Mai multă știință, mai puțină religie

Vă povesteam acum câteva zile de Calendarul Științific și despre crowdfundingul creat pentru tipărirea lui în cât mai multe exemplare și distribuția într-un număr mare de școli. Pentru a oferi o mână de ajutor acestui proiect, am stat de vorbă cu inițiatoarea lui în social media, doamna Monica Belițoiu, PR, președinte executiv al ASUR (Asociația Secular – Umanistă din România) și oficiant de ceremonii umaniste pentru cupluri, tradiționale sau nu, care își doresc o ceremonie fără componentă religioasă.

Despre efectul dăunător al ortodoxiei (principalul vinovat pentru mentalitatea de Evul Mediu cu care încă ne luptăm zi de zi) asupra demnității umane am scris și eu în nenumărate rânduri, astfel că, dacă am găsit un grup de oameni care fac proiecte menite să promoveze separarea statului de biserică, mi-e clar că avem ce discuta.

TROLLYWOOD: Unde te-ai născut și ce visai să te faci când o să fii mare?
MONICA BELIȚOIU: În Slatina, județul Olt. Visam sa fiu florăreasă. Lângă Școala Generală era o florărie pe lângă care treceam zilnic, așa că mă gândeam mereu că mi-ar plăcea să stau printre flori. Mai târziu, am vrut să mă fac învățătoare, ca să îi învăț pe copii mai bine decât o făcea învățătoarea mea.

Care părinte te-a influențat mai mult, mama sau tata?
Mama. Ea a petrecut mai mult timp cu mine în cei 19 ani cât am locuit cu părinții. Tata lucra mult în ture, nu prea știam când o sa fie acasă. Așa că el nu se prea băga la teme sau altceva, doar îi plăcea să mă ducă la meciuri de fotbal sau la cofetărie. Probabil ca să compenseze că nu stătea prea mult pe acasă.

Cât de tare te pasionau respectivele meciuri?
Puțin spre deloc. Dar îmi plăcea să merg, mai mult pentru că mă întâlneam cu alți copii, aduși și ei de tați. Asta se întâmpla în anii ’90-’94. Nu existau multe distracții pe vremea aia.

Ai prins un pic din comunism?
Da. Aveam un pic peste 6 ani la Revoluție. Am fost șoim la grădiniță, iar când am început școala, în septembrie 1990, am prins manuale vechi, care aveau rupte pagini. Mi-a spus mama că acolo fusese poza lui Ceaușescu, de-aia rupseseră oamenii paginile respective.
Amintirile sunt amestecate, că eram copil și mi se părea că totul e bine. Dar când mă uit în urmă, mi-amintesc că iarna mergeam la grădiniță la țară, pentru că în oraș era frig. Sau că am învățat să scriu la lumina lămpii, că se tot lua curentul. Bunicii m-au învățat să scriu și să citesc încă de la grădiniță.

Ai avut vreo jucărie preferată, și dacă da, ce era?
Mi-a plăcut un set de construit, era ceva metalic cu șuruburi. Construiam tot felul de structuri ciudate și apoi inventam povești despre ce reprezintă.

Bun, bun. Ai mers mai departe cu plăcerea de a șurubări?
Nu prea. Dar pot să instalez mobila de la IKEA fără să rămân cu piese în plus. 😀

Ce școli ai urmat? 
Am făcut liceul de informatică, doar pentru a-i convinge pe ai mei să îmi cumpere calculator. Însă am mers la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (secția de Comunicare și Relații Publice) pentru că asta m-a atras.

Cât de taaare. Și ți-au cumpărat?
Da, l-am folosit tot liceul și l-am adus cu mine când am venit la facultate la București. Avea 2GB primul hard drive, incredibil pentru zilele noastre. Internet am avut în 2004. Eram deja studentă, stăteam cu chirie împreună cu trei  prietene. Până atunci am folosit netul la internet cafe.

Dar de ce ai făcut rocada asta, de la info la comunicare? E destul de amplă și neașteptată. Ce ți-a inspirat mutarea?
Cel mai mult m-a inspirat serialul The West Wing. Visam să fac comunicare politică, să fiu ca oamenii din departamentul de comunicare de la Casa Albă 🙂. Am știut mereu că nu o să fac informatică sau matematică la facultate, nu mă atrăgeau. Îmi plăcea mai mult să citesc, să scriu, să dezbat. Informatica s-a dovedit totuși utilă, m-a ajutat să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Și să-ți reinstalezi Windows la nevoie. 😀
Și asta 😀. Deși, de câțiva ani, folosesc Linux, că se mișcă mai ușor.  🙂

Nu știam. O să studiez problema. Bun. Când ai anunțat că faci facultatea de comunicare, ce au zis părinții?
Mama voia să merg la ASE, tata la Politehnică. Majoritatea colegilor de liceu spre astea s-au orientat. Dar au zis că mă susțin, ca e viata mea până la urmă. Cam asta zic de fiecare dată când nu sunt de acord cu o decizie pe care o iau. Le era teamă că nu voi găsi de lucru după facultate, că era un domeniu destul de nou.

Ai părinți chill și cool, îmi place că te-au susținut. Și facultatea ai făcut-o la București, nu?
Da, și mie îmi place de ei 😀. Nu au alt copil în afară de mine, așa că s-au străduit să facă lucrurile bine. Da, am făcut facultatea la București.

Ai avut joburi de studenție?
Da, am lucrat din anul 2 de facultate. Primul job a fost de  asistent manager part-time (mai degrabă secretară, dar au pus nume pompos în anunț).

Ai vrut să câștigi experiență, să fii independentă financiar, sau ambele?
Ambele. Știam că va fi greu să găsesc ceva în domeniu dacă nu lucrez încă din facultate, că toată lumea cerea să ai experiență. Și am avut câteva joburi pe parcurs, iar în ultimul an, deja lucram la o mică agenție de PR. Salariul nu era cine stie ce, pentru că trebuia să merg și la cursuri, așa că nu lucram full time, dar era suficient.

Țepe clasice de studenție din anii 2000 ai luat? Joburi fake, salarii fictive, de-astea.
Am fost la câteva interviuri care s-au dovedit țepe, am lucrat o lună la o firmă care plătea angajații la jumătate față de suma promisă, am avut două joburi unde salariul de pe cartea de muncă era mai mic decât cel real – cam astea au fost.

Deci, you had your share, ca noi toți. Astea te-au descurajat sau te-au ambiționat?
M-au enervat si m-au facut mai sceptică. Am învățat să citesc mai bine anunțurile de angajare și oamenii care îmi luau interviurile.

Cool. Ai terminat școala. Ai rămas la mica agenție sau ți-ai dorit un upgrade?
Am rămas acolo până la finalul lui 2008, când a venit criza. Atunci, am început să lucrez ca freelancer, oferind consultanță firmelor mici, care nu mai aveau buget să plătească fee lunar la agenții. Si am continuat așa până în 2010, când am început să colaborez și cu ONG-uri.

Ooo, subiectul meu preferat. Cum a fost trecerea la freelancing? Care au fost marile provocări?
Cele mai mari cred că au fost căutarea de noi clienți și gestionarea unui buget care diferă semnificativ de la o lună la alta. Dar a fost foarte bine să nu mai am program fix, în continuare apreciez foarte mult acest lucru.

Și cât de grea a fost gestionarea acelei prime crize?
La criza financiară te referi? A fost destul de dificil, am avut momente de panică, m-am întrebat dacă n-ar fi fost mai bine să dau la Politehnică și să mă fac inginer, să lucrez la stat 🙂, dar am reușit să trec peste. Acum sper să nu urmeze o criză mai rea după pandemie.

 

 Îmi povesteai că ai început să colaborezi cu ONG-uri, și în prezent conduci și tu unul. Cum a evoluat chestia asta?
În 2010, am început să colaborez cu ASUR- Asociația Secular-Umanistă din România. I-am cunoscut pe membrii fondatori la conferința de lansare, ne-am împrietenit, am devenit și eu membră în asociație, iar când au avut nevoie de un om care să comunice proiectele asociației și să organizeze evenimente, au apelat la mine. M-am implicat mult în proiecte, pentru că îmi plac, iar din 2012, am fost numită director executiv, așa că, în ultimii ani, am făcut mai mult decât comunicare.
Acum 10 ani, era destul de greu să vorbești despre separarea Statului de Biserică, orice comunicat trimis ori era ignorat, ori devenea sămânță de scandal.

Acesta este obiectivul ONG-ului? Separarea statului de biserică? Al doilea subiect al meu preferat. Love! 
Are două obiective: promovarea educației știintifice și promovarea secularismului. În primii ani, am fost mai cunoscuți pentru partea cu secularismul, dar de ceva vreme, lumea ne știe mai mult pentru Bucharest Science Festival și Calendarul Științific.

Aici o să întrebe jumătate din secțiunea mea de comentarii ce înseamnă secularism.
Definiția ar fi tendința de a considera viața umană în afara implicațiilor religioase. Tradus concret în acțiuni, ne dorim să micșorăm colaborarea dintre Stat si Biserică.

Care au fost principalele voastre proiecte în această direcție? 
Am avut câteva campanii cu panouri outdoor, mai întâi cu o campanie prin care solicitam stoparea finanțării cultelor, apoi alta prin care ceream stoparea îndoctrinării religioase în școli.
Am avut multe luări de poziție față de diverse legi care ar fi redus caracterul laic al statului, facem lobby pentru aceste teme.

Povestește-mi un pic despre Bucharest Science Festival. De unde vine și ce se întâmplă în cadrul lui?
Toma Pătrașcu, președintele ASUR, voia să facă un festival de știință de multă vreme. Cred că era visul lui când era mic 🙂. Așa că am început, mai intai să aducem niște expoziții itinerante de știință, unde copiii puteau interacționa cu exponatele și, practic, învățau biologie, fizică sau chimie făcând experimente. Apoi, Toma a căutat colaboratori dornici să facă propriile evenimente, am organizat și noi conferințe despre știință și le-am grupat pe toate într-o săptămână, sub denumirea Bucharest Science Festival.
Prima ediție a fost în 2013, cred. În fiecare an, avem câteva mii de participanți.

În ce perioadă a anului are loc și unde?
Mereu are loc în ultima săptămână din septembrie, în mai multe locuri din București: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Institutul Francez, Centrul Ceh, Cărturești Verona, Seneca Anticafe, Muzeul Antipa, Muzeul de Geologie…
Am avut evenimente și la mall.  🙂

Foarte bine, acolo e puștimea. Cum ați făcut anul ăsta, cu pandemia?
Am făcut conferințe online, pe Zoom, cu transmitere live pe Facebook. Iar pentru copii, am avut ateliere online, la care au putut folosi lucruri de prin casă pentru a face experimente.

 V-ați adaptat frumos. Descrie-mi un astfel de experiment.
Un exemplu a fost să învețe să umfle un balon fără pompă, cu un amestec de lucruri găsite în bucătărie. Așa au învățat un pic de chimie.  🙂 Aici e descrierea experimentelor.

https://www.facebook.com/events/966914017141500/

Calendarul Științific a cui idee a fost?
Pe la începuturile asociației, am făcut un brainstorming, despre ce proiecte am putea realiza. Și Daniel (soțul meu, care e și membru în asociație), a venit cu ideea calendarului. Inițial am vrut doar să fie o replică a celui ortodox, apoi am văzut potențialul și am transformat proiectul într-unul cu multe informații utile și interesante. Încă de la prima ediție, reacțiile au fost peste așteptări, mai ales de la copii și de la profesori.

În câte școli l-ați distribuit?
Am început cu 50 de școli, și acum distribuim anual la vreo 250, plus câteva inspectorate, care se ocupă să distribuie mai departe. Am distribuit și în muzee, și la evenimentele educaționale pe care le-am organizat.  Tipărim minimum  15000 de exemplare anual. Maximul a fost de 25000.

Și cu bugetul de acum, cum plănuiți să lucrați?
Mare parte din bani se vor duce la tipografie. Preferăm să folosim banii mai mult pentru print, iar pentru distribuire ne ajută voluntarii. Colegii mei din ASUR care locuiesc în alte orașe primesc mai multe calendare la ei acasă și apoi se ocupă să le distribuie la școli și la susținători. Mai sunt și cheltuielile cu materialele (ambalaje, scotch, papetărie pentru tipărirea adreselor și mesajelor către școli etc).

 

Ce alte proiecte mai ai?
Urmează să facem un training de drepturile omului pentru elevi de liceu și o ediție online a Conferinței Raționalilor, iar în 2021, sperăm să putem relua evenimentele offline, cu conferințe, saloane de știință, tot felul de întâlniri

Am auzit un zvon, că oficiezi căsătorii laice, poți să detaliezi, te rog?
Împreună cu soțul meu și câțiva colegi oficiem ceremonii umaniste. Avem pagină de facebook și site, dacă vrei să vezi poze.  Apelează la noi cupluri care vor ceremonii personalizate, fără componentă religioasă.

Dar le oficiați în ce calitate?
În calitate de oficianți de ceremonii. La fel ca cele religioase, sunt pur simbolice. Am urmat un training făcut de umaniștii din Scoția, care oficiază astfel de ceremonii de vreo 50 de ani.  Nu doar le oficiem, ci și scriem textele ceremoniilor.  Am început în 2014.

 Inclusiv pentru cupluri LGBT?
Da. Am avut doar două cupluri LGBT până acum, femei care se căsătoriseră legal în alte țări și au dorit să aibă ceremonii umaniste.

Dar e bine de știut că există opțiunea. Și util pentru enervat creștinoizii habotnici. De câte ori scriu un text și-i văd spumegând dedesubt, îmi crește pxla câte doi centimetri. 🤩
😂 Am văzut că se enerveaza tare în comentarii.  Ajung să scrie cu CAPS LOCK 😂

Când e cu capslock, îmi crește câte trei.😂  Și în afara Asociației?  Tu, Monica, ce proiecte mai ai?
În perioada asta mi-e greu să mă gândesc la un proiect nou, a fost un an destul de apăsător. Lucrez în continuare la cele de acum, citesc cât pot de mult, gătesc când am timp (mă relaxează) și petrec mult timp cu cățeii mei. Încerc să mă bucur mai mult de ziua de azi 🙂

Cum arată România ideală spre care tinzi?
Un pic mai curata, cu oameni care gândesc mai mult și se ceartă mai puțin, cu politicieni incoruptibili. Dar m-aș mulțumi și să fie un pic mai mult ca statele din vestul Europei 🙂

 

***

Susțineți calendarul științific aici.

***

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

 1. antigelu says:

  “Mi-a plăcut un set de construit, era ceva metalic cu șuruburi.”
  Pionier constructor se numea. Construiam si eu in draci, remorci, scari, poduri, etc. Mai intai pierdeai piulitele, apoi din suruburi, mai indoiai cate o sina metalica.

  O mare realizare ar fi sa scoata religia din scoli si din programa. Cine vrea religie, poate merge frumos la biserica. Iar biserica poate organiza cursuri si seminarii in cladirile lor. Nu are ce cauta intr-o institutie de invatamant public.

  Citest asa ceva, undeva: “Una dintre problemele serioase ale societății europene în ziua de azi este rata mare a analfabetismului religios, adică a lipsei de educație elementare legate de subiecte religioase”
  Parerea mea e ca religia e chestia personala si privata. Si nu o practici pe spatele celor din jur. Daca te intereseaza ceva, e plin internetul si librariile, bibliotecile de carti. Si ai biserici la orice colt de strada, intri si te informezi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: