
  ar trebui sa vorbesc/discut (doar) singur
  uneori nu sunt binevenit “din prima”; recunosc
  asta nu ma impiedica sa citesc, doar sa vorbesc.

  la urarile de bine nu renunt: o seara faina!
  …sincer

 20. mentosan says:

  mado, you’re talking gibberish. : sau poate sunt eu obosită

 21. Lorena Lupu says:

  dacă nu faci în viaţă decât ceea ce te interesează şi ceea ce vrei, ar trebui să respecţi dreptul altora de a face acelaşi lucru, nu? 😛
  Vorbitul de unul singur nu e discuţie, ci monolog. Mie mi se pare de o mie de ori mai interesant dialogul. Dar în nici un caz un dialog în care vii tu pe blogul meu şi mă tragi la răspundere de ce scriu despre ceea ce scriu. De ce cultiv napi pe propriul meu ogor. Păi uite, şi eu “fac în viaţă doar ce mă interesează/ce vreau”. Ok aşa?

  O seară faină şi ţie! la fel de sincer.

  mentosan: hai să nu-i batem pe toţi din prima. 😀 Pe unii îi luăm cu binişorul.

 22. mentosan says:

  păi mado e la al doilea comment cu gibberish. 😀 so can i, can i, can i huh? can i, please mom? 😛

 23. Lorena Lupu says:

  bine, dar nu-l omorî chiar de tot. 😀

 24. mentosan says:

  *jap jap jap* *ka-pow* *wham* *bam* *BOOM* *silence* x.x

  ups. *gets broom*

  😀 să nu chemi poliţia rogu-te-aş. 😀 de obicei sunt paşnică. nu ştiu what got over me. :/

  btw. fază tare. am o prietenă.. lucrează la teatrul fără frontiere.. şefa ei e profă la unatc. adela popescu e studentă unatc. adela popescu nu a dat pe la cursuri. adela popescu a fost picată de şefa prietenei mele. 😀 funny shit.

 25. mado says:

  simt ca “ma iubesc mai mult” cand dau de oameni care (inca mai) cred ca fac doar ceeace doresc.

  monolog este atunci cand te adresezi altora si nu vrei (să te…) sau chiar nu te asculta nimeni.

  unii (oameni) reusesc niste discutii cu ei insusi de mare valoare, doar ca uneori nu reusesc sa le exteriorizeze imbietor iar (in mod normal!!!) lumea crede ca sunt dusi, ies din tipare, sunt “altfel”
  …nu toti!

  eu sa trag oameni la raspundere
  spun o groaza de chestii; adevarat
  sunt doar pareri; ale mele
  am simtit, am spus (de cele mai multe ori)

  de’ commul meu chiar “cere socoteala”
  sa ma stergi as vrea
  si-am sa imi uit uitarea
  nu vreau sa’ngros obrazul; imi iarta ‘obrazarea

  poate mai trec!

 26. v says:

  bueeey…
  “‘nca-ţi-aş, pe mine nu mă interesa tabloidistic reacţia oficială a lui ghilenhol… ”
  pai, ce, io de tine ziceam? ia mai citeste o data de unde am pornit (ca unde-am ajuns se vede cu ochiu’ liber). de la “bah ce ciudat, jake ghilenhol n’a dat nici’o declaratzie despre asta”, care nu-i a ta si la care am zis io de la bun inceput ce-am zis, cu citat chiar, ca sa se-nteleaga, numai tu nu cetesti, tanti!
  😀

 27. mentosan says:

  Ţi-am citit tot blogul. M-am hlizit puternic. Foarte puternic chiar. Sărumâna pentru hlizeala puternică, aşadar. (nu, nu linguşesc. 😛 )Acum, la ora 5 dimineaţa, mă plictisesc. Sad. Am vrut să mă exprim, m-am exprimat. 😀 Mă voi duce să mă culc pentru că am examen azi. Încă unul, da da. Doamne ajută. I’m out. 🙂

 28. Lorena Lupu says:

  v: m-am simţit cu musca pe căciulă pt că eu am fost aia care a întrebat: ce o fi simţit ghilenhol, şi oamenii n-au făcut decât să răspunză la întrebarea mea.

  mentosan: vaaai, de-asta e mişto să ai blog. să fii răsfăţat cu laude multe de doamne şi domniţe, şi înjurat subtil printre dinţi (sau în gura mare) de alţi domni.
  😀
  baphtă la ăla încă unul.

 29. v says:

  pai, da, tu ai intrebat, dar una e sa intrebi ce-o simti cutare si alta e sa te miri cum de inca n-a dat persoana o declaratie oficiala. ca pe mine aia m-a montat. 😀

 30. Lorena Lupu says:

  şi pe mine mă montează răspunsurile paralele cu problematica postării. De-aia spun: citeşte, frate, şi dai cu parul după. Dar gabi nu mi s-a părut răuvoitor. A zis şi el acolo… ce i s-a părut lui că am întrebat.

 31. v says:

  nununu, nu rauvoitor! n-am zis asta.

  (stii ce n-am sa uit niciodata din ‘brokeback’? expresiile de pe fata lui heath in scena dinspre final, din casa parintilor lui jack… de revazut.)

 32. Lorena Lupu says:

  glumeşti… am filmul pe calculator. de câte ori am o supărare, mă uit la cele câteva filme de suflet, plâng cot la cot cu protagoniştii şi… nu îmi trece supărarea, dar mă distanţez de ea.

 33. v says:

  pentru trecut diverse suparari: ‘saving face’
  (http://www.imdb.com/title/tt0384504/)

 34. SonntagsKind says:

  Mi-a parut rau sa aflu despre moartea lui si nu cred k sinuciderea lui a avut ceva de-a face cu faptul ca nu putea sa depaseasca momentul “brokeback”… sa nu uitam totusi k se lansase in “10 things i hate about you”, un film cu si pentru adolescenti, etapa peste care a reusit sa treaca cu brio, desi normal k a avut de-a face cu o nota considerabila de scepticism din partea criticilor. Nu cred ca era un actor “foarte” talentat, ci doar un actor talentat care se baza destul de mult pe aspect si mediatizare si care a reusit sa ajunga pe val destul de repede. Nu mi s-a parut o pierdere extraordinara pentru lume faptul ca a murit, dar mi s-a parut trist faptul ca desi il “iubeau” mii si mii de fani, nu a avut pe cineva suficient de apropiat care sa-l caute timp de o zi si sa il opreasca la timp. Probabil k vor face si un film despre el, actorul pe care am putea sa-l consideram un “James Dean” al zilelor noastre, se va profita la maxim de acest eveniment si poate va deveni mai faimos si mai adulat dupa moarte decat in timpul vietii. Asta e…

 35. Mădălina says:

  Lorena, ai fi surprinsă să afli că nu a murit încercând. Experimentul chiar i-a reuşit. Dacă nu în A knight’s tale, atunci cu siguranţă în The Dark Knight, care va apărea la vară.

  Da, Heath Ledger e The Joker. Îl găsesc înmărmuritor.

 36. Lorena Lupu says:

  bun, atunci a murit reuşind. cu atât mai frumos. nota bene, titlul poştării e “in loving memory” nu “in hating memory”, deci e clar cu cine ţin.

  şi nu în ultimul rând, ce te face să crezi că sunt atât de uşor de surprins? 😛

 37. Sky says:

  Mi-e mi-a placut foarte mult rolul din Patriotul, mi s-a parut complet si foarte bine jucat … in plus Heath are ceva in plus fata de multi tineri actori: nu a jucat pentru faima ci pentru ca a iubit meseria asta, faima a venit automat.

  In plus si rolul (desi a fost scurt) din Monster’s Ball a fost bun – probabil d’asta mi-a placut “No country for old men” – chiar daca Heath nu este acolo …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: