Nişte secrete ale prieteniei reuşite

O prietenă a dat un status în care întreba: Am dat un party la care am invitat un cuplu de amici. Ăia nu s-au prezentat, s-au scuzat că au de stat cu copilul, dar eu ştiu că bunica a venit de la băi. Le spun că ştiu că sunt minţită sau o las moartă?

Nu dau numele prietenei, pentru că nu discutăm persoana, discutăm idei şi acţiuni. Şi vreau să evit atacurile la persoană, analizele pseudo-psihologice şi alte românisme de rahat.

Ce m-a frapat şi mi-a îngheţat stomacul a fost hoarda de cretini siniştri care au început: aaaa, păi dacă te-a minţit nu ţi-e prieten. dacă n-a făcut acest mic sacrificiu, nu ţi-e prieten. dacă nu blablabla nu ţi-e prieten. ia o armă şi împuşcă mincinosul. răstigneşte-l. spânzură-l de grindă. pune-l la colţ pe coji de nucă.

Dumnezeule, am oftat, dacă unii dintre preacinstiţii ăştia nu mi-ar fi dat şi mie ţepe, şi uneori chiar în chestii mai serioase decât o petrecere, le-aş fi recoltat osemintele după deces să-mi fac moaşte din ele, că e clar că-s oameni mai buni decât mine.

NOOOT.

Bunătatea şi prietenia încep de la talentul şi graţia de a lăsa de la tine. Dacă realmente îi eşti prieten acelui om şi nu soacră teroristă.

Primul nume care-mi vine în minte când spun cuvântul prietenă e ******. Cât de frecvent ne vedem? O dată la trei luni. Cât de frecvent ne sunăm? Uneori de zece ori pe săptămână, alteori tăcem o lună. Cât de frecvent ne terorizăm şi ne f***m antipatic la icre?

NICIODATĂ.

Pentru că nu există prietenie în absenţa respectului.

Iar dacă **** îmi spune: “Fă, târfo (da, aşa ne alintăm noi reciproc, *târfă” din gura lui ****** sună mai tandru decât “magnifico” din gura lui random dude), mă doare un testicul, nu ieşim azi”, nu mă apuc să-i fac creierii terci cu inepţii de genul: “Dar fă, curvo, tu n-ai testicule” sau “Spune-mi de ce nu ieşim azi. Adevărul!!!” sau “Dar mă mai iubeşti dacă nu ieşim azi” sau şi mai oribilul “Dacă nu ieşim azi, consideră că am murit.”

Asta pentru că în orice prietenie există lucruri esenţiale şi fleacuri.

Lucrurile esenţiale sunt: afecţiunea pe care poţi conta la nevoie, ajutorul real în chestii care chiar contează şi discreţia absolută.

Le primesc?

Da.

Le ofer?

Da.

Avem o prietenie. Că ieşim sau nu anul ăsta e irelevant.

Dincolo de asta, o prietenie trebuie să mai aibă şi factorul de “feeling good together”. Nu l-ai cumpărat pe omul de lângă tine la piaţa de vechituri pe doi bani şi nu e martirul tău să suporte la infinit hachiţe, interogatoriu şi pisălogeală.

Drept care, treaba e simplă: no hachiţe, no interogatoriu, no pisălogeală.

“Nu pot că am treabă” poate ascunde, pur şi simplu, faptul că omul chiar are treabă. Poate ascunde faptul că are o zi proastă şi n-are chef nici de Ioneasca, nici de Popeasca. Poate ascunde o migrenă sinistră. Sau poate ascunde că n-are bani de taxi şi mai e săptămână până la salariu.

Prietenia începe în punctul în care îi înţelegi scuza ca atare şi îl laşi în morţii lui în pace.

Mai ales dacă nu depinde viaţa ta de petrecerea respectivă.

Când ţii neapărat să-ţi impui adevărul într-o relaţie şi să scoţi perpetuu ochii omului cu câte ceva, realitatea e că nu-ţi pasă de celălalt, sau de relaţie, ci doar de tine.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

16 Responses

 1. Lorena Lupu says:

  🙂

 2. Mulţumesc.
  Asta mă frământă pe mine zilele astea… mi-am pierdut două prietene din liceu, fiindcă n-am putut ajunge la spectacolul pe care-l prezenta una dintre ele.

 3. Lorena Lupu says:

  O, doamne. Niciodată n-am şantajat pe nimeni să-mi vină la spectacole.

 4. Dean says:

  Tocmai ce am fost intr-o situatie de ” pe mine ma scuzati”. Dupa 5 zile de baut de revelion si o gripa zdravana, m-am trezit repede invitiat la alte 2 seri de baut, cu cantat lamultzeanu’ pana crapa baru’, su dupa zaci o saptamana. Fara chef, le-am spus oamenilor ca nu sunt in stare. Au inteles. Ei s-au distrat bine bine, eu nu aveam cum, unuia am impresia ca i-a parut rau ca zac in casa, desi n-a spus nimic la subiect.
  As zice ca sintem prieteni.

 5. Ciprian says:

  E 100% adevarat ceea ce spui. Pentru unii “prieteni”, din pacate, e mai usor sa arunce cu cacat decat sa gandeasca si accepte un raspuns, o stare, o situatie. Sunt patit, din pacate.

 6. vmo says:

  Poate ca si pe bunica o durea un coi si nu putea sa stea cu copiii. Dar atunci ar fi fost la război nu acasă! Deci sigur nu e asta motivul!

 7. Ștefania Pușcalău says:

  Foarte adevărat! Vreau și eu să fiu prietena ta 🙂

 8. Ryan Pivovar says:

  Faptul ca cineva se scuza asta nu inseamna ca ti-e si prieten, in general omul vine cu scuze ca sa evite purul adevar si daca spui ca nu conteaza ca va vedeti tot anul inseamna ca il doare la basca de sanatatea ta si de ceea ce mai faci, va mai aduceti aminte unul de altul doar cand va plictisiti, asta da “prietenie”, cred ca definitia prieteniei se rezuma la faptul ca se fac sacrificii din partea ambelor fiecaruia, revin la aceeasi chestie de mai sus, daca te cauta la cateva luni asta e un motiv de scarba si nepasare, o prietenie in general e data jos de o relatie cu o persoana mai putin cunoscuta.

 9. Joker says:

  Astea nu sunt tocmai “secrete ale prieteniei”… mai degraba fac parte din “abecedarul prieteniei”. Parerea mea.
  Ca daca vreun “pretin” dinasta incepe sa mi se suie in cap si-mi cere socoteala de ce nu m-am prezentat cand a cerut dumnealui, ii reamintesc mai mult sau mai putin fin ca nu m-a castigat la belciuge.
  Cat despre tanti cu statusu’, EA nu-i e prietena celeilalte… daca stau si ma mai gandesc un pic, nu-si e prietena nici macar siesi.

 10. Dan says:

  Noooo, minciuna n-are scuza! Daca te-a mintit sa fugi de respectivul mancand pamantul!!!

  Nu mi-e clar ce trebuie sa faci daca te minti pe tine… 🙁

 11. creca says:

  cam prea multe vorbe(ingrediente) la reteta prieteniei.

 12. Dan says:

  D-aia se si coace greu.

 13. Mi-nu-nat!
  Credeam ca numai eu sunt (si am, la randu-mi) low maintenance friends 🙂
  Iar asta: “Că ieşim sau nu anul ăsta e irelevant” ar trebui sa fie sine qua non-ul prieteniei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger